Του Βασίλη Γεώργα

Με το ένα χέρι η κυβέρνηση βάζει φόρους και προσκόμματα στην επιχειρηματικότητα αλλά με το άλλο έχει βαλθεί να διαψεύσει όσους την κατηγορούν ότι καλλιεργεί αντιεπενδυτικό και αντιαναπτυξιακό κλίμα.

Στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας μπολιάζεται πυρετωδώς αυτή την περίοδο μια σημαντική για τα ελληνικά δεδομένα μεταρρύθμιση σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, που έχει τις βάσεις της στο «Νόμο-πλαίσιο Χατζηδάκη» και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Το πνεύμα στο οποίο στηρίζεται το νέο νομοθέτημα που θα ψηφιστεί τον Ιούλιο, είναι αυτό της περαιτέρω απλοποίησης αλλά και της «αποποινικοποίησης» των ευθυνών για τους επιχειρηματίες που ξεκινούν επιχειρηματική δραστηριότητα, αργής γενομένης από τους κλάδους της μεταποίησης τροφίμων και ποτών, του τουρισμού και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίαση κλπ).

Το ένα σκέλος των αλλαγών που προωθείται είναι η δραστική μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών (άδειες, εξουσιοδοτήσεις, γνωμοδοτήσεις, βεβαιώσεις κλπ) που μέχρι σήμερα χρειάζεται να συγκεντρώσει και να καταθέσει ο επιχειρηματίας και το δεύτερο και ίσως πιο σημαντικό, η καθιέρωση της μεθόδου της «απλής γνωστοποίησης» για την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης η οποία θα αντικαταστήσει την προσκόμιση υπογεγραμμένης υπεύθυνης δήλωση.    Το τελευταίο θεωρείται κομβική απόφαση γιατί αν όντως θεσμοθετηθεί , θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την αποποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας και της εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων καθώς η υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης συνεπάγεται ανάληψη ποινικών ευθυνών ενώ το χαρτί γνωστοποίησης όχι.

Οι επιτελείς της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας που προετοιμάζουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο υποστηρίζουν ότι το βάρος τους έχει πέσει πάνω στον τρόπο που η δημόσια διοίκηση θα «απενοχοποιήσει» την επιχειρηματική πρωτοβουλία, θα αποκοπεί από την άμεση επαφή της αδειοδότησης και θα δημιουργήσει έναν και μοναδικό κόμβο συντονισμού όλων των συναρμόδιων υπουργείων στο υπουργείο Οικονομίας.   Η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι οι περισσότερες επιχειρήσεις να ξεκινούν αμέσως τη δραστηριότητά της γνωστοποιώντας της έναρξη τους και καταχωρίζοντας τα στοιχεία τους, η δημόσια διοίκηση να θεωρεί εκ των προτέρων ότι ο επιχειρηματίας έχει πράγματι συγκεντρώσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, και ο έλεγχος των πιστοποιητικών να γίνεται δειγματοληπτικά εκ των υστέρων στη φάση λειτουργίας των εταιρειών.

Ο σχεδιασμός για τον περιορισμό ή την κατάργηση αδειών κατηγοριοποιεί τις εταιρείες με βάση τρία επίπεδα κινδύνου:

– δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου που τυπικά εξαιρούνται από «εκ των προτέρων» υποχρέωση έκδοσης αδειών,

– δραστηριότητες μεσαίου κινδύνου που υπόκεινται σε απλή γνωστοποίηση ή, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούν να υπαχθούν σε απλοποιημένες άδειες (λιγότερα δικαιολογητικά)

– δραστηριότητες υψηλού κινδύνου που υπόκεινται σε «εκ των προτέρων» έγκριση.

Σε πολλούς θα ακούγεται κάπως υπερβολικό και ίσως μη πιστευτό ότι προτίθεται μια «αριστερή κυβέρνηση» να δουλέψει για να αποκόψει την άμεση επαφή επιχειρηματιών-δημόσιων υπηρεσιών, να συμφιλιώσει το κράτος με τους επιχειρηματίες και να τους κάνει γενικώς τη ζωή της αδειοδότησης πιο εύκολη αφαιρώντας κόστος και γραφειοκρατία.

Αν όμως γίνουν πραγματικότητα έστω και μερικά από όσα τελικά εμπεριέχονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση τροφίμων, στον τουρισμό και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα. Όχι μόνο για τους συγκεκριμένους κλάδους που αντιπροσωπεύουν το 30% της οικονομίας αλλά συνολικά ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα το επιχειρείν από το ελληνικό Δημόσιο.

Άποψη των επιτελικών στελεχών του υπουργείου Οικονομίας είναι πως η διαδικασία πρέπει να απλοποιηθεί απόλυτα και η επαφή του κράτους με τον επιχειρηματία να ελαχιστοποιηθεί. Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, η υπεύθυνη δήλωση θα  αντικατασταθεί από ένα μια απλή γνωστοποίηση  έναρξης δραστηριότητας εκ μέρους του επιχειρηματία ο οποίος πλέον δεν θα προσκομίζει δικαιολογητικά, αλλά θα είναι υποχρεωμένος να τα διατηρεί στις εγκαταστάσεις του για ενδεχόμενο έλεγχο.

Παράλληλα οι έλεγχοι συμμόρφωσης που θα γίνονται δειγματοληπτικά για τα δικαιολογητικά δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον από «ποινές» και απειλές λουκέτων προς τους επιχειρηματίες, αλλά θα προβλέπουν προειδοποιητικά στάδια συμμόρφωσης με το σύστημα της «κίτρινης  κάρτας», της «κόκκινης κάρτας» κλπ ώστε όπως λένε στο Liberal αρμόδιες πηγές, το δημόσιο να μην προσεγγίζει με τιμωρητική διάθεση τους επιχειρηματίες.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή θα είναι αυτή της κατάργησης της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας από τις επιχειρήσεις στις αδειοδοτούσες αρχές.

Στο πλαίσιο του νόμου για τη διευκόλυνση αδειοδοτήσεων θα καταργηθούν δεκάδες επιμέρους δικαιολογητικά και αδειοδοτικές διαδικασίες, ειδικά εκείνα που χαρακτηριστούν ως «μη αναγκαία», εκείνα  που έχουν ήδη κατατεθεί σε άλλη εμπλεκόμενη υπηρεσία, κλπ.

Via : www.liberal.gr