Ελμορ Λέοναρντ

Ελμορ Λέοναρντ

Στα 87 του έφυγε ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Ελμορ Λέοναρντ

της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ

Τα βιβλία του γυρίστηκαν αμέτρητες ταινίες και σίριαλ. Το «Τζάκι Μπράουν» του Ταραντίνο βασίστηκε σε μυθιστόρημά του, ενώ το «Life of Crime» με τον Τιμ Ρόμπινς και την Τζένιφερ Ανιστον, ταινία λήξης του Φεστιβάλ του Τορόντο τον ερχόμενο μήνα, είναι βασισμένο στο βιβλίο του «The Switch». Το Χόλιγουντ τον αγκάλιασε, και αγαπήθηκε όσο λίγοι από το ευρύ κοινό, χωρίς να κατεβάζει στιγμή τον πήχυ.

Ο Ελμορ Λέοναρντ άφησε χθες την τελευταία του πνοή, από επιπλοκές ενός εγκεφαλικού που υπέστη τον περασμένο μήνα. Πέθανε στο σπίτι του, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του. Ηταν 87 ετών και σύμφωνα με τον επί χρόνια στενό συνεργάτη και ερευνητή του, τον Γκρεγκ Σάτερ, έγραφε μανιωδώς το 46ο βιβλίο του…

Ο Ελμορ Λέοναρντ γεννήθηκε το 1925 στη Νέα Ορλεάνη, αλλά μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Νεαρός, εντυπωσιάστηκε από τη δράση των τοπικών συμμοριών, αλλά και από την τοπική ομάδα μπέιζμπολ. Αυτά τα δύο θέματα, οι εγκληματικές συμμορίες και ο αθλητισμός, επρόκειτο να τροφοδοτήσουν αργότερα τη συγγραφική του παραγωγή.

Δεκάδες μπεστ σέλερ

Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Ντιτρόιτ επιδόθηκε στο γράψιμο. Κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά πετυχημένης συγγραφικής του σταδιοδρομίας έγραψε δεκάδες βιβλία που έγιναν μπεστ σέλερ, όπως τα «Tishomingo Blues», «Pagan Babies» και «Be Cool». Πολλά από τα μυθιστορήματά του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο, όπως τα «Get Shorty» («Πιάστε τον κοντό», με τους Τζον Τραβόλτα, Τζιν Χάκμαν, Ντάνι ντε Βίτο, Ρενέ Ρούσο), «Out of Sight» (με τους Τζορτζ Κλούνι και Τζένιφερ Λόπεζ), «3:10 to Yuma», «Valdez Is Coming» και «Rum Punch» (στο τελευταίο βασίστηκε η ταινία «Jackie Brown» του Κουέντιν Ταραντίνο).

Έχει ονομαστεί «μεγάλος μετρ» από την Ένωση Συγγραφέων Μυστηρίου της Αμερικής και έχει τιμηθεί για το σύνολο του έργου του από τη Βρετανική Ένωση Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Ζούσε στο Μπλούμφιλντ Βίλατζ του Μίσιγκαν μαζί με τη σύζυγό του Κριστίν.

Ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας γουέστερν, αλλά ασχολήθηκε κυρίως με το θρίλερ και το νουάρ, που συχνά υπονόμευε με μια δόση ειρωνείας και ήρωες που θύμιζαν καρικατούρες γνωστών λαϊκών χαρακτήρων. Στο μυθιστορηματικό του κόσμο συναντά κανείς κλεφτρόνια, μαφιόζους, μοιραίες γυναίκες, πόρνες, κυνηγούς του εύκολου χρήματος, και βέβαια αστυνομικούς. Εδινε έμφαση στους ρεαλιστικούς, δυνατούς διαλόγους και στην αληθοφάνεια – δεν είναι τυχαίο ότι το 2001 στους «New York Times» αποκάλυψε τους 10 κανόνες που ακολουθεί όταν γράφει τα έργα του (το 2010 κυκλοφόρησε και σχετικό βιβλίο: «Δέκα κανόνες του συγγραφέα»). Ελεγε, λοιπόν, μεταξύ άλλων: «Ποτέ μη γράφεις για τον καιρό όταν ξεκινάς ένα μυθιστόρημα. Να αποφεύγεις τους προλόγους. Να παραλείπεις όλα εκείνα που ο αναγνώστης θα προσπερνούσε. Εάν ακούγεται «γραμμένο», είναι λάθος»!

Ο Λέοναρντ είχε πέντε παιδιά, δώδεκα εγγόνια και πέντε δισέγγονα και είχε παντρευτεί τρεις φορές. Ενας από τους χαρακτήρες του ενέπνευσε τη δημοφιλή, βραβευμένη τηλεοπτική σειρά «Justified», για την οποία έγραψε και το σενάριο.

Ο «Καπάτσος» (εκδόσεις Αγρα) είναι το τελευταίο βιβλίο του που κυκλοφόρησε στα ελληνικά. Η υπόθεση διαδραματίζεται επί ποτοαπαγόρευσης. Από τη μια ο κόσμος των γκάνγκστερ, από την άλλη ο κόσμος του νόμου και κάπου ανάμεσα ένας επίμονος συντάκτης. Δεν λείπει ούτε η Κου Κλουξ Κλαν. Ενα βιβλίο βουτηγμένο στο αλκοόλ, γραμμένο με χιούμορ. Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμα τα βιβλία του «Τισομίνγκο μπλουζ» (Αγρα), «Κυνηγητό στην Καραϊβική» (Πατάκης), «Cuba Libre» (Πατάκης), «Απόδραση στο Μαϊάμι» (Πατάκης).

Το «The Switch», στο οποίο βασίστηκε η ταινία λήξης του προσεχούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο «Life of Crime», είναι ουσιαστικά το πρίκουελ του «Τζάκι Μπράουν», που γύρισε το 1997 ο Ταραντίνο: δύο κακοποιοί στο Ντιτρόιτ του ’70 απάγουν τη σύζυγο (Τζένιφερ Ανιστον) ενός διεφθαρμένου κτηματομεσίτη (Τιμ Ρόμπινς). Αλλά η απαγωγή δεν πάει όσο καλά ήλπιζαν…

Via : www.enet.gr