Η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας υπέβαλε αίτημα χρεοκοπίας, αφού ο βασικός της μέτοχος, η αεροπορική Etihad των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διαμήνυσε στους Γερμανούς ότι σταματάει τη χρηματοδότηση.

Έτσι η Air Berlin ανακοίνωσε ότι μετά την αποχώρηση των μετόχων του 30% περίπου «κατέληξε στο συμπέρασμα πώς δεν υπάρχει θετικός δρόμος στο μέλλον για την εταιρεία».

Αμέσως τα υπουργεία Οικονομίας και Μεταφορών με κοινή τους ανακοίνωση θέλησαν να αποφύγουν τον πανικό μεταξύ των ταξιδιωτών που έχουν κλείσει τα εισιτήριά τους μέσα στο καλοκαίρι (και εν όψει φυσικά των εκλογών), διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα χορηγήσει δάνειο 150 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, προκειμένου να συνεχίσει τις πτήσεις της για το επόμενο διάστημα.

«Είναι μια περίοδος που δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες βρίσκονται σε διακοπές στο εξωτερικό» αναφέρει η ανακοίνωση «και δεν θα ήταν δυνατόν να εξασφαλιστεί η επιστροφή τους με άλλο τρόπο».

Ζημιογόνα η Air Berlin είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση για να μη βάλει λουκέτο και στην ουσία η γραμμή ζωής της ήταν η χρηματοδότηση από την Etihad.

Τον Δεκέμβριο η θυγατρική της Lufthansa, η Eurowings και οι Αυστριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν συμφωνία για την ενοικίαση 38 αεροσκαφών της Air Berlin. Μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, η Lufthansa δήλωσε ότι «στηρίζει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης μαζί με τη γερμανική κυβέρνηση» και ότι η συμφωνία leasing θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ.

Ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Air Berlin για να αναλάβει μέρος των επιχειρήσεών της ενώ «διερευνά την πιθανότητα να προσλάβει πρόσθετο προσωπικό»

Ο στόχος -όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση της κυβέρνησης- είναι να «διασφαλιστεί η συνέχιση των πτήσεων», έτσι ώστε η Air Berlin να συνεχίσει τη λειτουργία της «υπό άλλη ιδιοκτησία».

H Air Berlin είναι η έβδομη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη όσον αφορά στον αριθμό των επιβατών και πραγματοποιεί δρομολόγια σε 12 πόλεις της Γερμανίας σε μερικές χώρες της Ευρώπης και σε επιλεγμένους προορισμούς στην Καραϊβική και την Αμερική.

Via : www.efsyn.gr