Μερικά μόλις 24ωρα πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου αναμένεται να εκδηλωθεί όλη η εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει ήδη μηνύματα για το πώς προτίθεται να κινηθεί εφεξής σε επίπεδο συμμαχιών και «ανοιγμάτων» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην Κουμουνδούρου αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι το βασικό πρόβλημα που ανέδειξε η ευρωκάλπη για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η έλλειψη δυνητικών κυβερνητικών εταίρων. Η ΔΗΜΑΡ συνετρίβη και η επιβίωσή της είναι αμφίβολη, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρέθηκαν οριακά πάνω από το 3% και όλα δείχνουν ότι στις συνθήκες πόλωσης που θα έχουν αναντίλεκτα οι επόμενες εθνικές εκλογές, μπορεί να συμπιεστούν και να μείνουν εκτός Βουλής.

 Προς Κέντρο

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το ερχόμενο σαββατοκύριακο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθούν επί τάπητος όλες οι πολιτικές διαφωνίες για την γραμμή και την στρατηγική του κόμματος, κυρίαρχο ρόλο στη συζήτηση θα έχει η πολιτική συμμαχιών εφεξής, με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας χθες έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, διαμηνύοντας σε όλους τους διαφωνούντες ότι θα επιμείνει στο άνοιγμα προς το πολιτικό Κέντρο. «Πρέπει να αποφύγουμε το πάθημα της ΕΔΑ το 1958, που ενώ είχε αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, απέφυγε να ενσωματώσει το Κέντρο, με αποτέλεσμα το ’61 να πέσει από το 24% στο 14%», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Το ζωηρό ενδιαφέρον της Κουμουνδούρου, εξάλλου, για τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά είχε αναφέρει, μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» και ο Γιάννης Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες διεργασίες «δεν αφήνουν αδιάφορο τον ΣΥΡΙΖΑ».

 Διαφωνίες

Σε κάθε περίπτωση, η βεντάλια των διαφωνιών για τις συμμαχίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ανοίξει για τα καλά στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ήδη, το κείμενο των 53 προεδρικών στελεχών έχει δημιουργήσει αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ χθες κείμενο με διαφοροποιήσεις κατέθεσε και η Σοσιαλιστική Τάση του Αλέξη Μητρόπουλου. Μάλιστα, στο κείμενο των «ΠΑΣΟΚογενών» χαρακτηρίζεται «γραφική» η πρόταση για άνοιγμα στο ΚΚΕ, ενώ κείμενο με τις δικές της θέσεις αναμένεται να καταθέσει και η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Via : www.matrix24.gr