της Μαρίνας Μάνη

Εκλογές εάν δεν «βγει» Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή πριν καν ξεκινήσει η Προεδρική διαδικασία ή με επίσπευση της διαδικασίας.

Πρόκειται για σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από όταν φάνηκε δηλαδή ότι η τελική αξιολόγηση της τρόικας δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση, όπως διέρρεαν κυβερνητικοί παράγοντες το καλοκαίρι, κυρίως πριν από το περίφημο «ραντεβού στο Παρίσι».

Το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να βρει τακτική μετά την μεγάλη ήττα που υπέστη με το ξήλωμα της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, την οποία είχε εμφανίσει (και διαφημίσει) ως μονομερή ενέργεια έναντι των δανειστών.

Σκληραίνει η τρόικα

Το μεγάλο – και πραγματικό πρόβλημα – προκύπτει από την σκλήρυνση της στάσης των δανειστών, οι οποίοι μέχρι στιγμής (αλλά και στο μέλλον, όπως παρουσίασε το «Κεφάλαιο» της 15ης Νοεμβρίου) δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχτούν τις «εκπτώσεις» που ζητά η κυβέρνηση σε ακανθώδη ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, το εργασιακό ή και οι πλειστηριασμοί.

Η διαβεβαίωση των δύο κυβερνητικών εταίρων πως «δεν θα κλείσει η αξιολόγηση όπως-όπως αλλά όπου επιτυγχάνεται κοινά αποδεκτή συμφωνία με την τρόικα» αρχίζει να μπάζει νερά, καθώς το στοιχείο που προκαλεί πλέον την μεγάλη αγωνία στην κυβέρνηση είναι: πότε… θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και με ποιούς προσυμφωνημένους όρους ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

Τα τρία εκλογικά σενάρια

Κι αυτός είναι ο λόγος που βγαίνουν από το παρασκήνιο στο προσκήνιο σενάρια στα οποία το τελευταιο 15μερο έχει αναφερθεί το Capital.gr.

— Το ένα σενάριο θέλει την παρούσα κυβέρνηση να κλείνει τη συμφωνία και με αυτήν ως διακύβευμα να απευθύνεται στη Βουλή για να εκλέξει Πρόεδρο – είτε κανονικά τον Φεβρουάριο είτε νωρίτερα, αμέσως μετά τις γιορτές: «βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο – επιστρέψαμε στην ανάπτυξη – πετύχαμε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και προληπτικό δίχτυ προστασίας για την επιστροφή στην κανονικότητα και την έξοδο στις αγορές – εσείς αποφασίζετε εάν αυτή η προσπάθεια ανακοπεί με πρόωρες εκλογές», είναι η κεντρική ιδέα.

Αυτή την εκδοχή δείχνει να προκρίνει ο Αντώνης Σαμαράς με άρθρο του στη σημερινή “Καθημερινή”, καθώς δηλώνει μεταξύ άλλων ότι “για την πολιτική σταθερότητα είναι κρίσιμες παράμετροι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και να προχωρήσει απρόσκοπτα η Συνταγματική αναθεώρηση που ξεκινά”.
— Το δεύτερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να κλείνει «όπως όπως» την αξιολόγηση, να προχωρά στη «μεταμνημονιακή» συμφωνία με τους εταίρους και να τη φέρνει στη Βουλή για να ψηφισθεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων.

Η εν λόγω συζήτηση (που έχει ξεκινήσει εδώ και ημέρες κυρίως από το ΠΑΣΟΚ) κινείται στη λογική της «συνευθύνης» του ΣΥΡΙΖΑ – να δεσμευθεί, δηλαδή, είτε με υπογραφή είτε με ψήφο όπως έπραξε και η «αντιμνημονιακή» ΝΔ το 2011.

Δεδομένου ότι η Κουμουνδούρου έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι πρόωρες κάλπες θα εμφανισθούν ως μονόδρομος – πριν καν ανοίξει θέμα Προεδρικής εκλογής – ώστε να μην χρεωθούν οι δύο σημερινοί κυβερνητικοί εταίροι τόσο το αποτέλεσμα της αξιολόγησης όσο και τη συμφωνία.

— Το τρίτο σενάριο, θέλει ανεξάρτητους βουλευτές (που προέρχονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ) να ξαναζεσταίνουν τη «λύση» της «κυβέρνησης ειδικού σκοπού από την παρούσα» Βουλή προκειμένου να «υπογράφει» τη νέα συμφωνία και να προχωρεί στην Προεδρική εκλογή.

Αυτά… προς το παρόν.