imagesCAX9XPHT

Οδεύουμε σε ένα μοντέλο όπου θα ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη, αλλά θα κοινωνικοποιούνται οι επιπτώσεις

Οι Δημήτρης Μπουζιώτας και Παναγιώτης Δήμας, πολιτικοί μηχανικοί ΕΜΠ, εξηγούν ότι «τα έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας και ταμίευσης υδάτων είναι έργα πολλαπλού σκοπού: υδροηλεκτρική παραγωγή, καλύψεις υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών, αντιπλημμυρική προστασία, περιβαλλοντική διαχείριση, ψύξη θερμοηλεκτρικών μονάδων ΔΕΗ, άλλες χρήσεις (αναψυχή, τουρισμός κ.τ.λ.)».

Οσον αφορά τους ταμιευτήρες, τόνισαν ότι «ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται εκτός της σφαίρας του ιδιωτικού κέρδους και έχουν άμεσο κοινωνικό και οικολογικό χαρακτήρα». Τι σημαίνει αυτό;

Το παράδειγμα του ταμιευτήρα Πουρναρίου στον Αραχθο είναι ενδεικτικό. Βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα έξω από την Αρτα και η λειτουργία του αφορά την παραγωγή ενέργειας, αντιπλημμυρική προστασία, άρδευση. «Τον Δεκέμβρη του 2005 είχαμε μεγάλη πλημμύρα στον Αραχθο. Η ΔΕΗ έκανε σειρά χειρισμών για την ανάσχεση της πλημμύρας με στόχο την κατά το δυνατόν ασφαλέστερη πλημμυρική διόδευση, εις βάρος της υδροηλεκτρικής παραγωγής».

Και διερωτώνται οι δύο επιστήμονες: «Πώς θα μεταβάλλονταν παρόμοιοι χειρισμοί εάν το φράγμα αποκτούσε χρήση με στόχο το ιδιωτικό κέρδος;». Και προσθέτουν: «Εγείρονται επομένως ερωτήματα στο κατά πόσον αυτή η ευαίσθητη ισορροπία στην κάλυψη αντικρουόμενων στόχων θα διατηρηθεί και σε μία περίπτωση διαχείρισης πιο επιθετικά προσανατολισμένης στο κέρδος».

Οι δύο πολιτικοί μηχανικοί εξηγούν ότι ουσιαστικά οδεύουμε σε ένα μοντέλο όπου θα ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη, αλλά θα κοινωνικοποιούνται οι επιπτώσεις.

Via : www.enet.gr