seb samaras

Του Βασίλη Γεώργα

Ο Σαμαράς άρχισε να δίνει υποσχέσεις στους βιομηχάνους για φτηνή ενέργεια, μείωση του κόστους σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και ειδικούς φόρους κατανάλωσης

Γομολάστιχα για τα ενεργειακά χαράτσια των βιομηχάνων πιάνει η κυβέρνηση, τάζοντας μέτρα που θα μειώσουν μόνο τα βάρη των επιχειρήσεων από ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ρύπους και ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Οι πιέσεις των βιομηχάνων, που το τελευταίο διάστημα αντιδρούν συντονισμένα για τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και απαιτούν να ισχύσουν ειδικά μέτρα και σταθμά στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητάς τους, φαίνεται ότι όχι μόνο πιάνουν τόπο αλλά, όπως έδειξε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο και μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών, σύντομα θα οδηγήσουν σε «πακέτο» ελαφρύνσεων υπέρ της βιομηχανίας.

Αυτό άφηναν να εννοηθεί, μετά τη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, πηγές από τα συναρμόδια υπουργεία. Όπως έλεγαν «η κυβέρνηση αναζητά σε αυτή τη φάση την κατάλληλη φόρμουλα προκειμένου να υποστηριχθεί η βιομηχανία, με αιχμή την ενίσχυση των ενεργοβόρων εξαγωγικών επιχειρήσεων και τη μείωση του κόστους παραγωγής», επιβεβαιώνοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για συγκεκριμένο πακέτο μέτρων.

Οι ίδιες πηγές απέκλειαν πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξουν ειδικές φορολογικές ελαφρύνσεις μόνο για τις επιχειρήσεις, όπως ζητούν οι βιομήχανοι, άφηναν, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα (φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια), που θα ισχύσουν για όλους τους καταναλωτές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση από την τρόικα. Οι επιχειρηματίες πιέζουν για δραστική μείωση του ΕΦΚ στα 0,54 ευρώ/μεγαβατώρα έχοντας υπολογίσει το κόστος του μέτρου στα 41 εκατ. ευρώ.

Μια από τις υποσχέσεις που απέσπασαν οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων είναι ότι η Ελλάδα θα κινηθεί προς την κατεύθυνση δημιουργίας εθνικού μηχανισμού διαχείρισης και αντιστάθμισης του κόστους αερίων ρύπων, μέσω του οποίου ουσιαστικά θα επιδοτείται το επιπλέον κόστος που επιβαρύνει από τις αρχές του 2013 τις ελληνικές βιομηχανίες για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων. Η Ελληνική Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας έχει ποσοτικοποιήσει το κόστος σε περίπου 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι βιομήχανοι έριξαν επίσης στο τραπέζι της συνάντησης με τον Αντ. Σαμαρά προτάσεις για:

* Δραστική μείωση ή ακόμη και απαλλαγή τους από ρυθμιστικές χρεώσεις, φόρους και τέλη που επιβαρύνουν το τελικό τους κόστος (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, τέλος ΑΠΕ κ.ά).

* Μείωση των τιμών του φυσικού αερίου (υποστηρίζουν ότι είναι κατά 50% υψηλότερες απ” ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη) μέσω επαναδιαπραγμάτευσης των διεθνών συμβάσεων με τη Ρωσία, την Τουρκία και την Αλγερία και τη σύνδεση της τιμολόγησης της βιομηχανίας με τις μέσες τιμές εισαγωγής αερίου.

* Τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τη φτηνή παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά.

Via : www.efsyn.gr