Μέλος της Ειδικής Επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη ορίστηκε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επί ημερών του οποίου «η εταιρία πέρασε από τα χρέη στα κέρδη» με μεγάλες περικοπές.

Η επιλογή του Γιώργου Γεραπετρίτη για την Ειδική Επιτροπή που θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει τους λόγους της τραγωδίας των Τεμπών προκάλεσε ερωτηματικά.

Και αυτό γιατί ένα από τα μέλη της Επιτροπής είναι ο Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος ο οποίος όμως διετέλεσε διευθύνοντας σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2010 μέχρι το 2015, την πρώτη δηλαδή μνημονιακή περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, το προσωπικό των ελληνικών σιδηροδρόμων μειώθηκε δραματικά λόγω και των μνημονιακών καταναγκασμών γεγονός που επέφερε τη μείωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσίων. Επί ημερών Ζηλιασκόπουλου, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, «η εταιρία πέρασε από τις ζημιές στα κέρδη».

Επίσης, όσο ο κ. Ζηλιασκόπουλος βρισκόταν στη θέση του ισχυρού άνδρα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΟΣΕ προχώρησε σε απενεργοποίηση του Κέντρου Τηλεδιοίκησης του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ), η δημιουργία του οποίου κόστισε στο Ελληνικό δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση 20 εκατ. ευρώ. Και πάλι λόγω περικοπών.

Στο βιογραφικό του Ελληνα καθηγητή υπάρχει ακόμα και το πέρασμα από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ την οποία ανέλαβε επίσηαμα τον Ιούνιο του 2021 και την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα. Κοντολογίς πρόκειται για επιστήμονα ο οποίος πιστεύει βαθιά στις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες έχει υπηρετήσει (και συνεχίζει να υπηρετεί) από θέσεις ευθύνης.

Ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (ΜSc) από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Austin Texas των Η.Π.Α και διδακτορικό τίτλο (Ph.D.) σε Συστήματα Μεταφορών από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Από το 1996 έως το 2004 κατείχε τη θέση Lοuis Berger Professor στον τομέα των Συστημάτων Μεταφορών του Πανεπιστημίου Northwestern στο Evanston, Ilinois, Η.Π.Α. Ο κ.  είναι Καθηγητής Παραγωγής και Μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από το 2004.

Τέλος, ως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Logistics το 2014, συμμετείχε στην διαμόρφωση του Ν. 4302/2014, ο οποίος ρυθμίζει θέματα Εφοδιαστικής.

Πηγή : https://www.news247.gr