hrisos_sinentefksi0204130023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Toυ Νίκου Φωτόπολου

Κάλεσαν και τρεις ειδικούς αλλά δεν τους έδωσαν τον λόγο…

Σιγά μην έφευγαν! Ηρθε για να μείνει η «Ελντοράντο Γκολντ» στην Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισαν χθες τα διευθυντικά στελέχη της, σε μια «χλιδάτη» και «αποστειρωμένη» συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σε πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Για μία ακόμη φορά, η αστυνομία υπερέβαλε εαυτήν, κλείνοντας την παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και συγκεντρώνοντας τουλάχιστον 4 διμοιρίες ΜΑΤ, για να περιορίσει καμιά 50αριά διαμαρτυρόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής στο απέναντι πεζοδρόμιο!

«Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η εταιρεία σκέφτεται να φύγει», τόνισε ο αντιπρόεδρος της «Ελντοράντο Ελλάς», Εντουάρντο Μούρα, μέσω μεταφράστριας, καθώς δεν μιλάει γρυ ελληνικά. Τα νούμερα που παρουσίασε τον επιβεβαιώνουν πλήρως. Τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία έχει επενδύσει 100 εκατομμύρια ευρώ στα μεταλλεία της Χαλκιδικής και της Θράκης, ενώ ο προγραμματισμός της προβλέπει τοποθέτηση κεφαλαίων 1 δισ. στα δύο μεταλλεία την επόμενη πενταετία.

Θέσεις εργασίας και αυξήσεις!

Τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας «πιπίλισαν» γι’ άλλη μία φορά το θέμα των θέσεων εργασίας, υπενθυμίζοντας ότι η εταιρεία έχει περισσότερους από χίλιους άμεσα εργαζομένους, ενώ με τη δραστηριότητά της δημιουργεί άλλες 4.000 περιφερειακές θέσεις απασχόλησης. Υποσχέθηκαν μάλιστα και αυξήσεις σε καιρό κρίσης! Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», Πέτρος Στρατουδάκης, ανακοίνωσε ότι σύντομα «η εταιρεία θα γίνει η πρώτη στην Ελλάδα που θα υπογράψει αυξητική εργοστασιακή σύμβαση».

Βλέπουν… πλειονότητα

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων απέναντι στις δραστηριότητες της εταιρείας, ο κ. Μούρα είπε ότι πρόκειται για μια «ηχηρή μειοψηφία» και συμπλήρωσε πως «έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι διαθέτουμε την υποστήριξη της πλειονότητας των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη». Δήλωσε πάντως ότι η εταιρεία είναι «ανοιχτή και δεκτική σε ορθολογικό διάλογο, προκειμένου να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και όσων αντιδρούν». Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το θέμα θα λυθεί με «διαπολιτική σφραγίδα», ενώ απέδωσε την «πολεμική ατμόσφαιρα στη Χαλκιδική στην έκφραση ενός συστήματος που θέλει να επιβληθεί και δημιουργήθηκε αυτοφυώς από μια ομάδα ανθρώπων από όλες τις παρατάξεις». Είπε ακόμη πως «υπάρχει μια διστακτικότητα στην κυβερνητική διαχείριση» και συμπλήρωσε: «Ζούμε παραλογισμό και μικροπολιτικές στη Χαλκιδική. Αν πίσω από τον παραγοντισμό και τα μικροσυμφέροντα της τοπικής κοινωνίας κρύβονται άλλα, βρείτε το εσείς…».

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις που δέχθηκαν τα στελέχη της εταιρείας για τις αρνητικές επιστημονικές τοποθετήσεις από πανεπιστήμια, το ΓΕΩΤΕΕ κ.λπ. σχετικά με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, απέφυγαν να απαντήσουν ευθέως. Περιορίστηκαν να πουν μόνο ότι απευθύνθηκαν στην «καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία, το ΙΓΜΕ» και παρουσίασαν τρεις πανεπιστημιακούς καθηγητές, έναν γεωλόγο, έναν δασολόγο κι έναν της Νομικής Σχολής, που ήταν παρόντες, χωρίς όμως να τους δώσουν τον λόγο. Σε αυτό το σημείο, θυμίζουμε τη δημόσια παρέμβαση των εργαζομένων στο πρώην ΙΓΜΕ, πριν από λίγες μέρες, σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία δήλωσαν ευθαρσώς ότι το Ινστιτούτο ουδέποτε κλήθηκε να γνωματεύσει για τα μεταλλεία στις Σκουριές, αλλά έκανε απλώς την υδρογεωλογική έρευνα («Εφ.Συν.» 29/3).

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις στη Θράκη, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνταχθεί απόλυτα με τους κατοίκους, σε αντίθεση με τη Χαλκιδική, ο γενικός διευθυντής των Χρυσωρυχείων Θράκης, Γιώργος Μαρκόπουλος, απάντησε: «Το θέμα της μελέτης για το Πέραμα τεχνικά έχει λήξει. Μια τελική υπογραφή απομένει. Πιστεύω ότι σε έναν-δύο μήνες θα έχουμε το τελικό ΟΚ».

Via : www.efsyn.gr