Ηχηρή προειδοποίηση προς τους βουλευτές του απηύθυνε ο νέος ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει θέση» για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στη Συρία και επομένως όποιος υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης Κάμερον θα πρέπει να είναι έτοιμος για τις συνέπειες.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος αντιμετωπίζει πιθανή εξέγερση μεταξύ των βουλευτών του, ακόμα και των κορυφαίων συνεργατών του, όπως η Χίλαρι Μπεν που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της εξωτερικής πολιτικής και ο Τομ Γουότσον που είναι ο αντιπρόεδρος του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου, που έχουν ταχθεί υπέρ των βομβαρδισμών κατά του Ισλαμικού κράτους.

Ετσι ο Κόρμπιν κινήθηκε σήμερα δυναμικά θυμίζοντας στους «αντάρτες» την εξουσία του με βάση την εντολή που έχει πάρει με μεγάλο ποσοστό και καθιστώντας σαφές ότι μόνο αυτός θα αποφασίσει εάν θα τους επιβληθεί, ασχέτως των πεποιθήσεων τους, να ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή του κόμματος.

«Είναι ο ηγέτης που αποφασίζει», είπε μιλώντας το πρωί στο BBC. «Και θα πάρω την απόφαση μου εν ευθέτω χρόνω.» Ο Κόρμπιν έχει συμβουλευτεί και τα μέλη του κόμματος για το εάν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στοιχειοθέτησε επαρκώς την απόφαση του να βομβαρδίσουν τα βρετανικά μαχητικά την Ράκα στη Συρία και έλαβε 70.000 απαντήσεις μέσω ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Ο Κάμερον είναι πιθανόν να θέσει το θέμα προς ψηφοφορία την Τετάρτη και έχει την απαραίτητη πλειοψηφία με τους δικούς του συντηρητικούς βουλευτές ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να μοιραστεί το βάρος μιας τέτοιας απόφασης με την αντιπολίτευση. Γι αυτό τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο υπουργός Αμυνας τηλεφωνούν συστηματικά τις τελευταίες ημέρες σε βουλευτές των Εργατικών ζητώντας τους να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση στο θέμα αυτό.

Ο Κόρμπιν αμφισβήτησε την εκτίμηση του Κάμερον ότι υπάρχουν 70.000 μετριοπαθείς Σύροι ένοπλοι που μπορούν να καλύψουν το κενό μετά την συντριβή του Ισλαμικού κράτους και τόνισε ότι παρότι δεν θα χαρακτήριζε τον εαυτό του ειρηνιστή, θεωρεί ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης πρέπει να είναι η ύστατη λύση. Οι προσπάθειες να διευθετηθεί πολιτικά η κρίση και η αποκοπή της χρηματοδότησης των εξτρεμιστών θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες, είπε ο Κόρμπιν που υπογράμμισε ότι πρώτα το κόμμα θα αποφασίσει και μετά αυτός θα καταλήξει εάν πρέπει να επιβάλει ή όχι την απόφαση αυτή στους «αντάρτες» βουλευτές του.

«Τα μέλη πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο», είπε, «και οι βουλευτές θα πρέπει να τον ακούσουν και να προσπαθήσουν να καταλάβουν από που αντλούν την εξουσία τους».

Ο Τομ Γουότσον προσπαθεί να πετύχει έναν συμβιβασμό έτσι ώστε να επιτρέψει ο Κόρμπιν στους βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα, καθώς είναι πιθανό βασικά μέλη του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου να αναγκαστούν να παραιτηθούν εάν ο ηγέτης τους επιμείνει στην αρνητική ψήφο.

Κυκλοφορούν ήδη πληροφορίες ότι ορισμένοι βουλευτές συνωμοτούν για να αποκαθηλώσουν τον Κόρμπιν, έχοντας συμβουλευτεί νομικούς για το εάν μπορούν να τον εμποδίσουν να βάλει υποψηφιότητα στην περίπτωση που οριστεί νέα εκλογή ηγεσίας.

Ο Κόρμπιν απέρριψε τις φήμες λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να πάει πουθενά.. αφού απολαμβάνει το κάθε λεπτό» στην ηγεσία των Εργατικών.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχει φωτιά αφού υπάρχει καπνός: «Νιώθω ότι υπάρχουν ορισμένοι που δεν έχουν ακόμα συνηθίσει ότι το κόμμα είναι διαφορετικό τώρα».

Via : www.efsyn.gr