Photo: Μ. Μυρίλλας @fosphotos.com

Photo: Μ. Μυρίλλας @fosphotos.com

του Κώστα Γιαννακίδη

Η κυβέρνηση δεν αδικεί τη λογική όταν αρνείται τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για τη Χρυσή Αυγή. Αφού το θέμα αντιμετωπίζεται ως ποινικό, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν τίποτα να προσθέσουν. Έχουν μόνο να αφαιρέσουν. Στο νομικό οπλοστάσιο υπάρχουν τα εργαλεία που ξεδοντιάζουν το τέρας. Τα υπόλοιπα μπορούν να συζητηθούν και στη Βουλή.

Μεταξύ μας, το μοναδικό που θα μπορούσε να τεθεί προς τον πρωθυπουργό, είναι γιατί ο αρμόδιος υπουργός άργησε να στείλει τον φάκελο στον Άρειο Πάγο και τους αστυνομικούς στο σπίτι τους-ή στις εταιρίες σεκιούριτι, στα νυχτερινά κέντρα, οπουδήποτε τέλος πάντων.

Ασφαλώς ο λόγος που η κυβέρνηση αρνείται τη σύσκεψη δεν είναι μόνο το θεσμικό μέτρο και η αμηχανία για την υστέρηση στα χρυσαυγίτικα. Η Νέα Δημοκρατία, ένα συμπαγές δεξιό κόμμα, έχει την ιστορική ευκαιρία να επιδείξει στην κοινωνία το σκαλπ της ακροδεξιάς. Σιγά μην το μοιραστεί με εκείνους που είναι ιστορικά ταγμένοι απέναντι στο τελευταίο σημείο της Δεξιάς.

Από την κυβέρνηση διαρρέουν ότι δεν υπάρχει επιστροφή, η σύγκρουση θα πάει ως το τέλος καθώς πρόκειται για αντιπαράθεση που δεν αφήνει χώρο στον συμβιβασμό. Στο καλό τους σενάριο, ο Σαμαράς αναδεικνύεται στον πολιτικό που υπερασπίστηκε, ακόμα και στα «χαρακώματα», τον αστικό προσανατολισμό της χώρας. Κακό σενάριο; Δεν περιγράφεται. Θεωρούν δε, ότι οι πυρήνες αντίστασης από την πλευρά της Χρυσής Αυγής δεν έχουν καμία σχέση με το εκλογικό ποσοστό του κόμματος. Οι νοικοκυραίοι, λέει, θα την εγκαταλείψουν. Εντάξει, αλλά ζούμε σε μία χώρα που δεν μπορεί να διαλύσει συνδέσμους οπαδών…

Πολιτικά, οι περισσότεροι ορέγονται λάφυρα αν στείλουν τη Χρυσή Αυγή πίσω στα υπόγεια. Η Νέα Δημοκρατία τους παραδοσιακούς Δεξιούς που δυσφορούσαν για την ανομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ την ψήφο διαμαρτυρίας-είναι πλατιά τα κανάλια μετακίνησης ψηφοφόρων ανάμεσα σε αυτούς τους χώρους. Ο Καμμένος το κομμάτι που προβλέπει η θεωρία συνωμοσίας. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν εγείρουν βλέψεις, αλλά θα επιδείξουν συνέπεια προς το ακροατήριό τους. Απλό; Όχι και τόσο. Διότι πάντα θα υπάρχει εκείνο το ακραίο κομμάτι που θα ζητεί έκφραση, ίσως και εκδίκηση. Επίσης με τους ένστολους να έχουν υποστεί υπερβολική πίεση στα οικονομικά δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να βρεθεί προ εκπλήξεων ως προς την αποτελεσματικότητα της καταστολής. Δεν θα πλήξουμε στη μιζέρια μας αυτόν τον χειμώνα.

Via : www.protagon.gr