Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Όποια δικαιολογία κι αν επιλέξουμε, η δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου είναι αδικαιολόγητη. Η συγκυρία την καθιστά και προκλητική.

 Γιατί έπρεπε να γίνει η φετινή δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου για την ετήσια επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας; Καταγράφουμε τις πιθανότερες απαντήσεις:

1. Επειδή πέρσι έγινε με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων λόγω πανδημίας. Φέτος προσκλήθηκαν πολλές εκατοντάδες.

. Επειδή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να εκφωνήσει λόγο επί παντός του επιστητού.

3. Για να δηλώσει ο Μητσοτάκης «δεν θα γίνουν ούτε εκλογές ούτε ανασχηματισμός, να πάτε διακοπές».

4. Για να μάθουμε ότι ο Τσίπρας πέρασε χωρίς συμπτώματα τη δεύτερη φάση του κορονοϊού.

5. Για να επιδείξουν οι κυρίες όλων των ηλικιών τις τουαλέτες τους.

Όποια από αυτές τις δικαιολογίες-ή και όλες μαζί-κι αν επιλέξουμε, η δεξίωση είναι αδικαιολόγητη. Η συγκυρία την καθιστά και προκλητική.

Πρώτον, διότι η χώρα καίγεται από τη μία άκρη(Εβρο) έως την άλλη(Πελοπόννησο). Και η απλή αναφορά της κυρίας Σακελλαροπούλου «…η σκέψη μας είναι στους πυρόπληκτους» κτλ ηχεί σαν τυποποιημένη φράση, κάτι σαν «βγάλαμε την υποχρέωση».

Δεύτερον, διότι η οικονομική κατάσταση μεγάλου μέρους των πολιτών της χώρας δεν είναι καλή-δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Και αναμένεται επιδείνωση.

Τρίτον, διότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας πρέπει να διακατέχεται από αυτό που υποδηλώνει η λέξη «ενσυναίσθηση». Αντιστρόφως, δεν πρέπει να δείχνει αδιαφορία για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί άλλοι πολίτες.

Τέταρτον, διότι ορισμένα από αυτά που επέλεξε να συμπεριλάβει η Πρόεδρος στο λόγο της ήταν άστοχα. Για παράδειγμα, η αναφορά της στο έργο των ομοτέχνων της(δικαστών), με αφορμή όσα συνέβησαν εσχάτως, δεν ενισχύουν το κύρος της δικαιοσύνης ούτε την ανεξαρτησία των λειτουργών της. Είπε η κυρία Σακελλαροπούλου: « Η δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Οι δικαστές απολαμβάνουν τις εγγυήσεις του λειτουργήματός τους και οφείλουν να είναι ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι, διαφυλάσσοντας το κύρος και την αποστολή τους. Κρίνονται για τις αποφάσεις τους, δεν στοχοποιούνται».

Τι δεν έλαβε υπόψη της η κυρία Πρόεδρος; Ότι μόνο το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν ελεύθεροι Λιγνάδηδες, Κορκονέες, Φιλιππίδηδες, που δεν είναι δα φτωχοδιάβολοι. Τους άφησαν ελεύθερους δικαστές που(πρέπει να) είναι «ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι».

Επιμύθιον: Η χτεσινή δεξίωση ήταν μια αστοχία. Ουδείς θα έχανε κάτι αν δεν γινόταν…

Πηγή : https://www.news247.gr