Η Υεμένη βυθίζεται στην «κόλαση» του πολέμου. Οι συγκρούσεις εμποδίζουν τρόφιμα και λοιπή ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη χώρα. Πέντε εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν από έναν άνευ προηγουμένου λιμού. Μια ολόκληρη γενιά εξοντώνεται.

Σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children, οι προμήθειες έχουν σταματήσει να περνούν από το εμπόλεμο λιμάνι της Χοδέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι επιπλέον ένα εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν να πεινάσουν καθώς οι τιμές των τροφίμων και των μεταφορών αυξάνονται.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 68% από το 2015. Σε κάποιες περιοχές οι τιμές έχουν διπλασιαστεί. Το νόμισμα της Υεμένης έχει υποτιμηθεί σχεδόν κατά 180%. Η τιμή των καυσίμων όπως η βενζίνη και το γκάζι αυξήθηκε κατά 25% μεταξύ Νοεμβρίου και Σεπτεμβρίου.

«Αυτός ο πόλεμος κινδυνεύει να σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά παιδιών στη χώρα. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολλαπλές απειλές. Από τις βόμβες έως την πείνα, αλλά και ασθένειες όπως η χολέρα», λέει ο Χέλε Θόρνινγκ Σμιντ, Διευθύνων Σύμβουλος της Save the Children.

«Σε ένα νοσοκομείο που επισκέφτηκα στη βόρεια Υεμένη, τα μωρά ήταν πολύ αδύναμα για να κλάψουν. Το σώμα τους εξαντλείται από την πείνα. Εκατομμύρια παιδιά δεν ξέρουν πότε ή αν θα φάνε το επόμενο γεύμα τους», προσθέτει.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, συνολικά περισσότερο από τα δυο τρίτα του πληθυσμού της Υεμένης, περίπου το 64,5%, δεν γνωρίζει από που θα λάβει το επόμενο γεύμα του. Κι αυτό ενώ 18 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να φάνε προκειμένου να επιβιώσουν. Πρόκειται συνολικά το 80% του πληθυσμού.

Εκτός από την πείνα ο αποκλεισμός του λιμανιού συνέβαλε και στην εξάπλωση της επιδημίας της χολέρας λόγω της έλλειψης φαρμάκων. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Ιούλιο του 2018 υπήρξαν πάνω από 1,1 κρούσματα χολέρας. Τουλάχιστον 2.310 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο. Τα περισσότερα θύματα ήταν παιδιά.

Η επιδημία χολέρας στην Υεμένη είναι η χειρότερη από τότε που άρχισαν να καταχωρούνται στατιστικά στοιχεία το 1949. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν της Αϊτής όπου καταγράφηκαν 800.000 περιπτώσεις μεταξύ του 2010 και 2017. Η Υεμένη ξεπέρασε αυτόν τον αριθμό μέσα σε μισό χρόνο από τότε που καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην επιδημία χολέρας ήταν η μόλυνση του πόσιμου νερού από σκουπίδια που σαπίζουν καθώς δεν γίνεται διακομιδή εξαιτίας του πολέμου, τα κατεστραμμένα συστήματα αποχέτευσης και τα εργοστάσια φιλτραρίσματος που έπαψαν να λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων ή της καταστροφής τους από τους βομβαρδισμούς.

Ο πόλεμος της Υεμένης 

Η Υεμένη πλήττεται από το 2014 από συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών Σιιτών Χούτι και στρατευμάτων πιστών στον εξόριστο πρόεδρο Μανσούρ Χαντί. Μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδική Αραβίας με την υποστήριξη των ΗΠΑ, επενέβη το 2015 υπέρ του πρόεδρου κατηγορώντας τους Χούτι ότι υποστηρίζονται από το Ιράν, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.

Η συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 16.000 αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές που βρίσκονται υπό την εξουσία των Χούτι. Τα αεροπορικά χτυπήματα στοχεύουν νοσοκομεία, εργοστάσια, εγκαταστάσεις νερού και ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη και χώρους με πολύ κόσμο, όπως χώρους που γίνονται γάμοι ή κηδείες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, αλλά ο αριθμός των νεκρών που δεν έχει ενημερωθεί για παρά πολύ καιρό είναι βέβαιο πως είναι πολύ υψηλότερος. Τον περασμένο μήνα που υπήρξαν κάποια διαθέσιμα στοιχεία για τις αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας κατεγράφησαν 277 χτυπήματα στην Υεμένη. Το 43% αφορούσε μη στρατιωτικούς χώρους.

Οι 101 αεροπορικές επιδρομές καταγράφηκαν στο λιμάνι Χοδέιντα στο οποίο η συμμαχία έχει επιβάλει και μερικό αποκλεισμό. Το λιμάνι αποτελεί βασικό σκηνικό έντονων συγκρούσεων το τελευταίο διάστημα καθώς ο συνασπισμός το σφυροκοπά ανελέητα με τη δικαιολογία ότι αποτελεί πύλη εισόδου όπλων για τους Χούτι.

Ωστόσο, οι οργανισμοί αρωγής προειδοποιούν ότι οι βομβαρδισμοί στο ζωτικής σημασίας λιμάνι για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, θα μπορούσαν να μειώσουν κι άλλο τις ποσότητες καυσίμων και τροφίμων με αποτέλεσμα να αυξηθούν κι άλλο οι τιμές και κατά συνέπεια η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια που δεν μπορεί να έρθει από πουθενά. Στην πραγματικότητα ο αποκλεισμός του λιμανιού είναι καταπάτηση του διεθνούς δικαίου.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στον πόλεμο με δικαιολογία τη στήριξη του Ιράν στους Χούτι και τον κλασικό δεδηλωμένο στόχο τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Μέση Ανατολή που χρησιμοποίησαν και στο παρελθόν για να διεξάγουν καταστροφικούς πολέμους, όπως για παράδειγμα στο Αφγανιστάν. Όπως και σε αυτούς τους πολέμους, έτσι και στην Υεμένη ο στόχος δεν φαίνεται ούτε να επιτυγχάνεται, ούτε να επιδιώκεται. Αντίθετα η επέμβαση καταλήγει στον σφαγιασμό του άμαχου πληθυσμού.

Η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης – που εντάθηκε επί Τραμπ – έχει ήδη αρχίσει να ξεσηκώνει αντιδράσεις εντός Κογκρέσου. Ωστόσο, αντιδράσεις υπήρξαν και επί Ομπάμα χωρίς αυτό να επηρεάσει στο ελάχιστο την πολιτική του. Έτσι φαίνεται απίθανο να επηρεάσει τον Τραμπ που δείχνει να έχει εμμονή με το Ιράν. Και ο οποίος τώρα πουλά απίστευτες ποσότητες όπλων στις μοναρχίες του Κόλπου.

Στο μεταξύ, η εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο υπό την μορφή της στήριξης των Χούτι με όπλα δείχνει αστήριχτη. Ο αποκλεισμός της χώρας δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο ενώ οι λεηλασίες στρατιωτικών βάσεων από τους αντάρτες θα μπορούσαν να τους εξασφαλίζουν αρκετά όπλα. Η επιρροή του Ιράν στην Υεμένη αναμφίβολα έχει αυξηθεί από το 2015, αλλά η θεωρία ότι βρίσκεται πίσω από τους Χούτι και επομένως πίσω από τον εμφύλιο δεν είναι παρά μια υπεραπλούστευση.

Επιπλέον τα στοιχεία της συμπεριφοράς της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Για παράδειγμα τα Εμιράτα πραγματοποιούν χτυπήματα μόνα τους και υποστηρίζουν μια απόσχιση στη Νότια Υεμένη. Την ίδια στιγμή, οι αεροπορικές επιδρομές εξοργίσουν τους κατοίκους της Υεμένης. Η καταστροφή των σπιτιών τους και ο θάνατος των αγαπημένων τους, τους σπρώχνει προς την AQAP, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο.

Εν ολίγοις, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει καταλήξει σε έναν πόλεμο που γεννά τρομοκρατία, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Le Monde Diplomatique. Στην Υεμένη οι ΗΠΑ, υποστηρίζουν μια καταστροφική στρατιωτική παρέμβαση για την οποία, αν δεν έχει κάποιος εταιρεία όπλων είναι δύσκολο να βρει δικαιολογία.

Via : tvxs.gr