timthumb

Δήλωση-βόμβα του ιστορικού ηγέτη της γερμανικής Αριστεράς

Ξεκίνησαν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις και οι πολιτικές ζυμώσεις στην Ευρώπη μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ να ταχθεί υπέρ της εξόδου της Κύπρου από το ευρώ. Υπέρ των εθνικών νομισμάτων τάχθηκε ο ιστορικός ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς, Όσκαρ Λαφοντέν.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Λαφοντέν ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Die Linke, αφότου πρώτα είχε αποχωρήσει από τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, έχοντας διαφωνήσει με τον τότε καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της σελίδα η γερμανική εφημερίδα Die Zeit (http://www.zeit.de/politik/deutschland/2013-04/lafontaine-wagenknecht-afd), ο Λαφοντέν τάχθηκε σε συνέντευξή του υπέρ της επανέκδοσης των εθνικών νομισμάτων.

Προεκλογικοί λόγοι;

Αν και οι δηλώσεις Λαφοντέν εντάσσονται στο πλαίσιο της γερμανικής προεκλογικής περιόδου και συνδέονται με την αυξητική τάση των ποσοστών του «κόμματος του Μάρκου», έχει τη δική του βαρύτητα να τάσσεται υπέρ της επιστροφής χωρών της Ευρωζώνης στα εθνικά τους νομίσματα μία ιστορική προσωπικότητα της γερμανικής πολιτικής σκηνής.

«Εθνικά νομίσματα»

Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ της έγκυρης Die Zeit, με τον Λαφοντέν συμφωνεί και το ανερχόμενο «αστέρι» της γερμανικής Αριστεράς, Σάρα Βάγκενκνεχτ. Ο Όσκαρ Λαφοντέν, μιλώντας στην εφημερίδα Saarbrücken, ζητεί «επαναφορά του πρώην Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος», η οποία θα επιτρέπει «up-and-downs των αμοιβαίων συμφωνιών» και των νομισματικών ισοτιμιών. Παράλληλα, εκφράζει τη συμπάθειά του στο «κόμμα του Μάρκου», το AFD, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει πάλι δυνατότητα δραχμής, λιρέτας και πεσέτας». «Εγώ ο ίδιος έχω υπάρξει ένθερμος Ευρωπαίος και υποστήριξα το ευρώ για πολλά χρόνια», δήλωσε ο Λαφοντέν στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι τώρα διαπιστώνει ότι το κοινό νόμισμα δεν κατάφερε να πετύχει τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Σύνδρομο ΑΚΕΛ;

Η δήλωση-βόμβα του Όσκαρ Λαφοντέν έρχεται να ρίξει νέο λάδι στη φωτιά του ευρωσκεπτικισμού, ενώ εκδηλώνεται πριν καν στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του ΑΚΕΛ. Το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου είναι το πρώτο κόμμα εξουσίας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης, το οποίο έχει ταχθεί επισήμως υπέρ της εξόδου της Κύπρου από την ζώνη του κοινού νομίσματος, καίτοι η Κεντρική Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η επιστροφή στην κυπριακή λίρα θα είναι «επώδυνη λύση».

Via : www.matrix24.gr