Του Γιώργου Μελιγγώνη

Να δείξει στην διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και στους Ευρωπαίους εταίρους, πως έχει την βούληση για περαιτέρω διαπραγμάτευση επιχειρεί η κυβέρνηση, με το σημερινό αίτημα που θα υποβάλει στην Κομισιόν για παράταση της δανειακής σύμβασης, με ταυτόχρονη ανάληψη υποχρεώσεων, στην κατεύθυνση του εγγράφου Μοσκοβισί.

Βεβαίως, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου πως παράταση της δανειακής σύμβασης επ’ ουδενί συνεπάγεται παράταση του Μνημονίου. Και αυτό ακριβώς το σημείο είναι που μπορεί να οδηγήσει στην απόρριψη των δανειστών, αφού και κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν μία ενδεχόμενη αρνητική απάντηση στην ελληνική αντιπρόταση. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει εμπράκτως στους πιστωτές πως έχει διάθεση «για λύση, όχι για ρήξη», όπως τόνισε χθες και στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δεύτερη κίνηση καλής θέλησης

Σημειωτέον πως το σημερινό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης αποτελεί τη δεύτερη χειρονομία καλής θέλησης της Αθήνας προς τις Βρυξέλλες και, κυρίως, προς το Βερολίνο. Η πρώτη ήταν οι προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, πως ήταν έτοιμος να υπογράψει το προσχέδιο του γάλλου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, το οποίο -σύμφωνα με την καταγγελία του υπουργού Οικονομικών- άλλαξε την τελευταία στιγμή από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και αντικαταστάθηκε από ένα κείμενο που απεικόνιζε την «σκληρή» γερμανική άποψη, περί παράτασης του υπάρχοντος Μνημονίου και την τήρηση των ήδη ανειλημμένων δεσμεύσεων.
Μ’ άλλα λόγια, ενώ η κατάληξη του Eurogroup προχθές το βράδυ ενίσχυσε την αίσθηση του αδιεξόδου, οι δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη έστειλαν και ένα… «ανάποδο» μήνυμα στους δανειστές: πως το κείμενο Μοσκοβισί θα έβρισκε σύμφωνη την Ελλάδα και θα λυνόταν το θέμα.

Το αίτημα παράτασης

Όπως προαναφέρθηκε, η Αθήνα αναμένεται σήμερα να υποβάλει επισήμως αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης. Κατά πληροφορίες, με το αίτημα θα ζητείται η διασφάλιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας ως τον Αύγουστο -θα ζητηθεί, δηλαδή, 6μηνη παράταση- και η κυβέρνηση θα δείξει πρόθυμη να αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις -για πρωτογενή πλεόνασματα κτλ- αλλά χωρίς να «αγγιχθούν» οι εργασιακές σχέσεις ή το Ασφαλιστικό.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές, που συνέτασσαν χθες βράδυ το κείμενο της Αθήνας προς τους δανειστές, εμφανίζονταν αισιόδοξες πως αν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης φανούν επαρκείς στους πιστωτές, τότε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα μπορούσε να συγκαλέσει την Παρασκευή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και να κλείσει η συμφωνία που θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο ως προς τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη.

Πάντως, οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της κυβέρνησης να μην παραταθεί το Μνημόνιο. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα/μνημόνιο», έλεγαν οι εν λόγω πηγές, ενώ μόλις χθες, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να «απαλύνει» την εικόνα συμβιβασμού, ανακοινώνοντας την κατάθεση νομοσχεδίων (αποκατάσταση εργασιακών σχέσεων-δικαιωμάτων, πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας κ.α.) που αποτελούν «αιτία πολέμου» για την τρόικα.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Πάντως, ο πρωθυπουργός ήδη από χθες το πρωί βρίσκεται στα τηλέφωνα με Ευρωπαίους ηγέτες και κοινοτικούς παράγοντες, προκειμένου να εξασφαλίσει μία πρώτη συναίνεση στην πρόταση της Αθήνας. Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε χθες με τον ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, αλλά και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αποσπώντας την στήριξή τους για την πρόταση της Αθήνας. Μάλιστα, ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας, μετά την επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να τού ζητήσει να δει με θετικό τρόπο την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Via : www.matrix24.gr