του Θανάση Καρτερού

Λουξεμβούργο. Το όνομά του, αν πιστέψουμε το Google, προέρχεται από το κελτικό lucilem burg, που σημαίνει μικρό κάστρο. Μικρό; Τις τελευταίες μέρες αποδείχτηκε όχι απλώς μεγάλο, αλλά πελώριο, τεράστιο, θηριώδες. Κάστρο των κάστρων, που προστατεύει τα διωκόμενα κέρδη, δίνει άσυλο σε διωκόμενα μεγαθήρια της παγκόσμιας οικονομίας, κλείνει ευεργετικά πίσω από τα τείχη του τις διωκόμενες ψυχές του διεθνούς καπιταλισμού.

Τι έγινε είναι γνωστό. Αυτό που δεν έκαναν οι τόσο αυστηρές ευρωπαϊκές αρχές το έκανε μια ομάδα μεγάλων διεθνών ΜΜΕ και ογδόντα δημοσιογράφων. Αποκάλυψαν με έναν ωκεανό στοιχείων ότι ένας από τους μεγαλύτερους επί γης φορολογικούς παραδείσους, αν όχι ο μεγαλύτερος, είναι αυτή η μικρή χώρα της Ευρώπης. Η οποία, ας θυμίσουμε με μια δόση εμπαθούς λαϊκισμού, αποτελεί και την πατρίδα εκείνου στον οποίο η ευρωπαϊκή Δεξιά ανέθεσε μεταξύ άλλων να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Στην Ελλάδα βεβαίως, βεβαίως.

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση δηλαδή. Γιατί στη χώρα του, στην οποία ήταν μάλιστα πρωθυπουργός, δεν ελάμβανε χώρα κάποια παράνομη κομπίνα φοροδιαφυγής. Άπαγε της βλασφημίας. Τέτοια κακά λόγια είναι για την Κύπρο, για τα Βαλκάνια, άντε και για καμιά Εσθονία. Εκεί, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπός τους, όλα γίνονται νομίμως. Δεοντολογικώς. Διαθέτουν ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα! Πόσο φόρο πληρώνεις στη χώρα σου; Άλφα. Έλα στο Λουξεμβούργο να πληρώνεις άλφα διά δέκα. Ή διά εκατό. Κάπως έτσι.

Περάστε κόσμε, δηλαδή. Και πέρασε κόσμος, και τι κόσμος. Από την αδέκαστη Ντόιτσε Μπανκ μέχρι τα μεγαθήρια της Silicon Valley. Κι έτσι την ίδια στιγμή -πάλι αυτή η έφεσή μας στον λαϊκισμό- που στην Ελλάδα κυνηγούσαν την ταβερνιάρισσα της Ύδρας και τον τυροπιτά της Κοζάνης γιατί δεν έκοβαν αποδείξεις, στο Λουξεμβούργο περνούσαν λουξ οι μεγιστάνες της Ευρώπης και των άλλων πολιτισμένων περιοχών του πλανήτη. Και ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Σόιμπλε, ούτε ο Μπαρόζο κούνησαν το δαχτυλάκι τους, παρά για να επιβραβεύσουν τον πρωθυπουργό αυτής της ανταγωνιστικής φορολογικής εφεύρεσης.

Σιγά τον πολυέλαιο, θα πείτε. Λες και δεν ξέραμε, ως γνήσιοι λαϊκιστές, ποιοι κάνουν κουμάντο, νόμους, φόρους κι αειφόρους, κατά πώς τους συμφέρει. Το ξέραμε, εντάξει. Αλλά να βλέπεις και το του Λουξεμβούργου τρόπαιο φορολογικής εντιμότητας έχει μια σημασία. Τουλάχιστον έτσι ίσως ξυπνήσουν μερικοί από όσους ακόμα κοιμούνται…

Via : www.avgi.gr