newego_LARGE_t_1101_54237114_type12128

του Τάσου Παππά

Η περίπτωση Σταυρίδη μάς παραπέμπει στη γνωστή φράση για τη γυναίκα του Καίσαρα. Δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια. Και στο πεδίο αυτό ο κ. Σταυρίδης και η κυβέρνηση που τον τοποθέτησε στο συγκεκριμένο πόστο έχασαν κατά κράτος. Το γιατί έδρασε με αυτόν τον κραυγαλέα προκλητικό τρόπο ο κ. Σταυρίδης είναι ένα ερώτημα που απασχολεί. Ενδεχομένως, να μην αρκεί η πολιτική εκτίμηση. Ενδεχομένως, η διερεύνηση του θέματος να ανήκει στην αρμοδιότητα της ψυχανάλυσης.

Δεν θέλουμε να στήσουμε δικαστήρια προθέσεων, ωστόσο το θέμα είναι σοβαρό και έχει αρκετές ουρές. Η συμπεριφορά του πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ δίνει το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να εγείρει ζωηρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα της πράξης μεταβίβασης του ΟΠΑΠ. Φρόντισε ο κ. Σταυρίδης να δώσει τροφή στους καχύποπτους (είναι μπόλικοι στη χώρα μας και συχνά δικαιώνονται – τα μάτια μας άλλωστε έχουν δει πολλά) και σε όσους κινούνται με αντιπολιτευτική διάθεση.

Ερώτημα πρώτο: Το τίμημα που απέσπασε το κράτος από τον επιχειρηματία ήταν πράγματι υπερβολικά καλό, όπως υποστήριζε επιμόνως και με γλαφυρή γλώσσα ο κ. Σταυρίδης στις πολλές δημόσιες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα, καλώντας όσους εξέφραζαν αντιρρήσεις να σιωπήσουν γιατί βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα και καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας στο εξωτερικό;

Ερώτημα δεύτερο: Τηρήθηκαν όντως με θρησκευτική ευλάβεια οι κανόνες, όπως διακήρυσσε ο κ. Σταυρίδης με κάθε ευκαιρία, συμπληρώνοντας ότι αυτή η ιδιωτικοποίηση δεν μοιάζει με καμιά άλλη που έγινε στο παρελθόν; Διότι τουλάχιστον ένας κανόνας -αυτός που επιβάλλει να κρατά ο δημόσιος λειτουργός αποστάσεις ασφαλείας από τον υποψήφιο αγοραστή- παραβιάστηκε, έστω και μετά το πέρας της όλης διαδικασίας.

Ερώτημα τρίτο: Η κυβέρνηση μας έλεγε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα λειτουργήσει σαν μοντέλο για τις επόμενες ιδιωτικοποιήσεις επειδή η ευτυχής και γρήγορη κατάληξή της θα ευνοήσει το συνολικό σχέδιό της, αφού θα στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές και στους υποψήφιους ξένους αγοραστές δημόσιας περιουσίας. Πώς θα πείσει τώρα για τις αγνές προθέσεις της, τόσο τους Ελληνες πολίτες όσο και τις διεθνείς επενδυτικές ομάδες, ότι στη χώρα μας όλα γίνονται με διαφάνεια; Με ποιο κύρος θα πάει η κυβέρνηση στο επόμενο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων; Την τρίχα τριχιά θα κάνουν (και με το δίκιο τους) οι εγχώριοι αντίπαλοι αυτής της πολιτικής, ενώ οι δανειστές μας, που από καιρό καιροφυλακτούν για να πάρουν τον έλεγχο στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, θα γίνουν πιο φορτικοί στις απαιτήσεις τους. Το σκεπτικό τους είναι κυνικό: «Εσείς δεν μπορείτε, αφήστε εμάς να κάνουμε τη δουλειά».

Ερώτημα τέταρτο: Και καλά, ο κ. Σταυρίδης έκανε την «αποκοτιά» να ταξιδέψει με το λίαρ τζετ του κ. Μελισσανίδη, αυτοί που τον επέλεξαν, τον στήριζαν και τον προστάτευαν κάθε φορά που η αντιπολίτευση εξαπέλυε βιτριολικά σχόλια για το πρόσωπό του, δεν έχουν καμιά ευθύνη; Με ποια κριτήρια τον τοποθέτησαν σε τόσο κρίσιμη θέση; Ήταν γι’ αυτούς αρκετό το ότι ο κ. Σταυρίδης ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας και ζηλωτής των ιδιωτικοποιήσεων; Κοντολογίς, εντάξει με τη «γυναίκα του Καίσαρα». Αποπέμφθηκε. Ο ίδιος ο Καίσαρας;

Via : www.efsyn.gr