Μπορεί η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ χθες να έγινε «σε θετικό κλίμα» και να «διαπιστώθηκαν αρκετά σημεία σύγκλισης», όπως λένε οι πληροφορίες από τα δύο στρατόπεδα, ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

beni kouvelis a

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στη χθεσινή συνάντηση βγήκαν στην επιφάνεια οι στρατηγικές διαφορές των δύο κομμάτων και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και της Αγίου Κωνσταντίνου, παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι ο διάλογος που ξεκίνησε μεταξύ των δύο πλευρών είναι καταδικασμένος σε… ναυάγιο.

 Συνεργασίες

Άλλωστε, οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων δεν έχουν αρθεί, ενώ ο Φώτης Κουβέλης ουσιαστικά παραμένει απρόθυμος «να τα βρει» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ιδιαίτερα ενόσω ο τελευταίος συνεργάζεται με τον Αντώνη Σαμαρά. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκλείεται να ρίξει την κυβέρνηση για να πετύχει συνεργασία με… τη ΔΗΜΑΡ, όλα δείχνουν ότι πλέον τα δύο κόμματα έχουν πάρει εντελώς διαφορετικούς δρόμους.

Πάντως, χθες, οι δύο αντιπροσωπείες αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους την πολιτική συμμαχιών του κάθε κόμματος, καθώς όσο η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με την συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, άλλο τόσο και το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με την διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αυτή ήταν και η ανταπάντηση των εκπροσώπων της ΔΗΜΑΡ, όταν δέχθηκαν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ «πώς μπορούν και μιλάνε με τον ΣΥΡΙΖΑ». Επί της ουσίας, δηλαδή, σε ό,τι αφορά την πολιτική συμμαχιών, η χθεσινή συνάντηση κατέληξε σε αδιέξοδο, αφού η μεν ΔΗΜΑΡ διεμήνυσε στο ΠΑΣΟΚ πως «δεν είναι δική σας δουλειά με ποιους μιλάμε εμείς», το δε ΠΑΣΟΚ επισήμανε στη ΔΗΜΑΡ ότι «δεν μπορεί να πέσει η κυβέρνηση μόνο και μόνο για να συνεργαστούμε».

Ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας μεταξύ των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ απέφυγαν να απαντήσουν θετικά στην πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου της λεγόμενης «Δημοκρατικής Παράταξης», ενώ συνομιλητές του Φώτη Κουβέλη χαρακτήριζαν το θέμα «πρωθύστερο».

 Προεδρική εκλογή

Ωστόσο, μεταξύ των δύο κομμάτων υπάρχει κι άλλη μία στρατηγικού χαρακτήρα διαφορά: η στάση που θα κρατήσει η Αγίου Κωνσταντίνου στην προεδρική εκλογή. Όσο περνά ο καιρός, οι πληροφορίες του matrix24.gr αναφέρουν ότι ο Φώτης Κουβέλης κλίνει προς την καταψήφιση του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, συμβάλλοντας, με τον τρόπο αυτό, καθοριστικά στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο προφανώς και είναι «casus belli» για το ΠΑΣΟΚ, αφού η στάση της ΔΗΜΑΡ θα τερματίσει τον βίο της παρούσης κυβέρνησης και, άρα, θα ρίξει το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία.

Πάντως, χθες, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν επέμειναν στο να θέτουν ως προαπαιτούμενο για τον διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ την υπερψήφιση του διαδόχου του Καρόλου Παπούλια, καθώς οι εκπρόσωποι της Αγίου Κωνσταντίνου θέλησαν να αποσυνδέσουν το θέμα της προεδρικής εκλογής από την εξέλιξη του διαλόγου για την Κεντροαριστερά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τόσο οι συμμαχίες όσο και η προεδρική εκλογή περισσότερο διχάζουν, παρά ενώνουν τα δύο κόμματα. Και αναμένεται προσεχώς να αποδειχθεί ότι η ΔΗΜΑΡ έχει να συζητήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ… περισσότερα θέματα απ’ ότι με τους εκπροσώπους της Χαριλάου Τρικούπη.

Via : www.matrix24.gr