Photo: Α. Κατσής @fosphotos.com

Photo: Α. Κατσής @fosphotos.com

του Γιάννη Παντελάκη

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μια δημοσκόπηση (της Metron Analysis για το Έθνος της Κυριακής) έδειξε πως η «Χρυσή Αυγή», μείωσε την επιρροή της στην ελληνική κοινωνία κατά 1,5 μονάδα. Πριν από τη δολοφονία έπαιρνε 8,5% στην πρόθεση ψήφου, μετά τη δολοφονία 7%. Τα media υποδέχτηκαν την είδηση με σχεδόν πανηγυρικό τρόπο. Από το Σάββατο το βράδυ έλεγαν πως «η δολοφονία Φύσσα ρίχνει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής».

Είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή, είναι πως τα ποσοστά τους τα μείωσαν (έστω σε μικρότερο ποσοστό απ’ ό,τι η Χ.Α.) όλα τα κόμματα με εξαίρεση τη ΔΗΜ.ΑΡ. και το ΚΚΕ! Και ολόκληρη η αλήθεια, είναι πως η άγρια δολοφονία ενός ανθρώπου από τη νεοναζιστική οργάνωση, δεν είναι ικανή για να πτοήσει αυτές τις χιλιάδες ανθρώπων οι οποίοι επιλέγουν στις προτιμήσεις τους αυτό το φρικαλέο μόρφωμα. Το 7% (το οποίο στην εκτίμηση ψήφου γίνεται 11,2%!), δεν είναι μικρό, είναι εφιαλτικό.

Είναι μια δυσάρεστη αλήθεια, είναι μια αλήθεια που δεν μας τιμά, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Μπορεί να προσπαθήσαμε να κάνουμε την επιθυμία μας πραγματικότητα (να βλέπαμε, δηλαδή, να συρρικνώνεται αυτό το καρκίνωμα της ελληνικής κοινωνίας), αλλά οι αριθμοί άλλα λένε.

Ο τρόπος που χειριστήκαμε-ως ΜΜΕ-το θέμα της δημοσκόπησης, παραπέμπει απόλυτα στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται ΜΜΕ και πολιτικές δυνάμεις, το φαινόμενο των νεοναζιστών εδώ και αρκετά χρόνια. Βάζουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και πιστεύουμε ότι έτσι εξαφανίζεται. Μέχρι να ξανα-ανακαλύψουμε πως όχι απλά δεν εξαφανίζεται, αλλά παίρνει μεγάλες διαστάσεις, βγαίνει στην επιφάνεια, μας βγάζει τη γλώσσα και μας θυμίζει πως δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα μαζί του.

Να σημειώσουμε, πως από το βράδυ της δολοφονίας μέχρι την ημέρα που ολοκληρώθηκε η δημοσκόπηση, δεν μεσολάβησε μόνο το φρικιαστικό γεγονός. Αλλά και μια σειρά από αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης για τον τρόπο με τον οποίο δρα η φασιστική οργάνωση. Πρώην μέλη της αποκάλυψαν ότι έπαιζαν μπάλα με κεφάλια Πακιστανών, πως λειτουργούσαν ως μπράβοι, πως μπλέκονται σε δουλειές της νύχτας. Ακόμα, ο υπουργός Δένδιας δημοσιοποίησε 32 υποθέσεις βίας με πρωταγωνιστές Χρυσαυγίτες, οι οποίες (ετεροχρονισμένα έστω) πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Και ακόμα, δεκάδες αποκαλύψεις έγιναν για τη συμμετοχή νεοναζιστών σε μαχαιρώματα, εκφοβισμούς και τραμπουκισμούς.

Oλα αυτά, τα είχαν υπόψη τους όλοι εκείνοι που εξακολουθούν να τους θεωρούν ως μια καλή πολιτική επιλογή! Βούιξαν όλα τα μέσα με λεπτομέρειες από τη δράση των νεοναζιστών. Το συμπέρασμα είναι πως, μάλλον, πρέπει να ξανακοιταχτούμε ως κοινωνία στον καθρέφτη…

Via : www.protagon.gr