Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας αρχίζει να γίνεται «τοξικό», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC. Τα εμπορικά πλεονάσματα που διατηρούν ορισμένες οικονομίες επί σειράν ετών ενισχύουν τον εμπορικό προστατευτισμό σε άλλες χώρες. Το Βερολίνο έχει δεχθεί κριτική ότι δεν λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Βασικό μέλημα της Γερμανίας είναι ο πλεονασματικός προϋπολογισμός. Δεν είναι μυστικό ότι η κινητήριος δύναμη της γερμανικής οικονομίας, της ισχυρότερης στην Ευρωζώνη, είναι οι εξαγωγές της.

«Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας αρχίζει να εξελίσσεται σε ακανθώδες ζήτημα όχι μόνον ως προς τις ΗΠΑ αλλά και με άλλους εμπορικούς εταίρους, ακόμη και εντός της Ε.Ε. Αρχίζει να αποτελεί μειονέκτημα, αντί για πλεονέκτημα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ifo. Για πρώτη φορά από το 2009, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας συρρικνώθηκε στα 300,9 δισ. δολάρια το 2017. Παρ’ όλα αυτά, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 64 δισ. δολάρια, αποτελώντας τη χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Πάνω από ένα εκατ. θέσεις εργασίας στη Γερμανία «συντηρούν» το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ.

Ο ΟΟΣΑ σύστησε πρόσφατα στη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες στην εγχώρια οικονομία, ώστε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. «Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας σας διογκώθηκε, διότι ενισχύθηκαν η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητά σας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δημιουργείται έτσι πρόσφορο έδαφος για τον προστατευτισμό», είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία. «Βασικά, θα πρέπει να ξοδεύετε περισσότερα και να εισάγετε περισσότερα!».

Via : www.kathimerini.gr