Περισσότεροι από 300 οικονομολόγοι από 30 χώρες του κόσμου προειδοποιούν τους ηγέτες 40 χωρών, που συναντώνται την επόμενη Πέμπτη στο Λονδίνο, ότι δεν υπάρχει «καμία οικονομική δικαιολογία» για την ύπαρξη των φορολογικών παραδείσων και ότι οφείλουν να άρουν οριστικά το πέπλο του υπεράκτιου απορρήτου.

Με χθεσινή επιστολή τους προς τους πολιτικούς αυτούς και τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα συμμετάσχουν στη συνάντηση, οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι «οι χώρες-φορολογικοί παράδεισοι δεν προσφέρουν τίποτα επιπλέον στον συνολικό πλούτο του κόσμου και την ευημερία του, δεν εξυπηρετούν κανέναν χρήσιμο οικονομικό σκοπό».

Αύξηση ανισότητας

Οι υπεράκτιοι προορισμοί, τονίζουν, ωφελούν κάποιους πλούσιους και κάποιες πολυεθνικές εταιρείες. Ομως αυτό το όφελος προκύπτει σε βάρος των υπολοίπων και οδηγεί έτσι σε αύξηση της ανισότητας.

Οι φορολογικοί παράδεισοι υπονομεύουν την ικανότητα των κυβερνήσεων να συλλέγουν φόρους και τη μεγαλύτερη ζημιά έχουν δυσανάλογα οι φτωχές χώρες, που χάνουν κάθε χρόνο φόρους 170 δισ. δολαρίων, υπογραμμίζουν.

Η επιστολή υπογράφεται από τους:

▶ Τομά Πικετί, συγγραφέα του οικονομικού μπεστ-σέλερ «To κεφάλαιο στον 21ο αιώνα»,

▶ Αγκνους Nτίτον, κάτοχο του περσινού Νόμπελ Οικονομίας,

▶ Ολιβιέ Μπλανσάρ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,

▶ Τζέφρι Σακς, διευθυντή του Earth Institute στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια,

▶ Χο-Τζουν Τσανγκ, καθηγητή Οικονομικών της Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ,

▶ Νόρα Λούστινγκ, καθηγήτρια Οικονομικών της Λατινικής Αμερικής στο Πανεπιστήμιο Tulane και δεκάδες ακόμη καθηγητές Οικονομικών σε κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου όπως Οξφόρδη, London School of Econοmics, Χάρβαρντ και Σορβόνη.

Παρά τη διαφορετική ιδεολογική τοποθέτησή τους, παρά τις διαφορετικές τους απόψεις για τη φορολογία, οι οικονομολόγοι δηλώνουν ομόφωνα ότι «οι περιοχές του πλανήτη που επιτρέπουν το κρύψιμο πλούτου σε εταιρείες-βιτρίνα ή ενθαρρύνουν την εγγραφή κερδών από επιχειρήσεις οι οποίες δεν δραστηριοποιούνται σ’ αυτές, στρεβλώνουν τη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας».

Καλούν τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε νέους διεθνείς κανόνες, οι οποίοι θα απαιτούν από τις επιχειρήσεις να κοινοποιούν δημοσίως τις φορολογήσιμες δραστηριότητές τους σε όλες τις χώρες που λειτουργούν και να διασφαλίσουν ότι όλες οι περιοχές του πλανήτη δημοσιοποιούν πληροφορίες που αφορούν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και των τραστ.

Σημειώνουν μάλιστα ότι η Βρετανία, που φιλοξενεί τη συνάντηση και παράλληλα έχει εθνική κυριαρχία στο 1/3 των φορολογικών παραδείσων του πλανήτη, θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο.

Αναφέρουν πάντως ότι «η κατάργηση των φορολογικών παραδείσων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν πανίσχυρα εδραιωμένα από τον νόμο συμφέροντα που ωφελούνται από το σημερινό status quo».

Τονίζουν ωστόσο ότι ο Ανταμ Σμιθ ήταν αυτός που είπε πως οι πλούσιοι «θα έπρεπε να συνεισφέρουν στις δημόσιες δαπάνες, όχι μόνο σε αναλογία με τα έσοδά τους αλλά κάτι περισσότερο από αυτά».

Πάντως ο Τζέφρι Σακς μιλώντας χθες στο BBC προέβλεψε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα ενδώσουν τελικά στις πιέσεις και τα λόμπι των πλουσίων και δεν θα καταφέρουν να υιοθετήσουν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση.

«Νομίζω ότι αυτές οι κυβερνήσεις δεν θέλουν πραγματικά να κάνουν πολλά πράγματα επειδή οι πανίσχυροι υποστηρικτές τους, ανεξαρτήτως αν αυτοί είναι το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου ή η Wall Street, παλεύουν πολύ σκληρά προκειμένου να διατηρηθούν τα παραθυράκια στους κανόνες ανοιχτά… Είναι ένα σύστημα που δημιουργήθηκε με τον χρόνο προς χάριν των πολύ πλουσίων και ισχυρών. Δεν υπάρχει πιο άμεσο παράδειγμα για το πώς οι πλούσιοι και οι ισχυροί ελέγχουν επίπεδα της οικονομίας από τους φορολογικούς παραδείσους».

Via : www.efsyn.gr