fterwtoi-travmaties-104094

Τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου τα μέλη της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών άρχισαν να παρατηρούν μεγάλα κοπάδια πελεκάνων να γυροπετούν πάνω από τη Μικρή Πρέσπα παίρνοντας ύψος για να περάσουν πάνω από τα ψηλά βουνά που περιβάλλουν τις λίμνες.

Η συγκέντρωση μεγάλων αριθμών πελεκάνων ήταν σαφής ένδειξη ότι αρχίζει σιγά-σιγά η φθινοπωρινή μετανάστευση. Τις ίδιες μέρες, ψαράδες της περιοχής, άλλοι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες έκαναν αναφορές για πελεκάνους που δε μπορούσαν να πετάξουν.

Συνολικά, τρεις τραυματισμένοι αργυροπελεκάνοι, δυο νεαρά άτομα (γεννημένα φέτος) κι ένα ανώριμο, σχεδόν 3 ετών, καθώς και μια νεαρή σταχτόχηνα περισυλλέχθηκαν και στάλθηκαν στην ΑΝΙΜΑ, το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής.

Τα δύο νεαρά και άπειρα ακόμη στις πτήσεις πελεκανάκια βρέθηκαν σε παρακείμενο δασωμένο λόφο το ένα (!) και καταμεσής της ασφάλτου το άλλο (!!), ενώ το ανώριμο «ψαρεύτηκε» με ευκολία με μεγάλη απόχη από βάρκα στη Μεγάλη Πρέσπα, αφού ήταν πολύ αδύναμο, δε μπορούσε να πετάξει και χρησιμοποιούσε μόνο το ένα πόδι για να κολυμπάει.

Η ομάδα της ΑΝΙΜΑ παρέλαβε διαδοχικά μέσα σε λίγες μέρες τα 4 τραυματισμένα πουλιά και ανέλαβε δράση.

Το πρώτο νεαρό πελεκανάκι τη «γλύτωσε» με ένα ελαφρύ κάταγμα στη φτερούγα και έχει σχεδόν αναρρώσει.

Ο δεύτερος νεαρός πελεκάνος είχε σοβαρότερο κάταγμα, στην κνήμη, και υπέστη χειρουργική επέμβαση, η οποία πήγε πολύ καλά.
Τα μέλη της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών ευελπιστούν να έχουν σύντομα κοντά τους και τους δυο νεαρούς αργυροπελεκάνους ώστε να απελευθερωθούν στα γνώριμά τους μέρη, πάντα σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών.

Τα νέα δεν ήταν τόσο καλά για τη μικρή σταχτόχηνα, της οποίας το τραύμα στη φτερούγα δε γινόταν να αποκατασταθεί πλήρως κι έτσι δε θα μπορέσει να ξαναπετάξει.

Ήδη όμως έχει επιστρέψει στην Πρέσπα και σύντομα θα φιλοξενείται σε χώρο ασφαλή, ζώντας σε ημιελεύθερη κατάσταση,  κοντά στο φυσικό της βιότοπο.

Δυστυχώς, ο ανώριμος αδύναμος πελεκάνος που βρέθηκε στη Μεγάλη Πρέσπα διαπιστώθηκε κατόπιν ακτινογραφιών ότι είχε πυροβοληθεί, καθώς το σώμα του ήταν γεμάτο σκάγια. Απεβίωσε λίγες μέρες μετά την άφιξή του στην ΑΝΙΜΑ, γεγονός που προκάλεσε πολύ μεγάλη θλίψη.

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών ευχαριστεί την ΑΝΙΜΑ για την περίθαλψη που προσέφερε στα σπάνια πουλιά της Πρέσπας, καθώς και τους ευαισθητοποιημένους επισκέπτες της περιοχής που ενημέρωσαν την οργάνωση για τα τραυματισμένα πουλιά.

Via : www.econews.gr