imagesCALR8QFR

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΘ

του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Τη στιγμή που ο Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ κλείνει την πόρτα της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκαλώντας την μήνιν της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εταιρειών Υδρευσης (AQUAFED), στην Ελλάδα ο αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης συνεχίζεται.

Στη Θεσσαλονίκη το δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ προσδιορίζεται για τις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας πήρε θέση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, που έπεται.

Η AQUAFED διαμαρτυρήθηκε υποστηρίζοντας ότι: «Η εξαίρεση των υπηρεσιών ύδρευσης δεν θα βελτιώσει τη διαφάνεια στη δραστηριότητα των αδιαφανών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δεν θα μειώσει την ανισότητα μεταχείρισης των φορέων σε έναν τομέα που είναι πολύ ευαίσθητος για τους Ευρωπαίους πολίτες και στον οποίο πολλοί από αυτούς ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια».

Τους κόβουν το νερό

Κι ενώ η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ κρέμεται ως απειλή πάνω από τους Θεσσαλονικείς, οι εργαζόμενοι της εταιρείας καταγγέλλουν ότι στις αρχές του μήνα η ΕΥΑΘ έκοψε το νερό σε δύο φτωχές οικογένειες για χρέος 77 και 138 ευρώ αντίστοιχα. Λίγες μέρες μετά, ο διορισμένος γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος διεμήνυε στους δημάρχους της Θεσσαλονίκης ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είναι θέμα γενικής πολιτικής και δεν αφορά τους δήμους.

«Η κυβέρνηση θα πουλήσει έναν κερδοφόρο οργανισμό, ενώ θα κρατήσει για το Δημόσιο το κόστος συντήρησης και επέκτασης του δικτύου», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης. «Χωρίς τα έσοδα των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ από πού θα βρει χρήματα η κυβέρνηση να πληρώσει τη συντήρηση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης; Τέτοιες ερωτήσεις φοβούνται να αντιμετωπίσουν στο δημόσιο διάλογο. Αυτός ο φόβος έκανε και τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης Θανάση Καρούντζο, να αρνηθεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το νερό της Θεσσαλονίκης. Ποιος φοβάται τους πολίτες; Το δημοψήφισμα θα γίνει είτε οργανωμένο από την Πολιτεία είτε οργανωμένο από την κοινωνία», τονίζει.

«Η πώληση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ αργότερα, που θα σημάνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, εκτός όλων των άλλων είναι και ζήτημα δημοκρατίας. Γιατί όταν ο κύκλος του νερού, ύδρευση και αποχέτευση, μετατρέπεται σε κέρδος και οι πολίτες, αντί να έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση σε αυτό το κοινό αγαθό και στη διαχείρισή του, μετατρέπονται σε πελάτες, η εξουσία των πολιτών υποβαθμίζεται, η δημοκρατία καταργείται», επισημαίνει ο καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος της Γραμματείας του «SOSτε το ΝΕΡΟ» Γιάννης Κρεστενίτης.

Via : www.enet.gr