Η τραγωδία στη Μόρια επιτείνει την ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων όσον αφορά την ασφάλεια και τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς των προσφύγων.

γράφει η ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το προσφυγικό – μεταναστευτικό μετά τις δραματικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, με την κυβέρνηση να φέρει πολλές ευθύνες για τις συνθήκες παραμονής στους καταυλισμούς οι οποίοι, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας στις 20 Μαρτίου, λειτουργούν για μήνες χωρίς υποδομές, όπως π.χ. έλλειψη πυρασφάλειας.

Ετσι, επιτακτικά πλέον απαιτείται η λήψη άμεσων πρόσθετων μέτρων για να μην υπάρξουν άλλα θύματα αλλά και για να αποσυμπιεστεί το επιδεινούμενο κλίμα στις τοπικές κοινωνίες, όπου οι ακραίες φωνές έχουν πολλαπλασιαστεί. Χαρακτηριστικά, την τελευταία μόνο εβδομάδα στα ελληνικά νησιά έχουν φτάσει περίπου 800 επιπλέον άτομα, αυξάνοντας την πίεση.

Η κατάσταση γίνεται περισσότερο περίπλοκη υπό το πρίσμα των απειλών του Ταγίπ Ερντογάν για «άνοιγμα των πυλών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση σε τρία εκατομμύρια πρόσφυγες» που βρίσκονται στην Τουρκία.

«Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Πάντως, το εν λόγω ψήφισμα καταδεικνύει το κλίμα αλλά δεν είναι δεσμευτικό για την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού η αναστολή των διαπραγματεύσεων μπορεί να αποφασιστεί μόνο από τα κράτη-μέλη.

Την προηγούμενη Πέμπτη συνέβη αυτό που όλοι φοβούνταν· έχασαν τη ζωή τους δύο πρόσφυγες, μία γυναίκα και ένα εξάχρονο παιδί στη Μόρια της Λέσβου. Οχι κατά τη διάρκεια επεισοδίων, αλλά από την έκρηξη φιάλης γκαζιού μέσα στη σκηνή.

Ομως σε κανονικές συνθήκες ο καταυλισμός θα έπρεπε να λειτουργεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, και να υπάρχει υπεύθυνος λειτουργίας στον οποίο να αποδοθούν ευθύνες…

Καθυστερήσεις

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, για τις καθυστερήσεις στη λειτουργία δομών φιλοξενίας στα νησιά που να πληρούν κάποιες προδιαγραφές, κατηγορεί τους νησιώτες που αντιδρούν.

Ομως η δημοτική αρχή στη Χίο είχε προτείνει τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ στο νησί, εδώ και πολλούς μήνες. Τότε, δεν είχαν δημιουργηθεί απανωτά επεισόδια στα hotspots, το κλίμα στην τοπική κοινωνία ήταν πολύ καλύτερο αλλά και οι πρόσφυγες και μετανάστες, ως «εγκλωβισμένοι», δεν είχαν φτάσει στα όρια των αντοχών τους.

Τότε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν είχε καταφέρει να βρει τον τρόπο να εκταμιεύσει κονδύλια από την Ε.Ε. Τώρα όμως ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο της Χίου η πλειοψηφούσα παράταξη έχει χωριστεί στα δύο, καθώς πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι έχουν προσχωρήσει στην άποψη «πάρτε τους τώρα από εδώ» όπως και μεγάλο τμήμα των πολιτών της Χίου. «Δεν υπάρχει τρόπος να αποζημιωθούν οι πολίτες που κάηκαν τα αυτοκίνητά τους ή έπαθαν ζημιές τα μαγαζιά τους στις πρόσφατες ταραχές. Δεν ξέρουμε τι να απαντήσουμε στους κατοίκους όταν μας ζητούν βοήθεια», ανέφερε στην «Κ» ο υπεύθυνος για το προσφυγικό, αντιδήμαρχος Γιώργος Καραμανής.

Επίσης, ενώ από τον Μάρτιο όλοι γνώριζαν ή έστω μπορούσαν να προβλέψουν ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα ξεχειμώνιαζαν στα νησιά, μόλις στις 10 Νοεμβρίου 2016 η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (μέσω της Υπάτης Αρμοστείας μπορούν να διοχετευθούν τα σχετικά κονδύλια της Ε.Ε.) ανακοίνωσε διαγωνισμό για εργασίες στον καταυλισμό Καρά Τεπέ και στο hotspot στη Μόρια προκειμένου να αναβαθμισθούν οι οικισμοί. Οι καθυστερήσεις και οι κωλυσιεργίες λοιπόν δεν οφείλονται μόνο στους άλλους.

Φυσικά και τα κράτη-μέλη δεν έχουν πράξει όσα είχαν υποσχεθεί τόσο όσον αφορά το θέμα του προσωπικού για την υπηρεσία ασύλου όσο και στο πρόγραμμα των μετεγκαταστάσεων. Οπως έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο τον υπουργό Γ. Μουζάλα, 400 ασυνόδευτα ανήλικα είναι «έτοιμα» για μετεγκατάσταση σε άλλο κράτος-μέλος, όμως ακόμα δεν έχουν γίνει δεκτά…

Επειδή όμως το βασικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το έχει η Ελλάδα, όπως αναφέρουν στελέχη που έχουν ασχοληθεί επί μακρόν με το θέμα, η μόνη λύση είναι η επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου αλλά και η δημιουργία καταυλισμών φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες και στα νησιά. «Και τα δύο πρέπει να γίνουν με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και με συγκεκριμένες ρυθμίσεις παρά τα προβλήματα, τις αντιδράσεις και τις αντιξοότητες. Θα βοηθούσε για παράδειγμα ο πολλαπλασιασμός των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου από 12 που έχουν ανακοινωθεί σε 24 ώστε να διεκπεραιώνονται άμεσα οι προσφυγές», καταλήγουν.

Via : www.kathimerini.gr