AFHS

του Φίλιππου Κυρκίτσου

Τα αποτελέσματα της ΑΦΗΣ για το 2012 δείχνουν ότι παρά τη συνεχιζόμενη πτώση της αγοράς και τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η ανακύκλωση των φορητών μπαταριών εξακολουθεί να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και να καθιερώνεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.

Συγκεκριμένα η συλλογή μπαταριών το 2012 αυξήθηκε κατά 4% φθάνοντας τους 682 τόνους, ή περίπου 28.500.000 φορητές μπαταρίες. Έτσι το ποσοστό συλλογής με βάση το μέσο όρο πωλήσεων της τελευταίας τριετίας έφθασε το 36,4%, δηλαδή 11,4 μονάδες πάνω από το 25% που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για όλα τα κράτη μέλη, αλλά την Ελληνική Νομοθεσία. Με βάση τις πωλήσεις του 2012, το ποσοστό συλλογής ξεπερνάει το 39,4% που σημαίνει ότι 4 στις 10 μπαταρίες που πωλούνται ανακυκλώνονται. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα με αυτά τα ποσοστά συλλογής βρίσκεται σήμερα σε μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, ξεπερνώντας άλλες χώρες που ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα τα αντίστοιχα προγράμματα ανακύκλωσης.

Παράλληλα η τοποθέτηση κάδων έφτασε τους 58.600 κάδους με εξαιρετική διανομή σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος που μάλιστα είναι ανάλογη με την πληθυσμιακή κατανομή, δείγμα της πανελλαδικής ευαισθητοποίησης του Έλληνα πολίτη, ανεξάρτητα γεωγραφικής περιοχής και κοινωνικοοικονομικής θέσης. Έτσι αυτή τη στιγμή οι κάδοι της ΑΦΗΣ βρίσκονται σε όλους ανεξαιρέτως τους νομούς της Ελλάδος ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Από τους κάδους αυτούς 13.800 κάδοι βρίσκονται σε σχολεία, 14.400 σε επιχειρήσεις, 13.900 σε εμπορικά καταστήματα, 9.600 σε δήμους και φορείς, ενώ συμμετέχουν όλες οι αλυσίδες σουπερμάρκετ και όλες οι αλυσίδες τηλεπικοινωνιών. Έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται στις τοποθετήσεις κάδων, σε απόλυτους αριθμούς, (σε κατά κεφαλή είμαστε πρώτοι) στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μετά την Γερμανία και μακράν της τρίτης που είναι η Γαλλία.

Καλή συνέχεια στην ΑΦΗΣ.

Via : www.ecorec.gr