paraoikonomia

45 δισ. ευρώ η σκιώδης οικονομία

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την παραοικονομία στην Ελλάδα. Ακόμα μια θλιβερή πρωτιά

του Χρήστου Δεμέτη

Πρωταθλήτρια στην παραοικονομία, ανάμεσα στις 21 χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ που εξετάστηκαν από τη διεθνή έρευνα, είναι η Ελλάδα.

Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία της έρευνας του βρετανικού think tank «INSTITUTE OF ECONOMIC AFFAIRS», σύμφωνα με τα οποία η παραοικονομία στην Ελλάδα το 2012 άγγιξε το 24% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, υπολογίζεται στα 45 δισ. ευρώ.

Στη Μεγάλη Βρετανία η σκιώδης οικονομία διαμορφώνεται περίπου στο 10% του εθνικού οικονομικού προϊόντος , στις σκανδιναβικές χώρες κυμαίνεται στο 14% του ΑΕΠ τους, ενώ το ποσοστό της παραοικονομίας εκτινάσσεται σε ποσοστά μεταξύ του 20% και 30% του ΑΕΠ σε μερικές χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Ενδεικτικά, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι εργάζονται ανασφάλιστοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάνω από 48 εκατομμύρια στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό ανασφάλιστων εργαζόμενων είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, καθώς διαμορφώνεται στο 37,3% του συνόλου, ενώ κατέχει και την πρώτη θέση και στο ποσοστό παράνομων μεταναστών που εργάζονται (στο 4,4% του συνόλου) ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (3,2%).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας η σκιώδης οικονομία στην Ευρώπη έχει αυξηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της εκτίναξης των φόρων που έχει με την σειρά της οδηγήσει σε έλλειψη της εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές των δεδομένων της έρευνας, μια μείωση των φορολογικών βαρών θα οδηγούσε στο περιορισμό της παραοικονομίας, καθώς θα άνοιγε ένας ενάρετος κύκλος χαμηλών φορολογικών συντελεστών, λιγότερης ανασφάλιστης εργασίας, υψηλότερου φορολογικού ήθους, μεγαλύτερων φορολογικών εσόδων άρα και περαιτέρω μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Πίσω από την Ελλάδα, βρίσκεται η Ιταλία με παραοικονομία στο 21,6% του ΑΕΠ της και ακολουθούν από κοντά με ποσοστά πάνω από 19%, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

«Τα υψηλά επίπεδα εμπορσθοβαρών φοροαυξήσεων έχουν «αναγκάσει» ιδιώτες και επιχειρήσεις να προσφεύγουν στην ανασφάλιστη εργασία. Αυτός είναι ένας επικίνδυνος κύκλος», σημείωσαν οι πανεπιστημιακοί και επικεφαλής της έρευνας Freidrich Schneider και Colin Williams, ενώ υπογράμμισαν ότι «καθώς περισσότεροι άνθρωποι οδηγούνται στην παραοικονομία, οι κυβερνήσεις καταγράφουν απώλειες στα έσοδα από φόρους. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε νέες αυξήσεις φόρων, ενθαρρύνοντας ακόμα περισσότερο την ανασφάλιστη εργασία».

Δείτε την έκθεση εδώ και εδώ

Via : news247.gr