20_1

 

του Μανόλη Δρεττάκη*

Ένας από τους βασικούς στόχους της συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η σύγκλιση των οικονομιών των κρατών μελών της. Τον ίδιο στόχο διακήρυτταν και οι πρωτεργάτες της ίδρυσης της Ευρωζώνης με το κοινό νόμισμα.

Συγκρίνοντας το ΑΕΟΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης διαπιστώνεται ότι στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιταλία θα είναι το χαμηλότερο της περιόδου 2000-2013

Το μέτρο το οποίο χρησιμοποιείται για το αν επιτυγχάνεται ο στόχος αυτός είναι το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ) ως ποσοστό του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ της Ε.Ε. ή της Ευρωζώνης. Στο άρθρο αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το μέτρο αυτό για τα 12 κράτη – πρώτα μέλη της Ευρωζώνης συγκρίνοντας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους σε ΜΑΔ με εκείνο του συνόλου τους (Ε.Ζ.12) = 100. Περιοριζόμαστε στα 12, δεδομένου ότι συνολικό ΑΕΠ τους αντιστοιχεί στο 98% του ΑΕΠ των 17 κρατών της Ευρωζώνης καθώς και του γεγονότος ότι τα υπόλοιπα 5 εισήλθαν στην Ευρωζώνη αργότερα). Τα 12 κράτη τα χωρίζουμε σε δύο ομάδες: τα βόρεια (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία) και τα νότια (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και [λόγω Μνημονίου] Ιρλανδία).

Τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε είναι εκείνα για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ της βάσης δεδομένων της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε., της Eurostat, για την περίοδο 2000-2011, ενώ για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ για τα έτη 2012 και 2013 στηρίζονται στις εκτιμήσεις για το 2012 και τις προβλέψεις για το 2013 της Eurostat για το συνολικό ΑΕΠ σε ΜΑΔ των κρατών μελών της Ευρωζώνης και τη μεταβολή του πληθυσμού της τα δύο τελευταία χρόνια της περιόδου 2000-2011, όπως την εκτιμά η Eurostat.

Στην 1η στήλη του Πίνακα που ακολουθεί δίνεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ των 12 κρατών – πρώτων μελών της Ευρωζώνης, των 2 ομάδων τους και του συνόλου τους (Ε.Ζ. 12) το 2000, στη 2η στήλη το 2008 και στην 3η το 2013. Στις τρεις επόμενες στήλες δίνονται τα ίδια στοιχεία με το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε ΜΑΔ της Ε.Ζ. 12 = 100 και τα τρία έτη και στις δύο τελευταίες οι ποσοστιαίες μεταβολές του το 2008 σε σχέση με το 2000 και το 2013 σε σχέση με το 2008. Στις δύο τελευταίες γραμμές του Πίνακα δίνονται τα ίδια στοιχεία για τις βόρειες και τις νότιες χώρες και η σχέση του κατά κεφαλή ΑΕΠ τους σε ΜΑΔ.

Από τις δύο τελευταίες στήλες του Πίνακα φαίνεται ότι το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε ΜΑΔ με την Ε.Ζ. 12=100:

Το 2008 σε σχέση με το 2000 αυξήθηκε σε 7 χώρες. Από αυτές στην Ελλάδα και στην Ισπανία σημειώθηκε σύγκλιση προς τον μέσο όρο των Ε.Ζ.12, ενώ στο Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και τη Γερμανία απόκλιση. Από τις 5 χώρες στις οποίες σημειώθηκε μείωσή του, στη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία σημειώθηκε απόκλιση, ενώ στο Βέλγιο και την Αυστρία σύγκλιση. Στις βόρειες χώρες ως σύνολο η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ στις νότιες σημειώθηκε ελαφρά σύγκλιση, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ελαφρά βελτίωση στη σχέση του κατά κεφαλή ΑΕΠ σε ΜΑΔ βόρειων – νότιων χωρών.

Το 2013 σε σχέση με το 2008 αναμένεται να σημειωθεί αύξηση σε 6 χώρες. Στη Γαλλία αναμένεται να σημειωθεί σύγκλιση προς τον μέσο όρο της Ε.Ζ. 12 ενώ στη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία απόκλιση προς τα άνω. Από τις 6 χώρες στις οποίες αναμένεται να σημειωθεί μείωση, στην Ολλανδία και στην Φινλανδία αναμένεται να σημειωθεί σύγκλιση προς το μέσο όρο της Ε.Ζ.12, ενώ στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, και την Πορτογαλία απόκλιση προς τα κάτω.

Στις βόρειες χώρες ως σύνολο αναμένεται να σημειωθεί μεγάλη απόκλιση προς τα άνω, ενώ στις νότιες μεγάλη μείωση προς τα κάτω με αποτέλεσμα τη μεγάλη χειροτέρευση στη σχέση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ βόρειων – νότιων χωρών. Πιο συγκεκριμένα ενώ το 2000 και το 2008 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ των βόρειων κρατών ήταν υψηλότερο από το εκείνο των νότιων κατά 14% και 13% αντίστοιχα, το 2013 θα είναι κατά 26% υψηλότερο, δηλαδή θα διπλασιαστεί το ποσοστό της διαφοράς του 2008.

Συγκρίνοντας το ΑΕΠ σε ΜΑΔ των 12 κρατών με την Ε.Ζ. 12=100 όλα τα έτη της περιόδου 2000-2013 (δυστυχώς ο χώρος του άρθρου δεν επιτρέπει την παράθεσή τους) θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, και την Ιταλία θα είναι το χαμηλότερο της περιόδου 2000-2013, ενώ εκείνο της Γερμανίας και της Αυστρίας το υψηλότερο.

Γενικότερα το 2013, εξαιτίας της εφαρμογής των Μνημονίων σε 3 κράτη και της πολιτικής λιτότητας, στα υπόλοιπα 9 κράτη – πρώτα μέλη της Ευρωζώνης, από τους σχετικούς δείκτες -που λόγω χώρου δεν είναι δυνατόν να δοθούν εδώ- προκύπτει ότι η ανισότητα ανάμεσα στα 12 κράτη με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ αναμένεται να είναι μεγαλύτερη και η συνοχή τους μικρότερη απ’ ό,τι το 2000.

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι τέως αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Via : www.avgi.gr