Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει στην έκδοση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Αντίθετα, οι άδειες για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στις Σκουριές δεν θα εκδοθούν εφόσον εκκρεμεί η διαιτησία μεταξύ των δύο πλευρών. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ που μετέδωσε την είδηση επικαλείται πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η άδεια εγκατάστασης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού εκδόθηκε στις 22 Μαρτίου του 2016, έληξε τον Μάρτιο του 2017 και, ύστερα από εξάμηνη παράταση, λήγει στις 22 Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της επένδυσης και θα εκδοθεί άδεια λειτουργίας. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν πολύ σημαντική την εν λόγω άδεια, καθώς παρέχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει η εξόρυξη στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας και η πρώτη επεξεργασία του μεταλλεύματος στο εργοστάσιο εμπλουτισμού, όπως και η συναφής απασχόληση των εργαζομένων.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», Δημήτρης Δημητριάδης, σε συνέντευξή του στον Σκάι, είπε ότι το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο και αναφέρθηκε στη διαιτησία μιλώντας για τεχνικό και όχι για περιβαλλοντικό κώλυμα στην αδειοδότηση της επένδυσης. «Δεν απειλούμε», είπε, «δεν είναι τελεσίγραφο», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρατά την εταιρεία σε άτυπη ομηρία.

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και χτες, με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ν.Δ., Κ. Σκρέκα, να χαρακτηρίζει «ατυχή στιγμή» για την Ελλάδα την εξέλιξη στις Σκουριές και τον εκπρόσωπο της Ν.Δ., Βασίλη Κικίλια, να επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα που «στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους» και που «μιλά για επενδύσεις, ενώ στην πραγματικότητα τις διώχνει – στο Ελληνικό, στην Κέρκυρα, στη Χαλκιδική», προσθέτοντας πως «το μόνο που τον νοιάζει είναι λίγοι μήνες ακόμη στην καρέκλα του πρωθυπουργού, σε βάρος των πολιτών. Σκουριασμένα μυαλά που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον της χώρας. Οφείλουν, έστω και την τελευταία στιγμή, να μεταβάλουν τη στάση τους».

«Είναι η πολλοστή φορά που η συγκεκριμένη εταιρεία κάνει λόγο ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της, αλλά δεν τις αναστέλλει και είναι πολύ λογικό να μην τις αναστέλλει, γιατί η σημερινή δραστηριότητά της είναι πολύ κερδοφόρα» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι σημερινές δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας δεν θα ανασταλούν, όπως δεν έχουν ανασταλεί πολλές άλλες φορές στο παρελθόν».

Πεπεισμένος ότι η Eldorado Gold δεν θα υλοποιήσει τις προειδοποιήσεις της και τελικά θα αποδεχτεί τη θεσμική διαδικασία της διαιτησίας εμφανίστηκε χτες το βράδυ στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με την εταιρεία έξω από τη διαδικασία της διαιτησίας, η οποία θα αρχίσει αυτή την εβδομάδα. Τέλος, ο υπουργός κατηγόρησε την Eldorado Gold ότι προσπαθεί με πυροτεχνήματα να κάνει πολιτική, ενώ γνώριζε ότι ώς τις 15 Σεπτεμβρίου θα έπαιρνε την προσωρινή άδεια για τη μονάδα της Ολυμπιάδας.

Υπέρ ο Δ. Καμμένος

Η «επένδυση» βρήκε ακόμα έναν υπερασπιστή στο πρόσωπο του βουλευτή των συγκυβερνώντων Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρη Καμμένου, που σε αντίθεση με τον ίδιο τον αρχηγό του κόμματός του, που είχε μόλις πριν από λίγες μέρες επιτεθεί στην «Ελντοράντο», αποφάνθηκε στο ραδιόφωνο του Alpha πως «η επόμενη ημέρα αν δεν λειτουργεί η επένδυση θα είναι χειρότερη». Ο αντιπρόεδρος της Βουλής διέγνωσε κίνδυνο «περιβαλλοντικής βόμβας στην περιοχή» σε περίπτωση κατά την οποία «φύγουν όλοι από τις Σκουριές και δεν σφραγιστούν τα ορυχεία».

Η μονάδα επεξεργασίας μεταλλευμάτων, η «ταμπακιέρα» της σύγκρουσης

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα

Το κομβικό σημείο στη μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στο υπουργείο και την «Ελληνικός Χρυσός», αλλά και στην αξιοποίηση της επένδυσης είναι η μονάδα επεξεργασίαςμεταλλευμάτων. Η προβλεπόμενη λειτουργία της μεταλλουργικής μονάδας χαλκού, χρυσού και θειικού οξέος θα επιτρέψει την καλύτερη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής, αλλά ώς τώρα έχει μείνει στα χαρτιά…

Η εταιρεία αρχικά είχε προτείνει τη χρήση κυανίου στην επεξεργασία των κοιτασμάτων, αλλά τα σχέδια ακυρώθηκαν με απόφαση του ΣτΕ γιατί η μέθοδος θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον. Στη συνέχεια υιοθετήθηκε η πυρομεταλλουργική μέθοδος της ακαριαίας τήξης (flash smelting), η οποία όμως δεν έχει δοκιμαστεί σε μεγάλη κλίμακα σε ανάλογες μονάδες σε χώρες του εξωτερικού.

Η νέα μελέτη υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στο υπουργείο, το οποίο στη συνέχεια κάλεσε την εταιρεία να πραγματοποιήσει επιτόπου ημιβιομηχανικές δοκιμές ώστε να αποδειχτεί αν η μέθοδος είναι αποδοτική για τα κοιτάσματα της περιοχής. Αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή, τον Αύγουστο του 2015 η εταιρεία υπέβαλε τα πορίσματα επιστημονικής μελέτης που είχε εκπονηθεί στη Φινλανδία.

Ακολούθησε η 3191/2015 απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ που χαρακτηρίζει ανεπαρκή και ανακριβή τα στοιχεία της μελέτης, ενώ ζητά από την εταιρεία να υποβάλει ολοκληρωμένη μελέτη για τη μονάδα μεταλλουργίας. Η εκκρεμότητα αυτή στην ουσία ακυρώνει την καθετοποίηση της παραγωγής, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα εξασφαλίσει έσοδα πολλών δισ. ευρώ για το Δημόσιο.

Η προκλητική μεταβίβαση επί Σημίτη

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα

Με μόλις 11 εκατ. ευρώ μεταβιβάστηκαν 317.000 στρέμματα ιδιοκτησίας του Δημοσίου στη Χαλκιδική. Η συμφωνία υπογράφτηκε από την κυβέρνηση Σημίτη στις 12 Δεκεμβρίου 2003, εποχή που η χώρα είχε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο.

Η προκαταβολή είχε οριστεί σε 944.000 ευρώ, τα οποία δεν πήγαν στα δημόσια ταμεία αλλά διατέθηκαν για εξόφληση υποχρεώσεων της εταιρείας TVX Gold. Η τελευταία είχε αποκτήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από το Δημόσιο το 1995, αλλά αποχώρησε έπειτα από μια οκταετία χωρίς να προχωρήσει την επένδυση, αφήνοντας πίσω της χρέη και απλήρωτους εργαζόμενους.

Με βάση την απλή αριθμητική, το Δημόσιο εισέπραξε για τα χρυσοφόρα κοιτάσματα κάτι λιγότερο από 4 ευρώ το στρέμμα! Η συμφωνία των 363 σελίδων φέρει τις υπογραφές των υφυπουργών Ανάπτυξης Αλέξανδρου Καλαφάτη και Χρήστου Πάχτα, ο οποίος λίγο αργότερα εκλέχθηκε δήμαρχος στην περιοχή των μεταλλείων.

Εχει ενδιαφέρον ότι το Δημόσιο δεν μεταβίβασε μόνο τις μεταλλευτικές ζώνες του Μαντέμ Λάκκου, της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, αλλά και δεκάδες εντός και εκτός σχεδίου οικόπεδα, πολλά από τα οποία είχαν και κτίσματα, στις τότε κοινότητες Στρατωνίου, Στρατωνίκης, Σταγείρων, Νεοχωρίου, Βαρβάρας και Ολυμπιάδας.

«Η Eldorado δεν σκοπεύει να φύγει από τις Σκουριές»

Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος

Την ώρα που εντείνονται τα σενάρια καταστροφολογίας διανθισμένα με ανακριβή στοιχεία σχετικά με τις συνέπειες από τις εξαγγελίες της Eldorado Gold, οι εκτιμήσεις διεθνών οικονομικών αναλυτών συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα: «H Εldorado δεν είναι πιθανό να φύγει από την Ελλάδα». Πολλοί διεθνείς επενδυτές κρίνουν ως «λογική» τη στρατηγική κίνηση της εταιρείας να ανακοινώσει την αναστολή της επένδυσης, υπονοώντας πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχει νόημα να τοποθετούν τα χρήματά τους στην Ελλάδα.

Η επενδυτική εταιρεία Morningstar, η οποία καλύπτει τη μετοχή της Eldorado Gold, υιοθετεί τη γνώμη της εταιρείας περί καθυστερήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμά ωστόσο πως τα ορυχεία της θα ανοίξουν και πως απλώς θα υπάρξει μια χρονική καθυστέρηση. Στα οικονομικά μοντέλα της Morningstar υπάρχει πρόβλεψη καθυστέρησης κατά έναν χρόνο του έργου στις Σκουριές, όμως έχει μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα το έργο να μην ξεκινήσει.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία σε συνδυασμό με τη μερική αναδίπλωση της εταιρείας βάσει των χθεσινών δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου δείχνουν τους τακτικούς ελιγμούς της Eldorado, η οποία βρίσκεται σε μεταβατική οικονομική κατάσταση τα τελευταία δύο χρόνια και προσπαθεί να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό όφελος.

Η απειλή αναστολής των επενδύσεων έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Eldorado Gold αποεπενδύει σε διάφορες χώρες όπου δραστηριοποιείται (πώληση 4 ορυχείων στην Κίνα). Σε μια απόπειρα νέας πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση χθες διέρρευσε η πληροφορία, που δεν επιβεβαιώθηκε, πως η Eldorado εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή διαιτησία ζητώντας αποζημίωση ύψους 10 δισ. ευρώ από το ελληνικό κράτος.

«Βούτηξε» η μετοχή της στη Νέα Υόρκη

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά τις εξαγγελίες η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση 6,31%, κλείνοντας στο 1,93 δολάριο. Στον διεθνή Τύπο αναπαράγεται η θέση της Eldorado, η οποία υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει καμία ειδοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της διαιτησίας.

Εντύπωση προκαλεί πως συνεχώς αναδημοσιεύεται στον διεθνή Τύπο και στις εκθέσεις επενδυτικών τραπεζών η ψευδής είδηση πως η απόκτηση των μεταλλείων κόστισε 2 δισ. στην εταιρεία, ενώ στην πραγματικότητα η εξαγορά της εταιρείας Goldfields κόστισε το 2012 349 εκατ. ευρώ.

Για απώλειες πάνω από 2.000 θέσεων εργασίας έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η οποία δεν δίνει σαφή στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων της. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι 800, ενώ η εταιρεία ισχυρίζεται πως είναι 1.100 και άλλοι τόσοι είναι οι συμβασιούχοι. Σ

ε χθεσινό δημοσίευμα της «Ελευθερίας του Τύπου» αναφερόταν πως μέσα σε 25 χρόνια η μισθοδοσία των συγκεκριμένων υπαλλήλων της Eldorado θα φτάσει καθαρά το 1,5 δισ. ευρώ χωρίς τις ασφαλιστικές εισφορές. Αν υποτεθεί ότι ισχύουν τα πιο φουσκωμένα νούμερα για τον αριθμό των εργαζομένων, αυτό συνεπάγεται ότι σήμερα ο μέσος καθαρός μισθός (μαζί και των συμβασιούχων) είναι τουλάχιστον 2.300 ευρώ μηνιαίως…

Via : www.efsyn.gr