Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεταβιβάσεις χρημάτων, συνήθως μέσω των τραπεζών, οι συναλλαγές σε bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα είναι εντελώς ανώνυμες και έτσι μη ανιχνεύσιμες. Αποτελούν ηλεκτρονικές εντολές μεταβίβασης χρημάτων χωρίς στοιχεία για την προέλευσή τους, χωρίς στοιχεία για τους συναλλασσόμενους.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μάννα εξ ουρανού για καταχραστές, φοροφυγάδες, κλέφτες, λαθρέμπορους όπλων και ναρκωτικών, δολοφόνους, μαφιόζους και λοιπούς, μικρούς ή μεγάλους εγκληματίες της υφηλίου που θέλουν να κρύψουν την ταυτότητά τους.

Τον Οκτώβριο του 2013 το αμερικανικό FBI έκλεισε την ιστοσελίδα Silk Road, κατάσχοντας bitcoins αξίας 3,6 εκατ. δολαρίων και συλλαμβάνοντας τον 29χρονο ιδιοκτήτη της, William Ulbricht. Στα 2,5 χρόνια λειτουργίας της, η Silk Road (Δρόμος του Μεταξιού) αξιοποιήθηκε από χιλιάδες εμπόρους ναρκωτικών για την πώληση εκατοντάδων κιλών παράνομων ουσιών και υπηρεσιών προς εκατοντάδες χιλιάδες αγοραστές.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, για την παράνομη πώληση χασίς, ηρωίνης, κοκαΐνης, πλαστών διαβατηρίων και ντοκουμέντων, αγορές όπλων, αμοιβές συμβολαίων δολοφονιών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος εκατοντάδων εκατ. δολαρίων.

Οι συνολικές πωλήσεις της ιστοσελίδας στη διάρκεια που αυτή ήταν ανοιχτή έφτασαν τα 9,5 εκατ. bitcoins. Ποσό που με βάση τη σημερινή αξία του ψευδονομίσματος αντιστοιχεί σε 160 δισεκατομμύρια δολάρια! Δικαίως το FBI είχε χαρακτηρίσει τότε τη Silk Road την «πιο μεγάλη και πιο σύγχρονη αγορά εγκλήματος του διαδικτύου».

Το παιχνίδι με το bitcoin χόντρυνε αργότερα όταν σ’ αυτό μπήκαν και οι επαγγελματίες κερδοσκόποι του χρηματοπιστωτικού τομέα. Διακεκριμένοι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων που μυρίστηκαν το ψητό επένδυσαν μαζικά φουσκώνοντας την τιμή του με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν.

Αποτέλεσμα ήταν από τα 124 δολάρια στις 2 Οκτωβρίου του 2013 –την ημέρα που έκλεινε η Silk Road- η αξία του bitcoin να φτάσει πέρυσι τα Χριστούγεννα πάνω από τα 20.000 δολάρια. Στους επόμενους μήνες το κρυπτονόμισμα κατέρρευσε βουτώντας κάτω από τα 5.000 δολάρια και σήμερα κυμαίνεται στα 8.000 δολάρια.

Σε αυτήν την ανεξέλεγκτη πορεία του το τρενάκι του bitcoin παρέσυρε κόσμο και κοσμάκη που είδε τις αποταμιεύσεις του να γίνονται καπνός ενώ οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγής του αποτέλεσαν ουκ ολίγες φορές αντικείμενο επίθεσης χάκερ. Τον Μάρτιο του 2014 το ιαπωνικό Mt Gox, το μεγαλύτερο τότε ανταλλακτήριο bitcoin του κόσμου, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης μετά την κλοπή bitcoins αξίας μεγαλύτερης του μισού δισ. δολαρίων.

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές δύο Πανεπιστημίων του Σίδνεϊ (University of Sydney και University of Technology Sydney) διαπίστωσε ότι το 44% των συναλλαγών που πραγματοποιούνται σήμερα με bitcoins σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες.

Βρήκαν ακόμη ότι ο ένας στους 4 χρήστες του κρυπτονομίσματος συνδέεται με εγκληματικές δραστηριότητες, όπως το εμπόριο ναρκωτικών, η παράνομη πορνογραφία, το χακάρισμα και το ξέπλυμα χρήματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι περίπου 24 εκατομμύρια συμμετέχοντες στην αγορά bitcoin χρησιμοποιούν το ψευδονόμισμα κυρίως για παράνομους σκοπούς. Αυτοί οι χρήστες πραγματοποιούν περίπου 36 εκατομμύρια συναλλαγές ετησίως, συνολικής αξίας 72 δισ. δολαρίων, και κατέχουν όλοι μαζί bitcoins αξίας 8 δισ. δολαρίων.

Παρότι ένας από τους βασικούς λόγους που οι παραπάνω χρησιμοποιούν το κρυπτονόμισμα είναι η απόκρυψη της ταυτότητάς τους, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανωνυμία δεν είναι απόλυτη αφού κάθε συναλλαγή καταγράφεται στο blockchain. Αυτή η πληροφορία μπορεί να αξιοποιηθεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, για την ταυτοποίηση χρηστών-κλειδί του bitcoin όπως για παράδειγμα οι κόμβοι δικτύων λαθρεμπορίου.

Οταν αυτά τα στοιχεία συνδυαστούν με άλλες πηγές πληροφόρησης μπορούν να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα άτομα. Το γεγονός αυτό οδηγεί αυξανόμενα τους εν λόγω εγκληματίες χρήστες του bitcoin σε εναλλακτικά ψευδονομίσματα όπως τα Dash, Monero ή ZCash.

Η ανάδυση των τελευταίων σχετίζεται με τη μείωση του ποσοστού της εγκληματικής δραστηριότητας στο bitcoin, καταλήγει η μελέτη.

Via : www.efsyn.gr