του Αλέκοου Λασκαράτου

Photo: Α. Καβαλλιεράτος @fosphotos.com

Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, και ιδιαίτερα του Ληξουρίου, δοκιμάζονται σκληρά. Αν κρίνω από τα πρώτα δείγματα που έδωσε η κυβέρνηση, φοβάμαι πως η δοκιμασία τους θα έχει βάθος χρόνου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι Ληξουριώτες είναι η στέγαση. Εξακόσια σπίτια κρίθηκαν κατεδαφιστέα και πάνω από χίλια χρειάζονται σοβαρές επισκευές προκειμένου να γίνουν κατοικήσιμα. Ακόμα και αυτά με επιφανειακές ζημιές, οι κάτοικοι τα αποφεύγουν, και δικαίως, από τον φόβο ισχυρών μετασεισμών. Πρόβλημα υπ’ αριθμόν ένα λοιπόν η στέγαση. Για την αντιμετώπισή του η πολιτεία έστειλε πλοία. Αποδείχθηκε ότι η λύση αυτή δεν ήταν κατάλληλη λόγω της απόστασης των πλοίων από το Ληξούρι και της δυσκολίας πρόσβασης σε αυτά λόγω της διακοπής της θαλάσσιας επικοινωνίας του Ληξουρίου με το Αργοστόλι. Κάτι γήπεδα, σχολεία κ.λπ., επίσης ακατάλληλα.

Καταλληλότερη λύση οι σκηνές. Ζητήθηκε λοιπόν από τον στρατό να στείλει  σκηνές. Ο στρατός ανταποκρίθηκε σχετικά γρήγορα. Μόνο που έστειλε σκηνές που δεν διαθέτουν πάτο! Με άλλα λόγια οι κάτοικοι, έπρεπε να περνούν τις νύχτες τους ξαπλωμένοι στην παγωμένη λάσπη και στο βρεμένο γρασίδι. Αποτέλεσμα, κανείς δεν έμεινε στις σκηνές… Είναι να θαυμάζει κανείς ποια μυαλά σχεδίασαν και υλοποίησαν κάτι τέτοιο.

Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος αυτού, αποφασίστηκε η εγκατάσταση των κατοίκων σε κοντέινερς και τροχόσπιτα. Έλα όμως που, όπως λέει και η παροιμία «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», γιατί αποδείχθηκε ότι η πολιτεία δεν διαθέτει τέτοιον εξοπλισμό. Για τη λύση του προβλήματος το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε έγγραφο προς όλους τους δήμους της χώρας. Στο έγγραφο δηλώνονται κατά λέξη τα εξής:

«Λόγω της άμεσης ανάγκης για στέγαση των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς και κατόπιν εντολής του Υπουργού, παρακαλούμε όπως, μέχρι τις 15.00 εντός ημέρας μας ενημερώσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΧΧΧ, εάν ο Δήμος σας διαθέτει τροχόσπιτα για τη φιλοξενία των πληγέντων. Σημειώνεται ότι η μεταφορά των τροχόσπιτων  από το δήμο σας στις πληγείσες περιοχές θα γίνει με μέριμνα του Υπουργείου Εσωτερικών.».

Η κατάσταση είναι πραγματικά για γέλια. Φανταστείτε το χάος και τον χρόνο που θα απαιτηθεί για τη συλλογή και τη μεταφορά από όλα τα σημεία της χώρας των διαθέσιμων τροχόσπιτων προς την Κεφαλονιά. Μέχρι τότε οι σεισμόπληκτοι θα μένουν στα αυτοκίνητά τους και όπου αλλού μπορούν να βολευτούν.

Να σημειώσουμε, βέβαια, την απίστευτη πασαρέλα και το ταρατατζούμ του συνόλου σχεδόν του Υπουργικού Συμβουλίου, με τις απανωτές συσκέψεις και τις «αποφάσεις που λήφθηκαν και τις εντολές που δόθηκαν». Όσο για τα μέτρα οικονομικής ανακούφισης που ανακοινώθηκαν να δούμε πότε και πώς θα υλοποιηθούν. Φοβούμαι πως η κατάσταση εκεί δεν θα διαφέρει και πολύ από αυτή των πυρόπληκτων που ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις τους.

Για την ώρα πάντως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι η στέγαση. Εκτιμώ πως, σε λίγο, η Κεφαλονιά δεν θα είναι ανάστατη μόνο λόγω των σεισμών του εγκέλαδου, αλλά και λόγω των σεισμών που θα προκαλέσει η αγανάκτηση των κατοίκων της.

Καλή, δεν λέω, η επικοινωνιακή πολιτική, εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με μια ολόκληρη κοινωνία που έχει γέρους, παιδιά, και εργαζόμενους των οποίων το μέλλον είναι μάλλον ζοφερό.

Via : www.protagon.gr