του Χρήστου Φράγκου

Αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ και λήξη προγράμματος ανοίγουν το δρόμο για αναδιάρθρωση χρέους και νέο πακέτο.

Χρήστος ΦράγκουΣε κατάσταση χρεοκοπίας τελεί πλέον η Ελλάδα με κλιμακούμενες συνέπειες που ξεκινούν από την έλλειψη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κλειστές τράπεζες, capital controls και καταλήγοντας σε πολιτική αποσταθεροποίηση και κοινωνικό αναβρασμό. Η ασφυξία στην οποία επέβαλε η ΕΚΤ την Ελλάδα, μετά από την απόφαση του Eurogroup να μην επιμηκύνει το ελληνικό πρόγραμμα ώστε να διεξαχθεί το Δημοψήφισμα, αποτέλεσε τον πυροκροτητή της ελληνικής βόμβας η οποία τώρα απασφάλισε. Η έκρηξη όμως δεν γίνεται σε sandbox, οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες και αλυσιδωτές και εκτός της χώρας, ενώ το ωστικό κύμα της έκρηξης έχει ήδη παρασύρει τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Αντιστοίχως καθώς οι κλειστές τράπεζες και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα εντείνουν την ασφυξία στο εσωτερικό της χώρας, αντιστοίχως επιδεινώνεται και η κατάσταση στην Ευρωζώνη και διεθνώς. Η μη-πληρωμή της δόσης προς το διεθνές νομισματικό ταμείο τις επόμενες ημέρες δεν συνιστά για τις αγορές χρεοκοπία της χώρας καθώς δεν πρόκειται για ιδιωτικό χρέος αλλά αθέτηση πληρωμής προς τον επίσημο τομέα.

Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για σαφή και ξεκάθαρη ένδειξη ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας έχουν εξαντληθεί.

Τέλεια καταιγίδα: Αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ

Με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές για να αποφύγουν την κατάρρευση και το Δημόσιο σε αδυναμία δημιουργείται πλέον η τέλεια καταιγίδα.

Με την αθέτηση της πληρωμής προς το ΔΝΤ και τη διαφαινόμενη αδυναμία πληρωμής της ΕΚΤ πυροδοτείται ντε φάκτο η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η αποπληρωμή του οποίου καθίσταται –πέρα από κάθε αμφιβολία- αδύνατη, άρα το χρέος γίνεται εκτός από μη βιώσιμο και μη εξυπηρετήσιμο.

Παράλληλα όμως στις 30 Ιουνίου λήγει και το «Μνημόνιο» το οποίο είχε παραταθεί και συνεπώς η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, ούτε να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα.

1 Ιουλίου: Χρεοκοπία, αναδιάρθρωση, νέο πρόγραμμα

Με τη λήξη του προγράμματος στο τέλος του μήνα και τον εκτροχιασμό του χρέους δίδεται πλέον η δυνατότητα –και τεχνικά- στην ελληνική κυβέρνηση να υποβάλλει αίτημα για νέο πρόγραμμα στήριξης.

Το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη προλειανθεί με δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, που δήλωσε ρητά ότι:

Συνεχίζω να πιστεύω ότι μια ισορροπημένη προσέγγιση απαιτείται προκειμένου να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα με τις απαραίτητες δομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα υποστηριχθούν από κατάλληλη χρηματοδότηση και μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να επιδιώκει αυτή τη λύση με τις Ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους.

Νέα παρέμβαση προς την ίδια κατεύθυνση έκανε και ο Μπαράκ Ομπάμα σε επικοινωνία του με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ακολουθήθηκε από κίνηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Τζακ Λιου σε συνέχεια της επικοινωνίας του Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, πριν από το Δημοψήφισμα.

Παράλληλα εκδηλώθηκε από τον Ντόναλντ Τουσκ η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Άνγκελα Μέρκελ γιασύγκλιση νέας έκτακτης Συνόδου Κορυφής, μέσω τηλεδιάσκεψης, για την Ελλάδα την Τετάρτη το βράδυ. Δηλαδή μια ημέρα μετά την αθέτηση της πληρωμής του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Αντιλαμβανόμενος τις κινήσεις αυτές στο διεθνές σκηνικό ο Αλέξης Τσίπρας έκανε χθες μια ακόμη κίνηση για να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που φαίνεται να διαμορφώνεται, υποβάλλοντας αίτημα παράτασης του ισχύοντος προγράμματος στους ευρωπαίους ηγέτες, με στόχο να ανατρέψουν την απόφαση του Eurogroup και να δώσουν χρόνο, επιτρέποντας παράλληλα στον Μάριο Ντράγκι να δώσει χρήμα στις ελληνικές τράπεζες.

Η υποβολή αιτήματος από ελληνικής πλευράς προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης και των Θεσμών είναι από μόνη της επαρκές βήμα για την σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα κρίνει μεν άκαιρο το αίτημα καθώς το πρόγραμμα θα έχει λήξει μια ημέρα νωρίτερα και η χώρα θα έχει αθετήσει την πληρωμή προς το ΔΝΤ, ωστόσο θα υπάρξει συζήτηση.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης όλα δείχνουν πως η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι θα καταλήξουν σε συμφωνία για την έναρξη των διαβουλεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα παράλληλα με τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους και επαρκούς χρηματοδότησης.

Σε δεύτερη φάση και εφόσον η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής καταλήξει σε απτά αποτελέσματα η ελληνική κυβέρνηη είτε θα ματαιώσει/αναβάλει το Δημοψήφισμα, είτε -αν υπάρχει πρόταση- θα εισηγηθεί ΝΑΙ επί της νέας πρότασης, στάση την οποία έχει ήδη προκαταλάβει με δηλώσεις του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Via : www.sofokleousin.gr