Μαριάνθη Πελεβάνη

«Τοξικομανής τραυματίστηκε θανάσιμα προσπαθώντας να ληστέψει κοσμηματοπωλείο στην Αθήνα», «Βρέθηκαν αποτυπώματα του Ζακ Κωστόπουλου σε μαχαίρι», «Δεν πέθανε από τα χτυπήματα – Απροσδιόριστη η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, λένε οι ιατροδικαστές», είναι μερικοί, ενδεικτικοί τίτλοι στο «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Του Ζακ.

Τίτλοι που αφού μεταδόθηκαν με ταχύτητα και αναπαράχθηκαν σε εύρος αποδείχτηκαν fake. Τα ψέματα όμως δεν περιορίστηκαν στους πηχυαίους, συχνά υπερβολικούς προς χάριν της θέασης, τίτλους. Η αφήγηση πολλών ΜΜΕ γύρω από το τραγικό, άγριο, συμβάν, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προς τεκμηρίωση αυτής, οι απόψεις που σχηματίστηκαν και προβλήθηκαν άμεσα ή έμμεσα, βρίθουν από ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις, αντιφάσεις, ψέματα.

Το fake… χρονικό

«Νεκρός διακομίστηκε στο νοσοκομείο ο άνδρας που επιχείρησε να ληστέψει κοσμηματοπωλείο στην Αθήνα, στην οδό Γλάδστωνος. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές είχε μπει το μεσημέρι στο κοσμηματοπωλείο και απείλησε με μαχαίρι τον ιδιοκτήτη, ο οποίος αντέδρασε. Όταν ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει έπεσε πάνω στην τζαμαρία του καταστήματος και τραυματίστηκε» αναφερόταν στην πρώτη ενημέρωση από το γεγονός. Λίγες ώρες μετά το θλιβερό συμβάν ακολούθησαν νέες πληροφορίες: «Ο επίδοξος ληστής προσπάθησε να περάσει μέσα από την τζαμαρία και τραυματίστηκε βαρύτατα. Στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο στον «Ευαγγελισμό», όπου λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή».

«Η αστυνομία βρήκε στο κοσμηματοπωλείο το μαχαίρι που φέρεται ότι κρατούσε, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 33χρονος όταν μπήκε στο κατάστημα. Το μαχαίρι εξετάζεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως έχει πάνω τα αποτυπώματά του» μεταδόθηκε δύο ημέρες μετά και η διασπορά των ψευδών ειδήσεων κορυφώθηκε σε τηλεοπτικά κανάλια, σε εφημερίδες και κυρίως στο διαδίκτυο από δεκάδες ιστοσελίδες ενώ υπήρξανε και γκάλοπ που δεν δίστασαν να θέσουν ερωτήματα για το αν δικαιολογείται η πράξη, δίνοντας έτσι άλλοθι και στιγματίζοντας με τη σειρά τους το θύμα.

Σύμφωνα με αυτήν την αφήγηση του γεγονότος, ο «επίδοξος ληστής» μπήκε στο κατάστημα, «κρατώντας μαχαίρι», εγκλωβίστηκε, μετά «έσπασε τη βιτρίνα με τον πυροσβεστήρα», «κρατώντας το μαχαίρι επιχείρησε να διαφύγει ωστόσο δεν τα κατάφερε, λόγω της παρέμβασης της αστυνομίας» και κατέληξε αφού «τραυματίστηκε θανάσιμα από τα σπασμένα γυαλιά κατά τη διαφυγή του».

Τι αποκαλύφθηκε

Ωστόσο, τα δύο αποκαλυπτικά βίντεο – χωρίς τα οποία δεν θα υπήρχε καν αυτή η ελλιπής δικογραφία, όπως επισημαίνει και η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου –  διέψευσαν σχεδόν όλες τις πρώτες «ασφαλείς» πληροφορίες που έγιναν ειδήσεις.

Η νέα, τελευταία, επίσημη ενημέρωση αναφέρει πως «η γεμάτη ερωτήσεις και καμία ασφαλή απάντηση, πλην του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, δικογραφία οδήγησε σε νέα προθεσμία της απολογίας του κοσμηματοπώλη που κατηγορείται για θανατηφόρα σωματική βλάβη. Μία προθεσμία που έδωσε ο ανακριτής της υπόθεσης, αφού ο φάκελος που χειρίζεται «πάσχει από σοβαρότατες ελλείψεις», ενώ ακόμη παραμένουν αδιευκρίνιστες οι αιτίες που οδήγησαν στον θάνατο του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου και χωρίς να έχει πλήρως διαλευκανθεί ο λόγος που μπήκε στο κοσμηματοπωλείο».

Εν τω μεταξύ, σε κανένα σημείο του βίντεο δεν φαίνεται ο Κωστόπουλος να κρατάει μαχαίρι, ή να απειλεί με οποιονδήποτε τρόπο τους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός καταστήματος. Η αστυνομία που φέρεται να διέρρευσε αρχικά ότι στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε ένα μαχαίρι. Εκτός του ότι δεν το έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα, δεν έκανε ποτέ καμία αναφορά για δακτυλικά αποτυπώματα του Ζακ Κωστόπουλου σε αυτό, αλλά για διερεύνηση αυτού του ενδεχομένου. Ωστόσο πολλά ΜΜΕ έσπευσαν να μεταδώσουν αυτόν τον ισχυρισμό ως βεβαιότητα, με πηχυαίους τίτλους, και ακολούθως τον «μάζεψαν».

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα των ιατροδικαστών, Νίκου Καλογριά και Σουλτάνας Μαριανού, καθώς και του Σ. Τσαντίρη, ο οποίος ορίστηκε από την οικογένεια του 33χρονου που δέχτηκε την άγρια επίθεση, δεν προσδιορίζει την ακριβή αιτία του θανάτου του. Στο σημείο που συμφωνούν οι ιατροδικαστές και ο σύμβουλος της οικογένειας του 33χρονου είναι ότι μακροσκοπικά δεν έφερε κακώσεις που να προκαλέσουν τον θάνατό του. Έτσι, αναμένονται πλέον τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να πέσει φως στην αιτία θανάτου του.

Η δικηγόρος της οικογένειας, Άννυς Παπαρούσου, κάνει λόγο για ύπαρξη εγκεφαλικού ανευρίσματος ως εύρημα, ενώ ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης με διευκρινιστική του δήλωση λέει ότι δεν αποκλείεται η θανατηφόρα κάκωση. «Το γεγονός ότι μακροσκοπικώς δηλαδή, δια γυμνού οφθαλμού, δεν διαπιστώθηκε θανατηφόρα κάκωση δεν αποκλείει το γεγονός να υφίσταται μικροσκοπικώς και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, προκειμένου με πλήρη αντικειμενικότητα να γίνει συγκερασμός όλων των στοιχείων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα ερωτήματα

Σύμφωνα με τη δικηγόρο ακόμη και αυτήν την ώρα η δικογραφία δεν περιέχει το επίμαχο βίντεο, αλλά μία καταγραφή του υλικού αυτού, που πιθανότατα λήφθηκε από κινητό κάποιου αυτόπτη. Επιπλέον, όπως επισημαίνει η δικηγόρος, δεν προκύπτει από κανένα έγγραφο ότι έγιναν ενέργειες προκειμένου να εντοπιστεί και κυρίως να διαφυλαχθεί υλικό από το χώρο του συμβάντος, όπως το οπτικό. «Δεν αποκλείστηκε καν ο χώρος» επισημαίνει η Α. Παπαρρούσου, θυμίζοντας τη φωτογραφία του κοσμηματοπώλη λίγη ώρα μετά το θάνατο του 33χρονου, να σκουπίζει τα σπασμένα γυαλιά έξω από το μαγαζί του.

Η δικογραφία επίσης, σύμφωνα με την εκπρόσωπο τη Πολιτικής Αγωγής, στερείται μαρτυρικών καταθέσεων καθώς στο φάκελο που παρέλαβε ο ανακριτής, περιέχονται ελάχιστες καταθέσεις αυτοπτών, των αστυνομικών και του πληρώματος του ΕΚΑΒ. Κυρίως, σύμφωνα πάντα με τη δικηγόρο, από τη μελέτη της δικογραφίας δεν καταγράφεται πουθενά το περιστατικό της άσκησης ακραίας βίας. Η αιτία που το ΕΚΑΒ προσήλθε για να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον Ζακ Κωστόπουλο, ήταν «μαχαίρωμα». Αυτή ήταν η αιτιολογία που παρασχέθηκε στο ΕΚΑΒ.

Οι διαπιστώσεις αυτές που μετατρέπονται φυσικά σε ερωτήματα αναμένουν απαντήσεις. Τίποτα δεν αποκλείεται, αλλά και τίποτα δεν έχει αποδειχθεί ακόμα, εκτός από τον ανελέητο ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου και την αυτοδικία στην οποία προχώρησαν οι δύο επιτιθέμενοι άντρες.

Μέχρι αποδείξεως… τα fake news κάνανε τη δουλειά τους. Εξάλλου οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται έξι φορές πιο γρήγορα από τις πραγματικές, όπως έχει αποκαλύψει η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ για το φαινόμενο. Και βέβαια… ταΐσανε την άρρωστη, στενόμυαλη, κακόψυχη και υποταγμένη στη δύναμη ισχύος, πλευρά μας. Ως κοινωνία και ως άτομα.

Via : tvxs.gr