130496-c

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο σε διαδήλωση κατά της λιτότητας στην Ευρώπη και της διάσωσης των τραπεζών, στη Φρανκφούρτη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αντικαπιταλιστικής συμμαχίας Blockupy. Με κεντρικό σύνθημα «Όλοι ενωμένοι ενάντια στην τρόικα» πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στη Μαδρίτη και σε πολλές άλλες πόλεις, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας κινητοποίησης κατά της κρίσης και της λιτότητας. Μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις και στη Λισαβόνα.

Με αφορμή τα 15 χρόνια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η συμμαχία Blockupy διοργάνωσε πορεία και συγκέντρωση στη Φρανκφούρτη ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας που έχουν επιβληθεί στις χώρες της κρίσης.

Οι διαμαρτυρίες του αντικαπιταλιστικού κινήματος στρέφονται κατά της ευρωπαϊκής διαχείρισης της ευρωκρίσης, η οποία όπως υποστηρίζει η Blockupy εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών.

Η συγκέντρωση, στην οποία μετείχαν περίπου 10 χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τις αστυνομία, και πάνω από 20 χιλιάδες, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ξεκίνησε ειρηνικά.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και γκλομπς, ενώ απομόνωσαν περίπου χίλιους διαδηλωτές, που στην πλειονότητά τους φορούσαν κουκούλες, όπως αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας μερικοί διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς.

Στην πορεία συμμετείχαν και ακτιβιστές από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Make love no money», «Μαζί ενάντια στην εξουσία των τραπεζών» και «Έξω από την Ελλάδα η Τρόικα και το ΔΝΤ».

«Η διαμαρτυρία μας είναι ειρηνική, αλλά είναι και αποφασιστική», δήλωσε η πρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς, Κάτια Κίπινγκ, και πρόσθεσε ότι η κρίση χρέους «δεν συνιστά σύγκρουση μεταξύ λαών», αλλά «μεταξύ αυτών που είναι πάνω και αυτών που είναι κάτω».

130496g-b

«Παλίρροια» στην Ισπανία

Η κινητοποίηση των Ισπανών οργανώθηκε από την «Παλίρροια των Πολιτών», η οποία καταγγέλλει «τη μεγάλη αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας, τις εξώσεις, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις» που επιβάλλουν στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε», φώναζαν οι διαδηλωτές που έκαναν πορεία μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ισπανική πρωτεύουσα.

Πορτογαλία: «Έξω η τρόικα»

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στη Λισαβόνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Πορτογαλίας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια. Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Φτάνει», «Έξω η Τρόικα» και «Να παραιτηθεί η κυβέρνηση», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο που στεγάζει την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Λισαβόνα, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης.

Οι πορτογάλοι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του απολιτικού κινήματος «Que se lixe a troika» και πολλών οργανώσεων πολιτών, τραγούδησαν επίσης το Grandola Vila Morena, τον ύμνο της Επανάστασης των Γαριφάλων που ανέτρεψε τη δικτατορία του Σαλαζάρ το 1974. Στη διαδήλωση της Λισαβόνας συμμετείχαν και πολλοί εκπρόσωποι των κυριότερων κομμάτων της αριστεράς, όπως και ο γενικός γραμματέας του CGTP, του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας που έχει προκηρύξει γενική απεργία για τις 27 Ιουνίου.

Via : tvxs.gr