Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι παραβιάζει κατάφωρα τους όρους της συνθήκης – Η ρωσική πλευρά αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες

Στα πρόθυρα κατάρρευσης είναι η ιστορική συνθήκη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF).

Οι διαπραγματεύσεις για τη διατήρηση της συνθήκης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα στη Γενεύη απέβησαν άκαρπες, όπως διέρρευσε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης υψηλόβαθμή αμερικανίδα αξιωματούχος. Συνεπώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται πλέον να εκκινήσουν τη διαδικασία απόσυρσής τους στις 2 Φεβρουαρίου.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι παραβιάζει κατάφωρα τους όρους της συνθήκης, εστιάζοντας στην προσπάθεια της Μόσχας να αναπτύξει ένα νέο μοντέλο πυραύλου, γνωστό ως «9M729».

Η ρωσική πλευρά αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες και αντιτείνει πως η Ουάσιγκτον αναζητεί αφορμή για να εγκαταλείψει την συμφωνία, με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιεί ακόμα και για νέο εξοπλιστικό αγώνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μόσχας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε νωρίτερα πως η Ρωσία είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στους Αμερικανούς να κάνουν αυτοψία στον 9M729, όμως η Ουάσιγκτον απαίτησε την καταστροφή όλου του υλικού που σχετίζεται με τον πύραυλο.

Η INF υπογράφηκε το 1987 από τις ΗΠΑ και την τότε Σοβιετική Ένωση και ήταν ένα από τα «κλειδιά» στην αποκλιμάκωση του ψυχροπολεμικού εξοπλιστικού ανταγωνισμού.

Η συνθήκη χρήση απαγορεύει την παραγωγή, δοκιμή και ανάπτυξη πυραύλων εδάφους που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές και έχουν μεσαίο δραστικό βεληνεκές, από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα.

(AP Photo/Ahn Young-joon)

Via : www.ethnos.gr