Tο κόμμα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ ήταν πάνω από 5 μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις, πριν τις βομβιστικές επιθέσεις στον προαστιακό σιδηρόδρομο της Μαδρίτης, αλλά τελικά έχασε στις εκλογές του 2004 από τον Θαπατέρο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Όλο και περισσότερο ακούγεται, όπως μαθαίνουμε, το όνομα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ στο Μέγαρο Μαξίμου πίσω από τις κλειστές πόρτες, στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

 Tι σχέση έχει ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας με τη χώρα μας και τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων;Έχει και παραέχει, όπως ίσως θυμούνται ορισμένοι και πολύ σωστά κάποιοι μιλούν για «σύνδρομο Αθνάρ» που απειλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Για όσους δεν θυμούνται, στις 11 Μαρτίου του 2004, τρεις μέρες πριν τις εθνικές εκλογές στην Ισπανία, σημειώθηκαν βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, οι οποίες άφησαν πίσω τους 191 νεκρούς και σχεδόν 1.800 τραυματίες.

Παρά το γεγονός ότι το Λαϊκό Κόμμα του Αθνάρ, ο οποίος βρισκόταν ήδη δύο τετραετίες στην πρωθυπουργία της χώρας, ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις με πάνω από πέντε μονάδες, τελικά στις εκλογές νικητής αναδείχθηκε ο Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών συγκέντρωσε 42,6%, έναντι του 37,7% που συγκέντρωσε ο υποψήφιος του κόμματος του Αθνάρ, Μαριάνο Ραχόι.

 Η διαφορά των 4,9 μονάδων με την οποία τιμώρησαν οι Ισπανοί τον Αθνάρ ήταν τεράστια αν αναλογιστεί κανείς και την προεκλογική του υπεροπλία και φυσικά τις δημοσκοπήσεις που τον έδειχναν να κάνει «περίπατο» στις εκλογές.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ επέμεινε από την πρώτη στιγμή ότι πίσω από την τρομοκρατική επίθεση ήταν η ΕΤΑ, αφήγημα που ευνοούσε το Λαϊκό Κόμμα, λόγω της αντιτρομοκρατικής πολιτικής που ακολούθησε το προηγούμενο διάστημα, όμως αποδείχθηκε ότι υπεύθυνη για την τρομοκρατική επίθεση ήταν η Αλ Κάιντα κι αφορούσε τη συμμετοχή ισπανικών στρατευμάτων στον πόλεμο του Ιράκ.

Βλέπετε ομοιότητες; Και εμείς. Και κάποιοι άλλοι.

 Γι’ αυτό ορισμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου ψιθυρίζουν για «σύνδρομο Αθνάρ» που απειλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μ. Καλ.

Πηγή : https://www.ieidiseis.gr