Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Μάχη εξουσίας για τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ υποκρύπτει η έντονη διαμάχη πλειοψηφίας-μειοψηφίας που ξέσπασε στην αξιωματική αντιπολίτευση στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΠΕ.

Η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη για την περιφέρεια Πελοποννήσου υπήρξε απλώς η αφορμή, καθώς η διαμάχη που γίνεται είναι για τη φυσιογνωμία και την ευρωπαϊκή ή όχι στρατηγική του κόμματος.

Σε κλίμα έντασης εγκρίθηκαν οι υποψήφιοι

Πολύ περισσότερο που όπως ο Οδυσσέας Βουδούρης ψήφισε το Α΄ Μνημόνιο, έτσι το ψήφισε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που είναι σήμερα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης που αποχώρησε μετά από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΔΗΜΑΡ και έγινε μέλος της ΚΟ, και με τη σύμφωνη γνώμη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που για ένα διήμερο από σήμερα θα βρίσκεται στο Παρίσι, για συνάντηση με τον Μελανσόν και με το Προεδρείο της ΚΕΑ, φέρεται αποφασισμένος να αναμετρηθεί (και μάλιστα έως τέλους) με τις απόψεις που τον κατηγορούν για την ευρωπαϊκή στροφή μετά το Τέξας.

Και φαίνεται αποφασισμένος να αναμετρηθεί με αυτές τώρα, αρκετά ίσως πριν από τις εκλογές, καθώς φαίνεται να κατανοεί πλήρως τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει αν κάνει κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΠΕ, όσο και στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, συνεδρίασε η λεγόμενη «προεδρική τάση», που όπως είχε αποκαλύψει στο παρελθόν η Realnews οδεύει στην ενοποίησή της, προκειμένου να οριστικοποιήσει τη στρατηγική της σύγκρουσης.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, πιεζόμενη τόσο από το τροτσκιστικό ρεύμα στο εσωτερικό της, όσο από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Σχέδιο Β΄ του Αλέκου Αλαβάνου-που πυκνώνει τελευταία τις επιθέσεις του κατά του ΣΥΡΙΖΑ-φέρεται να εκτιμά πως η ηγεσία της Κουμουνδούρου έχει λάβει οριστική τροχιά προς την ενσωμάτωση του κόμματος στο σύστημα.

«Η απορρόφηση από το σύστημα και το κράτος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στην «Εποχή», δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, ενώ από την ομιλία του στην ΚΠΕ και την επίθεσή του στο οικονομικό επιτελείο καθίσταται σαφές πως το θέμα δεν είναι απλώς οι υποψήφιοι στην Αυτοδιοίκηση.

Επιπλέον, η Αριστερή Πλατφόρμα, αν κατόρθωνε τον αποκλεισμό του Οδ. Βουδούρη, θα έστελνε μήνυμα προς τους πασόκους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να μπουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, γεγονός που θα αποδυνάμωνε τις διεργασίες που διεξάγονται στο χώρο ενόψει και της σύστασης του Φόρουμ.

Χαρακτηριστικό, επίσης, των διεργασιών στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκδήλωση που διοργανώνουν η Ίσκρα, το Project και το ΜΑΧΩΜΕ την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή και στο οποίο συμμετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Νίκος Χουντής, ο Γιάννης Τόλιος και η Σόφη Παπαδόγιαννη, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Παναγιώτης Σωτήρης) αλλά και ο Γιάννης Κατσουρίδης από το ΑΚΕΛ , που συγκροτεί πλατφόρμα για έξοδο από την ευρωζώνη.

«Όλοι μαζί;»

Το πόσο ταραγμένο είναι το εσωκομματικό τοπίο, πάντως, φαίνεται και από το ερώτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Παναγιώτη Λαφαζάνη το βράδυ χθες κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης του κόμματος:

«Θέλω να μου απαντήσει τώρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Θα δώσουμε τη μάχη για τις 13 Περιφέρειες και τους Δήμους μαζί ή όχι;».

Για να ρωτήσει λίγο αργότερα το μέλος της ΠΓ και κορυφαίο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας Στάθης Λεουτσάκος: «Θα δώσουμε μαζί τη μάχη ή όχι;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

1-2/02/2014

Οι υποψήφιοι που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 13 Περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι 9 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και 4 συνεργαζόμενοι, καθώς και στο Δήμο της Αθήνας, εγκρίθηκαν με ευρεία πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή.

Είχε προηγηθεί ψηφοφορία επί του τρόπου έγκρισης των υποψηφίων, κατά την οποία επί των παρόντων ψήφισαν 96 μέλη υπέρ του να εγκριθούν όλες οι υποψηφιότητες συνολικά με μια ψηφοφορία και 67 μέλη να εγκριθούν οι υποψηφιότητες ξεχωριστά η καθεμιά.

Τα ονόματα των υποψηφίων που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις 13 Περιφέρειες και το Δήμο της Αθήνας είναι τα εξής:

Δήμος Αθήνας: Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Αττική: Ρένα Δούρου
Κεντρική Μακεδονία: Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Δυτική Ελλάδα: Βασίλης Χατζηλάμπρου
Θεσσαλία: Ηρώ Διώτη
Κρήτη: Μιχάλης Κριτσωτάκης
Πελοπόννησος: Οδυσσέας Βουδούρης
Αν. Μακεδονία – Θράκη: Κώστας Μορφίδης
Δυτική Μακεδονία: Θόδωρος Καρυπίδης
Στερεά Ελλάδα: Βαγγέλης Αποστόλου
Ήπειρος: Όλγα Γεροβασίλη
Βόρειο Αιγαίο: Αγλαΐα Κυρίτση
Νότιο Αιγαίο: Μπενέτος Σπύρου
Ιόνια Νησιά: Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Via : www.real.gr