kentro metanaston

του Μ. Γασπαράκη

Να δώσουν τέλος στη ζωή τους επιχείρησαν την Κυριακή τρεις μετανάστες στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, στην ύστατη προσπάθειά τους να κερδίσουν την ελευθερία τους, τη στιγμή που περίπου 2.000 μετανάστες, από την Αμυγδαλέζα έως την Κόρινθο και τον Έβρο, βρίσκονται σε απεργία πείνας ήδη από το Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι για την πολύμηνη κράτησή τους.

Όπως καταγγέλλει η κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ)», ένας κρατούμενος έκοψε τον λαιμό του με σπασμένο τζάμι από το παράθυρο, ένας ήπιε ένα μπουκάλι σαμπουάν, ενώ ο τρίτος χαρακώθηκε στο σώμα του. Η κραυγή αγωνίας των μεταναστών και των προσφύγων μεταφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ και η Επιτροπή Αλληλεγγύης, στη διάρκεια της οποία δόθηκε στη δημοσιότητα συγκλονιστικό αρχείο με τηλεφωνικές μαρτυρίες απεργών πείνας στην Αμυγδαλέζα (beta.avgi.gr/article/178542).

«Tο αίτημα των μεταναστών είναι ξεκάθαρο. Ελευθερία, Freedom, Liberté», υπογράμμισε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, καταγγέλλοντας τα «ναζιστικού τύπου στρατόπεδα συγκέντρωσης» με την επ’ αόριστον κράτηση περίπου 5.000 μεταναστών χωρίς χαρτιά. «Από τη μέρα που ξεκίνησε ο ‘Ξένιος Ζευς’, είχαμε εκατοντάδες απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμών. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι πηγή ασθένειας και εξόντωσης για τους κρατούμενος. Να κλείσουν εδώ και τώρα», συμπλήρωσε ο Π. Κωνσταντίνου, κατηγορώντας τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι προσπαθεί να συγκαλύψει τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης και στα αστυνομικά τμήματα. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στήριξης προς τα συνδικάτα, την ΕΙΝΑΠ, τους δικηγορικούς συλλόγους, τους βουλευτές, τους δημάρχους, τη Διεθνή Αμνηστία και τις επιτροπές στήριξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να μπει ένα τέλος στα «κολαστήρια κράτησης».

Σε καταγγελία για τις συνθήκες κράτησης στα κέντρα, αλλά και σε δηλώσεις στήριξης του αγώνα για άμεση απελευθέρωση των μεταναστών με ταυτόχρονη νομιμοποίησή τους, προχώρησαν, από την πλευρά τους, ο επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, Τζαβέντ Ασλάμ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενωμένων Αφγανών Ελλάδος, Ρεζά Γκολαμί, και ο Χαρούτ Χουσεΐν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπαγκλαντές, ζητώντας από τις Αρχές άδεια επίσκεψης στους απεργούς πείνας μαζί με ομάδα γιατρών και δικηγόρων.

Via : www.avgi.gr