Ακόμη μία κρίσιμη ημέρα για τη Γερμανία η σημερινή, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ συναντάται με τον Μάρτιν Σουλτς, υπό την… επίβλεψη του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, με στόχο να βρουν κοινό τόπο και να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία ενός ακόμη «μεγάλου συνασπισμού».

Οι συζητήσεις και το παρασκήνιο, μετά την κατάρρευση των συζητήσεων για τη «Τζαμάικα», έχουν δημιουργήσει εκρηκτική ατμόσφαιρα στη γερμανική πολιτική σκηνή με την Άνγκελα Μέρκελ να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση.

Η συνάντηση κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 τοπική ώρα (στις 21.00 ώρα Ελλάδος) στο γραφείο του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ο οποίος έχει αναλάβει και τον ρόλο του μεσολαβητή. Η ατμόσφαιρα, πάντως, παραμένει βεβαρυμένη εξαιτίας της απόφασης του Βερολίνου να δώσει τελικά την θετική του ψήφο στην ανανέωση για μία πενταετία της άδειας χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, ύποπτου ως καρκινογόνου.

Το περιοδικό Spiegel σχολιάζει σκωπτικά ότι «Για την Μέρκελ, είναι η έναρξη ενός αγώνα πολιτικής επιβίωσης…Η Μέρκελ οφείλει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει αυτήν τη συμμαχία, την μόνη που μπορεί να της εγγυηθεί μία σταθερή εξουσία».

Η αποψινή συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Χριστιναοκοινωνικής Ενωσης Χορστ Ζεεχόφερ, έχει ως στόχο να προσδιορίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κομβικής σημασίας είναι η ατζέντα με την οποία θα προσέλθει ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, μέχρι πρότινος είχε αρνηθεί να συμμετέχει σε νέα κυβέρνηση συνεργασίας με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δέχθηκε ασφυκτική πίεση για να αλλάξει ρότα.

Η ηγεσία του SPD φοβάται πως μία ακόμη κυβερνητική συμμαχία με το CDU/CSU θα τροφοδοτήσει τα άκρα του πολιτικού φάσματος, καθώς το AfD θα αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση μέσα στη Μπούντεσταγκ.

Ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας ή ενός σχήματος CDU-Πρασίνων, αλλά η Άνγκελα Μέρκελ έχει, μέχρι στιγμής, αποκλείσει την πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ωστόσο, ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι θα προτιμήσει, εάν της τεθεί, τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας αντί των νέων εκλογών.

Via : www.efsyn.gr