imagesCAS7DB87

του Νίκου Φωτόπουλου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κατηγορίες για τρομοκράτες! Τον μισό ποινικό κώδικα «φόρτωσαν» στους 20 οικογενειάρχες που «έδειξε» η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για την επίθεση στις Σκουριές. Ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα και 11 πλημμελήματα άσκησε χθες η εισαγγελέας Χαλκιδικής, Μαγδαληνή Γαλάταλη, κατά παντός υπευθύνου και διαβίβασε την ογκώδη δικογραφία σε τακτικό ανακριτή.

Τα κακουργηματικά αδικήματα που τους βαρύνουν είναι σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη, εμπρησμός και διακεκριμένες φθορές (με τον κουκουλονόμο Δένδια). Κι ακόμη, οπλοφορία, οπλοχρησία, απειλή και άλλα πλημμελήματα. Αξιοσημείωτο, ότι οι διώξεις ασκήθηκαν in rem, δηλαδή δεν είναι προσωποποιημένες για καθέναν από τους κατηγορούμενους, αλλά θα αποδοθούν στην πορεία της ανάκρισης. Επίσης, δεν εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, καθώς πρόκειται για μόνιμους κατοίκους για τους οποίους δεν συντρέχει, φυσικά, θέμα διαφυγής στο εξωτερικό.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης θα προκαλούσε νέα ένταση στην τοπική κοινωνία, ενώ υπό αυτές τις συνθήκες η προσωποποίηση των κατηγοριών θα γίνει σταδιακά και θα λειτουργήσει ως «δαμόκλειος σπάθη», περιορίζοντας νέες αντιδράσεις για τη λειτουργία των μεταλλείων…

Τις επόμενες μέρες ο ανακριτής θα συντάξει κατηγορητήρια και στη συνέχεια θα καλέσει τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να καταθέσουν σε επίπεδο τακτικής ανάκρισης πια, κρίνοντας βέβαια κατά περίπτωση και την τύχη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα επιβαρυμένη θεωρείται η θέση δύο εκ των 20 κατοίκων, για τους οποίους η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης αναφέρει στη δικογραφία ότι προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής στην εμπρηστική επίθεση του εργοταξίου. Σε βάρος τους φέρεται να προέκυψαν ευρήματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας.

Άμεση ήταν η αντίδραση της δικηγορικής ομάδας που υπερασπίζεται τους κατοίκους. Σε κοινή δήλωσή τους στην «Εφ.Συν.» αναφέρουν: «Οι κατηγορίες που πιθανολογείται ότι θα προκύψουν δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά στοιχεία, παρά μόνο στις καταθέσεις των τριών μαρτύρων της εταιρείας και σε κάποια σάρωση τηλεφωνημάτων. Αρα τις θεωρούμε και κατασκευασμένες… Περαιτέρω, αμφισβητούμε την εγκυρότητα και γνησιότητα ακόμη και των λίγων δήθεν αντικειμενικών στοιχείων που υπάρχουν. Ο αγώνας των κατοίκων συνεχίζεται».

Via : www.efsyn.gr