Οι υποψήφιοι για την γαλλική προεδρία η Μαρίν Λεπέν, ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ζαν Λικ Μελανσόν, διάλεξαν και οι τρεις την πόλη Λυόν για να ξεκινήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο και επίσημα την προεκλογική τους εκστρατεία.

«Στο όνομα του Λαού» υπερθεματίζει με το επίσημο σύνθημά της η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος και υποψήφια του «Εθνικού Μετώπου», που σήμερα παρουσιάζει το προεκλογικό πρόγραμμά της, πριν την αυριανή πρώτη μεγάλη συγκέντρωση.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν υποψήφιος του κινήματος «Εμπρός», αισθάνεται στη στη Λυόν σαν στο σπίτι του, αφού ο δήμαρχος της πόλης είναι ο κύριος υποστηρικτής του. Έτσι έχει στη διάθεσή του το μεγάλο αθλητικό κέντρο όπου αναμένονται 8.000 άτομα. Οι Γάλλοι πάντως περιμένουν το προεκλογικό πρόγραμμα του Εμμανουέλ Μακρόν που προβλέπεται να παρουσιασθεί τέλη Φεβρουαρίου.

Στη Λυόν και ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος όσο ήταν ο μόνος υποψήφιος της Αριστεράς, είχε φθάσει στο 15% στις δημοσκοπήσεις. Μετά την νίκη του όμως του Βενουά Αμόν, στις προκριματικές εκλογές στο σοσιαλιστικό κόμμα, είδε να περιορίζεται το ποσοστό του στο 10 %. Η σημερινή συγκέντρωση στη Λυόν θα μεταδωθεί απευθείας σε παράλληλη συγκέντρωση στο Παρίσι και θεωρείται κρίσιμη για την πορεία του Μελανσόν.

Θα παραμείνει υποψήφιος ο Φιγιόν;

Κανείς δεν μοιάζει πια να θέλει για υποψήφιο τον Φιγιόν

Κανείς δεν μοιάζει πια να θέλει για υποψήφιο τον Φιγιόν

Απομένει ο Φρανσουά Φιγιόν και η δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει συμπαρασέρνοντας το κόμμα του, που άκαρπα έως τώρα, αναζητεί ένα σχέδιο Β΄ για να τον αντικαταστήσει. Με το σύνθημα « Στοπ στο ανθρωποκυνηγητό κατά του Φιγιόν», 4.000.000 φυλλάδια επρόκειτο να μοιρασθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, έχουν μείνει όμως στις αποθήκες ελλείψει εθελοντών για να τα μοιράσουν στις γειτονιές.

Η απογοήτευση των Γάλλων για την επιλογή του Φρανσουά Φιγιόν ως υποψηφίου των συντηρητικών για τις προεδρικές εκλογές αποτυπώνεται και στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις :το 69% θεωρεί πλέον ότι πρέπει να παραιτηθεί, ενώ έχοντας πέσει κάτω από το 20% στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών δεν περνάει στο δεύτερο γύρο, αφήνοντας την τελική αναμέτρηση στην Μαρίν Λεπέν και τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Via : www.dw.com