Μπάμπης Μιχάλης

Οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας αξίζουν πλέον περισσότερο απ’ ό,τι το σύνολο των… χρηματιστηρίων της Ευρώπης.

Η εκρηκτική άνοδος που κατέγραψαν τους τελευταίους μήνες οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας οδήγησε τις προηγούμενες ημέρες στη στρατόσφαιρα τη συνολική κεφαλαιοποίηση του τομέα τους, που πλέον είναι πιο πολύτιμος από το σύνολο των χρηματιστηρίων της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bank of America, η κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού τομέα υψηλής τεχνολογίας άγγιξε την περασμένη εβδομάδα τα 9,1 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας για πρώτη φορά την αντίστοιχη αξία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων -συμπεριλαμβανομένων αυτών της Βρετανίας και της Ελβετίας- που προσέγγισε τα 8,9 τρισ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007 η κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών ήταν τετραπλάσια της αντίστοιχης των αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Η υπερίσχυση έναντι των ευρωπαϊκών αγορών αντικατοπτρίζει την κυριαρχία μιας χούφτας αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Εταιρείες όπως οι Alphabet (Google), Amazon, Facebook, Apple και Microsoft μονοπώλησαν τις αγορές τους συγκεντρώνοντας αμύθητο πλούτο στους τίτλους τους.

Οι πέντε αυτοί κολοσσοί επωφελήθηκαν με το παραπάνω από την πανδημία του κορονοϊού και ειδικά από την εκτόξευση της τελεργασίας και τη στροφή των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο που τους επέτρεψαν να ανακάμψουν γρήγορα, αβγατίζοντας τα κέρδη τους και την αξία των μετοχών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 17,5% του ευρύτερου δείκτη μετοχών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης S&P 500 τον Ιανουάριο, οι «5» είναι πλέον υπεύθυνοι για πάνω από το 20%.

Μεταξύ αυτών η Apple είδε πρόσφατα τη χρηματιστηριακή της αξία να εκτοξεύεται πάνω από τα 2 τρισ. δολάρια και να γίνεται η πρώτη αμερικανική εταιρεία που ξεπερνά αυτό το επίπεδο. Την πλέον εκπληκτική άνοδο όμως εμφανίζει η Amazon.

Η εταιρεία που ξεκίνησε ως ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο στη δεκαετία του ‘90, κυριάρχησε την τελευταία δεκαετία στο ηλεκτρονικό εμπόριο και είδε τη μετοχή της στη διάρκεια της πανδημίας να εκτοξεύεται σαν πύραυλος. Την περασμένη Πέμπτη η αξία του τίτλου της Amazon ήταν περίπου 20 φορές υψηλότερη από την αντίστοιχή τον Αύγουστο του 2010.

Αφησε πίσω την Ευρώπη

Η προσπέλαση της Ευρώπης από τον αμερικανικό τομέα υψηλής τεχνολογίας αντικατοπτρίζει όμως και τη διαφορά αποδόσεων των αγορών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Από τις αρχές του 2020, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο σχεδόν 200%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 μόνο 13,4% και ο βρετανικός FTSE 100 μόλις 11%.

Ο S&P 500 έκλεισε την περασμένη Παρασκευή με άνοδο 0,7% στις 3.508,1 μονάδες που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ. Ηταν η 6η συνεχόμενη ημέρα που κατέγραψε κέρδη και η πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα που κλείνει με άνοδο. Με ακόμη ένα ρεκόρ έκλεισε και ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq composite ο οποίος από την αρχή του χρόνου καταγράφει συνολική άνοδο 30,3%.

Οι αμερικανικές μετοχές έλαβαν σημαντική ώθηση την περασμένη εβδομάδα και από τη νέα στρατηγική που ανακοίνωσε η Fed για τον πληθωρισμό. Η νέα στρατηγική υποδεικνύει ότι πιθανότατα τα επιτόκια θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμη στα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδά τους, ακόμη και αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 2%. Τα χαμηλά επιτόκια και οι μαζικές αγορές ομολόγων από τη Fed αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα της ανάκαμψης που σημείωσε ο S&P 500 μετά τη βουτιά 34% στις αρχές του 2020.

Via : www.efsyn.gr