Σαφείς αιχμές αναφορικά με τις πιέσεις και τις απειλές της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και της ΝΔ ευρύτερα κατά της μουσουλμανικής μειονότητας της Ροδόπης περιείχε η εισήγηση του Ιωάννη Σαρμα στο υπουργικό συμβούλιο.

Ειδικότερα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα.

 «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να εγγυάται τον σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης, διάδοσης ιδεών και πληροφοριών, εκτίμησης γεγονότων και συναγωγής συμπερασμάτων», ενώ συνεχίζοντας πρόσθεσε:

«Η ελληνική Πολιτεία και κάθε κυβέρνησή της αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες χωρίς διάκριση ανάλογα με το θρήσκευμα ή άλλο ανάλογο κριτήριο. Όλοι οι Έλληνες ως μέλη της δημοκρατικής πατρίδας, κατανοώντας τις απαιτήσεις, πρέπει απερίσπαστοι να ασκούν όλα τους τα πολιτικά δικαιώματα».

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε: «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει ακόμα και στον προεκλογικό αγώνα. Να θυμίσω ότι η ελευθερία εκφράσεως ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους καλύπτει και εκφράσεις, ιδέες, πληροφορίες οι οποίες μπορεί να δημιουργούν ανησυχία, ακόμη και να σοκάρουν. Είναι αναγκαίο στον νομικό μας πολιτισμό και οφείλουμε να το δεχθούμε».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο εξέφρασε τις ευχαριστίες του «προς την κυβέρνηση της τουρκικής δημοκρατίας γιατί, όπως διαπιστώνουμε, συνεργάζεται με την ελληνική για την αντιμετώπιση της μάστιγας των δημοκρατικών κοινωνιών που στοιχειοθετεί την αδίστακτη εκμετάλλευση ατόμων από τους διακινητές».

 Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε τους δύο αρμόδιους υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, καθώς και τις ένοπλες δυνάμεις «για την προσπάθεια που καταβάλλετε ώστε να αποτραπεί η αντικανονική είσοδος αλλοδαπών στη χώρα μας. Όσοι ζητήσουν άσυλο, οφείλουν να χρησιμοποιούν τις θεσμοθετημένες πύλες εισόδου στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, κάθε είσοδος που δεν γίνεται από εκεί, δημιουργεί ζήτημα κανονικότητας και αυτό που οφείλουμε εμείς είναι να καταβάλλουμε τις προσπάθειες που απαιτούνται»