Το μέτρο επιβλήθηκε με σκοπό να αντιμετωπιστεί η έλλειψη στέγης στη χώρα.

Ο Καναδάς κλείνει τις πόρτες του σε ξένους επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν σπίτια στην χώρα.

Από την 1η Ιανουαρίου, και για δύο χρόνια, τέθηκε σε ισχύ ένα νέος νόμος που ουσιαστικά απαγορεύει στους ξένους να αγοράζουν ακίνητα στον Καναδά

Ο νόμος ψηφίστηκε λόγω της εκτίναξης των τιμών των κατοικιών στον Καναδά η οποία ξεκίνησε από την έναρξη της πανδημίας και της πεποίθησης ορισμένων πολιτικών ότι οι ξένοι αγοραστές είναι υπεύθυνοι για την έλλειψη στέγης περιορίζοντας την διαθεσιμότητα σε κατοικίες και διαμερίσματα μέσω των επενδύσεών τους.

«Οι ελκυστικές καναδικές κατοικίες προσελκύουν κερδοσκόπους, πλούσιες εταιρείες και ξένους επενδυτές», ανέφερε ο ιστότοπος της εκστρατείας του κόμματος του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό τον περασμένο χρόνο. «Αυτό οδηγεί σε ένα πραγματικό πρόβλημα κατοικιών που χρησιμοποιούνται ελάχιστα ή παραμένουν κενές, αχαλίνωτης κερδοσκοπίας και εκτίναξης των τιμών. Τα σπίτια είναι για ανθρώπους, όχι για επενδυτές».

Ορισμένοι ειδικοί διατηρούν τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, καθώς οι ξένοι δεν αντιπροσωπεύουν παρά κάτι λιγότερο από το 5% των ιδιοκτητών κατοικιών στον Καναδά, σύμφωνα με την καναδική εθνική στατιστική υπηρεσία. Αντιτείνουν πως καλύτερο θα ήταν να επιταχυνθεί η ανέγερση νέων κατοικιών.

Ο νόμος προβλέπει εξαιρέσεις για αγορές κατοικιών από πρόσφυγες και ανθρώπους με άδειες νόμιμης παραμονής. Επίσης, δεν έχει εφαρμογή παρά μόνο για κατοικίες και διαμερίσματα σε πόλεις, και όχι σε τουριστικές δομές, όπως τα εξοχικά για παράδειγμα.

Ο νόμος υιοθετήθηκε την άνοιξη, ωστόσο, η απότομη αύξηση των τιμών των κατοικιών που σημειώθηκε το 2020 και το 2021 φαίνεται ήδη να αντιστρέφεται το 2022, πολύ πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος δηλαδή. Οι μέσες τιμές κατοικιών στον Καναδά «έπιασαν ταβάνι» στα λίγο πάνω από 800.000 δολάρια τον Φεβρουάριο και έκτοτε μειώνονται σταθερά, υποχωρώντας περίπου 13% από αυτό την κορύφωση, σύμφωνα με την Canadian Real Estate Association.

Η επιβράδυνση αποδίδεται στην άνοδο των επιτοκίων που αποφασίστηκε από την κεντρική τράπεζα για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

Πηγή : naftemporiki.gr