Οι λεονταρισμοί του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και τα «μπινελίκια» του προς τις Τράπεζες δεν ήταν παρά μία κακοστημένη παράσταση που τελείωσε με την φράση του Υπουργού «οι Τράπεζες έφτασαν στα όρια τους».

Ιωάννα Λιούτα: Στην Γαλλία αυξάνονται τα επιτόκια καταθέσεων, στην Ελλάδα θα πληρώνουμε... φύλαχτρα

Ιωάννα Λιούτα *

Στη Γαλλία, αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων ανήγγειλε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, από 1η Φεβρουαρίου:

 Ο λογαριασμός Livret A με ανώτατο όριο κατάθεσης-22.950 ευρώ (αφορά 48 εκατομμύρια Γάλλους) θα ανεβεί στο 3% από 2% που είναι από την 1η Αυγούστου 2022-είχε διπλασιαστεί λόγω πληθωρισμού (1% είχε οριστεί την 1η Φεβρουαρίου 2022)

Ο Λαϊκός Αποταμιευτικός Λογαριασμός (LEP), ο οποίος έχει ανώτατο όριο καταθέσεων τα 7.700 ευρώ και είναι άμεσα συνδεδεμένος με την πορεία του πληθωρισμού,το επιτόκιο θα αυξηθεί στο 6,1%.

Το επιτόκιο του LEP έχει αυξηθεί δύο φορές το 2022. Τον Ιανουάριο του 2022 ήταν στο 1%, υπερδιπλασιάστηκε στο 2,2% το Φεβρουάριο και ξανά υπερδιπλασιάστηκε στο 4,6% τον Αύγουστο σε μία προσπάθεια να αντισταθμίσει τις απώλειες από τον πληθωρισμό.

Στην Ελλάδα;

 Το Υπουργείο Οικονομικών είχε «παρακαλέσει» τις Τράπεζες να προβούν άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και δεν το έπραξαν.

Οι λεονταρισμοί του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και τα «μπινελίκια» του προς τις Τράπεζες δεν ήταν παρά μία κακοστημένη παράσταση που τελείωσε με την φράση του Υπουργού «οι Τράπεζες έφτασαν στα όρια τους». Την ώρα που:

  • πάνω από 40 δις ευρώ έχουν εισρεύσει στις εγχώριες Τράπεζες τα τελευταία 3 χρόνια, κυρίως λόγω πανδημίας και ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης,
  • το διάστημα Ιανουαρίου–Σεπτέμβριου οι καταθέσεις εκτοξεύθηκαν στα 8 δισ. ευρώ λόγω τουριστικών εσόδων
  • το τελευταίο διάστημα καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων,
  • οι τρεις φορές ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες σωρεύουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων από τις αυξήσεις των επιτοκίων των δανείων,

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ):
οι λογαριασμοί φυσικών προσώπων κάτω των 5.000 ευρώ αντιπροσωπεύουν το 9-10% του συνόλου των καταθέσεων
οι λογαριασμοί 5.000-50.000 ευρώ αντιστοιχούν στο 41%-42% των συνολικών καταθέσεων,
οι λογαριασμοι 50.000-100.000 ευρώ αντιπροσωπεύουν το 19%-20%,
οι λογαριασμοί 100.000-500.000 ευρώ, αντιστοιχούν στο 23-24%, και
οι λογαριασμοί των 500.000 ευρώ αντιπροσωπεύουν το 6% του συνόλου.

Σύμφωνα με το από 4-1-23 δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) :

  • Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν, το Νοέμβριο του 2022, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και δανείων στο 0,06% και 4,89% αντίστοιχα.
  • Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στις 4,83 εκατοστιαίες μονάδες.
  • Σχεδόν αμετάβλητο στο 0,05% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 4,58%.
  • Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,53 εκατοστιαίες μονάδες.
  • Το Τραπεζικό σύστημα δεν είναι προσωπική υπόθεση για να εξαντλείται με προσωπικές επιθέσεις. Απειλές, αυστηρές συστάσεις, μπορεί να χαϊδεύουν αυτιά και να εξυπηρετούν ένα εσωτερικό ακροατήριο, στην ουσία όμως δεν βοηθούν. Η κυβέρνηση συνεχίζει μονότονα και εμμονικά να μεταφέρει τα βάρη και τις ζημιές στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια δεξιά ταξική κυβέρνηση που «φύση και θέση» υπηρετεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και δεν θα τους στερήσει ούτε ένα ευρώ.

*(Η Ιωάννα Λιούτα είναι Πολιτική Αναλύτρια με εξειδίκευση στην Οικονομική Διακυβέρνηση και στις Δημόσιες Πολιτικές)

Πηγή : https://www.ieidiseis.gr