Νίκος Γραικούσης

 

 

του Νίκου Γραικούση

Ο τρύπιος κουβάς του ελληνικού δημόσιου χρέους και η παγκόσμια κατάταξη της χώρας μας στην τελευταία θέση

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, η ‘’BlackRock’’ η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 10 τρις δολαρίων, έθεσε  στην πρώτη θέση παγκοσμίως την Ελλάδα με βάση την επικινδυνότητα για χρεοκοπία.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα, ο δείκτης κινδύνου ο οποίος συντίθεται με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία της κάθε χώρας, η Ελλάδα τοποθετείται στην πρώτη θέση, υψηλότερα ακόμη και από την Αργεντινή.

Ο δείκτης αποτελείται από ένα μείγμα των ποσοτικών μέτρων, όπως χρέος προς ΑΕΠ και φορολογικά έσοδα, ενώ παράλληλα αξιολογείται και η αποτελεσματικότητα των κρατικών επιλογών σε θέματα δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με την BlackRock, η πολιτική αστάθεια και η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών σημαίνει ότι μεγάλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ρωσία είναι στις πιο επικίνδυνες θέσεις για επενδύσεις, σύμφωνα με τον δείκτη.

Στην Ελλάδα με ένα χρέος ανώτερο του 200% του ΑΕΠ, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε καλά. Στην καλύτερη περίπτωση και με τη βοήθεια μελλοντικών ‘’μνημονίων’’ το πολύ πολύ να μπορούμε να πληρώνουμε τους τόκους, αλλά πάντα θα είμαστε αιχμάλωτοι ενός δημόσιου χρέους που δεν θα μικραίνει ποτέ!

Λύσεις υπάρχουν αλλά δυστυχώς δεν εξαρτώνται από την εγχώρια πολιτική διαχείρισης του χρέους.

Ο δημόσιος δανεισμός και κατ’ επέκταση το δημόσιο χρέος, είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου ‘’αξιοποιείται’’ το πλεονάζον χρήμα που δεν μπορεί να επενδυθεί στην πραγματική οικονομία.

Και το χρήμα αυτό πλεονάζει επειδή ΔΕΝ φορολογείται.

Η δε κύρια προέλευση του είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας του σκιώδους τραπεζικού συστήματος με τα κάθε είδους ‘’επενδυτικά προϊόντα’’ που πάντα καταλήγουν σε …φούσκες.

Και ενώ οι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν ώστε τα κράτη να ικανοποιούν την ανάγκη τους για νέο ζεστό χρήμα όταν το χρειάζονται ΧΩΡΙΣ να το δανείζονται, η τακτική του δημόσιου δανεισμού από τις αγορές χρήματος καλά κρατεί γιατί καλά συμφέρει αυτούς που το έχουν με την αμέριστη συμπαράσταση των πολιτικών υφισταμένων τους.

Η λίστα των χωρών ανάλογα με την επικινδυνότητα χρέους (στην κορυφή, θέση 1, η χώρα με την μικρότερη επικινδυνότητα, και στο τέλος, θέση 50, η χώρα με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα):

Νορβηγία
Σινγκαπούρη
Ελβετία
Σουηδία
Γερμανία
Ταϊβάν
Φινλανδία
Καναδάς
Νέα Ζηλανδία
Αυστραλία
Ολλανδία
Δανία
Χιλή
Νότια Κορέα
ΗΠΑ
Αυστρία
Μαλαισία
Τσεχία
Περού
Ηνωμένο Βασίλειο
Πολωνία
Ισραήλ
Κίνα
Ρωσσία
Φιλιππίνες
Ταϊλάνδη
Βέλγιο
Κολομβία
Γαλλία
Σλοβακία
Βραζιλία
Μεξικό
Νότια Αφρική
Ιαπωνία
Κροατία
Ινδονησία
Τουρκία
Ισπανία
Ινδία
Νιγηρία
Ιρλανδία
Ουγγαρία
Σλοβενία
Ιταλία
Αργεντινή
Πορτογαλία
Ουκρανία
Αίγυπτος
Βενεζουέλα
Ελλάδα

Στοιχεία:
https://www.futuresandoptions.gr
https://www.kathimerini.gr/economy/561670504/kefalaia-10-tris-diacheirizetai-i-blackrock