roman_legion2

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και πως όποιος τους παραβαίνει, ακόμα και αν έχει δίκιο, υφίσταται τις συνέπειες. Είναι επίσης σαφές ότι οι νόμοι υπάρχουν και για να αλλάζουν και η λαϊκή κινητοποίηση είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς της αλλαγής.

Αυτά που έγιναν όμως χθες στην Ιερισσό ξεπερνούν τα όρια που πρέπει να υπάρχουν σε ένα κράτος δικαίου, συμπλέκονται με πολιτικές σκοπιμότητες και φαντάζουν ακόμη πιο εξωφρενικά αν κάνει κάποιος τη σύγκριση με τη μεταχείριση η οποία επιφυλάσσεται σε άλλες περιπτώσεις. Ακόμα περισσότερο όταν οι πρακτικές της αστυνομίας θυμίζουν όλο και πιο έντονα άλλες εποχές. Τώρα πια δεν υπάρχουν γαλατάδες, οπότε, όταν σου χτυπούν την πόρτα τα ξημερώματα, πολλώ μάλλον όταν στη γκρεμίζουν, τότε κάτι άλλο συμβαίνει…

Χθες στην Ιερισσό αστυνομικοί της ειδικής μονάδας για “σκληρά εγκλήματα” ΟΠΚΕ με τα όπλα στα χέρια εισέβαλαν στις 3 η ώρα το βράδυ, παραβίασαν με λοστούς την πόρτα δύο σπιτιών στα οποία κατοικούν οικογένειες με δύο και τρία μικρά παιδιά αντιστοίχως και έσυρε με τις πυτζάμες τους πατεράδες προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή στις προ διμήνου φθορές στο εργοτάξιο χρυσού στις Σκουριές. Έκτοτε είχαν κληθεί δύο φορές και είχαν προσέλθει κανονικά να καταθέσουν. Αυτήν τη φορά επελέγη, άγνωστο γιατί, η μέθοδος της νυχτερινής επιδρομής. Ήταν τόσο προκλητική η στάση της αστυνομίας, ώστε οι αστυνομικοί του αστυνομικού τμήματος της Ιερισσού εγκατέλειψαν το τμήμα και τράπηκαν σε φυγή φοβούμενοι το χωριό, που με τις καμπάνες είχε ήδη σηκωθεί στο πόδι.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως επιχείρησε να προκαταλάβει τη Δικαιοσύνη χαρακτηρίζοντας ψευδώς, από τηλεοράσεως, όχι μία, αλλά τουλάχιστον δύο φορές, τους συλληφθέντες “υπόδικους”. Ο κ. Δένδιας, ως νομικός ο ίδιος, γνωρίζει, ή τουλάχιστον θα όφειλε να γνωρίζει, πότε κάποιος αποκαλείται υπόδικος.

Όλα αυτά είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά και για έναν ακόμα λόγο, που υπερβαίνει τις όποιες στενές σκοπιμότητες, όπως το να προχωρήσει η “επένδυση” παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων. Ο κ. Δένδιας, γενικεύοντας, έκανε λόγο για “μικρά γαλατικά χωριά”, τα οποία δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν. Το να επιφυλάσσει στον εαυτό του τον ρόλο του Ιουλίου Καίσαρα μαρτυρά σύνδρομο μεγαλείου και είναι για γέλια. Το να παρομοιάζει όμως την αστυνομία με τις ρωμαϊκές λεγεώνες που κατέκτησαν τη Γαλατία είναι κάτι που πρέπει όλους να μας προβληματίσει.

Via : www.avgi.gr