35-1--6-thumb-medium

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕΣΩ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ

Σε αναβρασμό είναι αυτές τις μέρες τα μέλη της «Κίνησης 136» κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Η «Κίνηση 136» είναι μια πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείρισή της μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς.

Στις 29 Απριλίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό εξαγοράς της ΕΥΑΘ που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ. Οσοι ενδιαφερόμενοι προεπιλεγούν θα ενημερωθούν από την ΕΥΑΘ για την κατάσταση της εταιρείας και την αξία της μετοχής της και θα κληθούν να υποβάλουν τις προσφορές τους.

Η «Κίνηση 136» επείγεται, καθώς προτίθεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό μέσω συνεταιρισμού που βρίσκεται υπό σύσταση. Σύμφωνα με τον ταμία τού υπό σύσταση συνεταιρισμού, Θανάση Τζάκρη, απατείται ένα πολύ μεγάλο ποσό, που ίσως να φτάνει και τα 100 εκατ. ευρώ, αν και ακόμη το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ανακοινώσει το ποσό που θα ζητήσει για την πώληση της ΕΥΑΘ.

«Αν και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο, δεν καταφέραμε να συγκεντρώσουμε το απαιτούμενο ποσό», τονίζει. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα, όπου κάθε νοικοκυριό προσπαθεί να επιβιώσει, είναι δύσκολο -και να θέλουν- να δώσουν το απαιτούμενο ποσό, προσθέτει. Το ποσό που χρειάζεται για κάθε μερίδα συμμετοχής είναι 140 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για προσφορά οικονομικής βοήθειας από αξιόλογες πηγές χρηματοδότησης. Η «Κίνηση 136» συνεχίζει να ζητεί την υποστήριξη των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Αυτή τη στιγμή η ΕΥΑΘ έχει καθαρά κέρδη 21 εκατ. ευρώ και αποθεματικό 26 εκατ. ευρώ. Η τιμή πώλησης αναμένεται ότι θα αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ, επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων (ΣΕΥΑΘ), Γιώργος Αρχοντόπουλος. Οπως λέει, σε περίπου τρία χρόνια ο ιδιώτης θα έχει βγάλει τα λεφτά του και με το παραπάνω. Υπογραμμίζει ότι δεν παραχωρείται μόνο η διαχείριση του νερού, αλλά και τα πάγια και οι υποδομές της ΕΥΑΘ, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, κάνει λόγο για ποινικές ευθύνες όσων ξεπουλούν δημόσιο πλούτο έναντι πινακίου φακής.

Ζητούν δημοψήφισμα

Αυτή τη στιγμή, η «Κίνηση 136» και ο φορείς που συμμετέχουν σ’ αυτήν εντείνουν τις ενέργειές τους για τη σύσταση συνεταιρισμού, ώστε να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Συγκεντρώνουν επίσης υπογραφές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη, κάτι για το οποίο, όπως έχουν ανακοινώσει, μπορεί να γίνει βάσει του νόμου του Καλλικράτη, αν ζητηθεί από ένα δήμο.

Το μοντέλο απέτυχε διεθνώς

Έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας κατέληξε ότι, παγκόσμια, το μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απέτυχε να μειώσει τα τιμολόγια νερού και να αυξήσει τις επενδύσεις σε υποδομές νερού.

Το Παρίσι, που ήταν το διεθνές σύμβολο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το 2010 επέστρεψε σε δημόσια διαχείριση και σε ένα χρόνο εξοικονόμησε 35 εκατ. ευρώ και μείωσε 8% τις τιμές. Την ιδιωτικοποίηση του νερού εγκατέλειψαν επίσης πόλεις όπως το Βερολίνο, το Μόναχο, η Στουτγάρδη, η Γκρενόμπλ, το Μπορντό, η Τουλούζ, το Μονπελιέ, η Μασσαλία, η Λιλ, η Βρέστη, το Μπουένος Αϊρες, η Ατλάντα, το Γιοχάνεσμπουργκ, η Κοτσαμπάμπα κ.ά.

Στην Ευρωπαϊκή Οδηγία-Πλαίσιο περί Υδάτων, που εκδόθηκε το 2000, καθορίζεται ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως οποιοδήποτε άλλο, αλλά πρέπει να θεωρείται κληρονομιά.

Via : www.enet.gr