tsipras-sunodos-korufis

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη σύνοδο Κορυφής με βασικό θέμα το προσφυγικό.
Η κυβέρνηση αναμένει νέο κύκλο πιέσεων από τους Ευρωπαίους εταίρους της, οι οποίες μπορεί να κλιμακωθούν με δεδομένο και το αίτημα για διεύρυνση των εξουσιών της Frontex, η οποία για αρκετούς κύκλους εντός της Ε.Ε. θα πρέπει να επεμβαίνει για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων ακόμη και χωρίς την έγκριση του κράτους-μέλους.
Ο Πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πλήρως στις αποφάσεις της συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο Οκτώβριο έχοντας ήδη κατασκευάσει τα τρία από τα πέντε hotspots, σε Λέσβο, Χίο, Λέρο, και το επόμενο διάστημα θα έχει κατασκευάσει και τα άλλα δύο σε Κω και Σάμο. Παράλληλα εγκαινίασε, την περασμένη Πέμπτη, το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και στο μεσοδιάστημα έχει ανταποκριθεί στο αίτημα των Ευρωπαίων για εμπλοκή της Frontex στα βόρεια σύνορά μας.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στην απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών κρατών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων αφού μόλις 100 άνθρωποι προωθήθηκαν σε άλλες χώρες μέχρι τώρα από την Ελλάδα, ενώ το πρόγραμμα κάνει λόγο για «66.000 πρόσφυγες που πρέπει να μεταφερθούν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.».
Στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ φοβούνται ότι πίσω από την πρόθεση κάποιων κύκλων στην Ευρώπη γα μονομερή επέμβαση της Frontex κρύβεται και το αίτημα για «κοινές περιπολίες» στο Αιγαίο με την Τουρκία, ωστόσο όπως λένε δύσκολα θα περάσει κάτι τέτοιο αφού υπάρχουν πολλά κράτη με εξωτερικά σύνορα στην Ε.Ε. που αντιδρούν κάνοντας λόγο για ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Via : www.naftemporiki.gr