Από σήμερα σβήνονται οι οφειλές χιλιάδων Κροατών σε τράπεζες και τηλεπικοινωνίες. Η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που σβήνει χρέη πολιτών.

diagrafei-ta-xrei-317000-ftwxwn-politwn-i-kroatia

Για τους φτωχούς Κροάτες σήμερα ξεκινά μια νέα μέρα. Το ίδιο και για την χώρα στο σύνολό της που από σήμερα αποτελεί το πρώτο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας που τόλμησε να πατήσει το κουμπί delete… διαγράφοντας το χρέος των πραγματικά φτωχών πολιτών της. Από σήμερα, Δευτέρα 60.000 Κροάτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα δουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνίας να σβήνονται οριστικά.

Στόχος του κυβερνητικού προγράμματος είναι να δοθεί συνολικά σε περίπου 317.000 πολίτες η ευκαιρία σε μία «νέα αρχή» (όπως ονομάστηκε και το πρόγραμμα), αρχής γενομένης με το «ξεπάγωμα» των τραπεζικών τους λογαριασμών εξαιτίας των χρεών τους. Αρχικά το μέτρο αφορά, 60 χιλια΄δες άτομα με χρέη που δεν ξεπερνούν τα 4.500 ευρώ (35.000 κούνα) και το μηνιαίο εισόδημά τους δεν είναι άνω των 122 ευρώ (1.250 κούνα). Επίσης, για να δουν τα χρέη τους να σβήνονται δεν πρέπει να έχουν ακίνητη περιουσία ή αποταμιεύσεις.

Το πρόγραμμα θα κοστίσει 27 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς έχει πείσει πολλές πόλεις, δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας, καθώς και εννέα τράπεζες να σβήσουν τα χρέη ορισμένων πολιτών τους. Η κυβέρνηση δεν θα αποζημιώσει τις εταιρείες για τις απώλειες τους.

Στην Κροατία των 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων το ποσοστό των υπερχρεωμένων πολιτικών ίπταται. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κροατίας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για το τρέχον έτος.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κροατίας Μιλάνκα Οπασιτς εκτιμά ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί σε περίπου 60.000 πολίτες. «Με αυτόν το τρόπο, θα δοθεί η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα χωρίς επιβάρυνση του χρέους», είχε δηλώσει προ ημερών.

Via : www.thetoc.gr