1841100-thumb-medium

Σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, χωρίς αναστολή, και χρηματικό πρόστιμο 520.000 ευρώ καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες». Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε μάλιστα, τη δήμευση του περιβόητου ακινήτου στην οδό Αρεοπαγίτου.

Της Αντωνίας Ξυνού

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον προσωρινά κρατούμενο για άλλη υπόθεση, Άκη Τσοχατζόπουλο, κατά πλειοψηφία, καθώς ένα μέλος είχε την άποψη ότι υπήρχε πραγματική πλάνη από πλευράς κατηγορουμένου. Την ίδια ώρα, κατά πλειοψηφία (πάλι δύο προς ένα) αποφασίστηκε ότι δεν συντρέχει λόγος ελαφρυντικών περιπτώσεων.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου, που από το εδώλιο δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Πρόκειται περί απόφασης η οποία παρόλο που έχει το θετικό στοιχείο ότι είναι 2 προς έναν και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο της Δικαιοσύνης που αντιστέκονται, εντούτοις είναι μια νομική δίωξη με πολιτικό μανδύα συνεχίζοντας με συνέπεια τις με άνωθεν εντολές πολιτικές διώξεις της περασμένης χρόνια που έζησα από το χώρο του κοινοβουλίου. Δεν αποδέχομαι αυτή την απόφαση ως δημοκρατικός πολίτης. Με το νόμο του 2003 θέλανε να δώσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων του δημοσίου (βουλευτές, δικαστές, ιδιοκτήτες ΜΜΕ) τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν διαφάνεια για τους ίδιους. Ήταν μια ενίσχυση της δημοκρατία. Δυστυχώς σήμερα όχι μόνο δεν προωθήθηκε η δημοκρατία αλλά σκεπάστηκε, κουκουλώθηκε η αλήθεια και η πραγματικότητα. Αυτό οδηγεί σε νομική αστοχία. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση κατά της οποίας θα προσφύγουμε».

Εισαγγελέας: Ένοχος

Είχε προηγηθεί η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, κ. Βρακατσέλη, ο οποίος υποστήριξε ότι οι πράξεις που βαραίνουν τον πρώην υπουργό έχουν τελεστεί και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος. Μεταξύ άλλων, ο εισαγγελικός λειτουργός επεσήμανε ότι «η διατύπωση του νόμου περί «πόθεν έσχες» του 2003 είναι σαφέστατη, παρά το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πίστευε ότι δεν είχε υποχρέωση να δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του 2010 το ακίνητο».

Κατά την απολογία του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για πραγματική πλάνη, καθώς δεν γνώριζε την αλλαγή του Νόμου το 2003, σύμφωνα με τον οποίο όφειλε να δηλώνει την περιουσιακή κατάστασή του έως και τη στιγμή που υπέβαλε τη δήλωση, και όχι με βάση το τι ανέφερε στην εφορία. Λίγη ώρα, αργότερα βέβαια υποστήριξε ότι είχε ψηφίσει ο ίδιος στη Βουλή το νόμο αυτό.

Κατηγορούμενος: «Δεν ακολούθησα την νέα πρακτική που διαχώρισε τη φορολογική δήλωση από αυτή του πόθεν έσχες. Αυτό οφείλεται σε άγνοια»
Πρόεδρος: «Δεν ήσασταν τόσα χρόνια βουλευτής; Δεν σας αφορούσε ο νόμος;»
Κατηγ: «Κι επειδή; Έχουμε συνεργάτες, λογιστές»
Πρ:. «Εσείς δηλώνετε»
Κτγ. «Ναι αλλά αυτή ήταν η πρακτική. Αυτή είναι η αλήθεια»
Πρ: «Σας κάλεσαν από τη Bουλή και αρνηθήκατε»
Κτγ: «Δεν είναι έτσι. Πήγα κατόπιν καλέσματος και τους είπα ότι εφαρμόζω αυτή τη διαδικασία»

Μάλιστα, στράφηκε κατά των πρώην συναδέλφων του, αναφέροντας: «Υπάρχει λόγος που το 2010 έγινα θέμα. Τόσο ο Βαλυρακης όσο και ο Αργύρης συζητούσαν λόγω εξεταστικής την κίνηση των λογαριασμών. Στη συνέχεια ζητούσαν λογαριασμούς παλαιότερων ετών και μάλιστα έφτασαν να μου ζητήσουν από το 1981. Ήταν πολύ δύσκολη διαδικασία… Δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο. Όλη η διαδικασία ήταν η πίστη μου ότι 30 χρόνια έκανα το ίδιο. Δεν είχα τίποτα να κρύψω. Αυτοί οι κύριοι ήθελαν να με εμπλέξουν με τη δικαιοσύνη. Γιατί δεν τους έβγαιναν οι άλλες υποθέσεις που είχαν στα χέρια τους. Η πρακτική έλεγε ότι έπρεπε να καλέσουν τους
συνεργάτες μου ή εμένα. Δεν το έκαναν. Τον Ιούνιο του 2010 τους τα πήγα όλα. Δεν αγόρασα τριώροφο, αλλά διαμέρισμα σε τριώροφο. Έγινε μια καμπάνια επίθεσης εναντίον μου. Στήθηκε ένα στόρι που συνεχίζεται έως σήμερα. Ξαφνικά βρέθηκα κατηγορούμενος στην υπόθεση της Siemens ενώ δεν είχα καμία σχέση. Η επιτροπή δεν είχε βρει τίποτα. Μπήκα τελευταίος στο πόρισμα. Μπήκα με εντολή του ΠΑΣΟΚ. Υπήρχε γραμμή, εντολή άνωθεν. Αυτή η εντολή δόθηκε και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη και στους δημοσιογράφους. Δεν υπάρχει κακουργηματική συνέπεια αν δεν δηλώσεις εγκαίρως».

Τα παρελκόμενα

Η συνήθεια που είχε ο πρώην υπουργός μα βάζει το χέρι στην τσέπη ενώ μιλούσε, προφανώς κατά τη βουλευτική του θητεία, κατέληξε στη δικαστική αίθουσα σε αντιπαράθεση με τον εισαγγελέα της έδρας.

Εισαγγελέας: Για δικονομικούς λόγους όχι το χέρι στη τσέπη. Μήπως μπορεί ο κατηγορούμενος να βγάλει το χέρι από τη τσέπη;
Τσοχατζόπουλος: Λυπάμαι, αυτό είναι έλλειψη σεβασμού. Με ενοχλεί αυτή η παρέμβασή σας. Δεν καταλαβαίνω το λόγο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να υπήρξε παράλειψη δήλωσης το 2006 καταθέσεων, μετοχών και αξιογράφων συνολικής αξίας περίπου 47.000 ευρώ, παράλειψη δήλωσης το 2007 ποσών περίπου 33.000 ευρώ από καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα και το 2008 καταθέσεων 20.000 ευρώ. Επίσης, οι κατηγορίες αφορούν και στην παράλειψη δήλωσης το 2009 της αγοράς από την επίσης προφυλακισμένη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο πλέον έχει δεσμευτεί με απόφαση του ανακριτή της υπόθεσης του λεγόμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος» για τους εξοπλισμούς.

Via : www.enet.gr